Välkommen fredag,
Min dag börjar med bildredigering och renskrivning av X antal recept, och avslutas med ett fotojobb för en klädkedja i stan. Jag gillar verkligen att mitt jobb är så varierande, och det är kontrasterna som gör mitt arbete så roligt. Häromdagen kikade jag igenom matsajten och såg att kategorin ”kött” och fläskfilerätterna behöver utökas. Vi äter väldigt mycket kyckling & lax kan jag även konstatera efter inventeringen 🙂 Så idag bjuder jag er på en fläskfile i en god ädelostsås.
Jag fick tipset att ha en gnutta honung i av en läsare, och var tvungen att prova. Och det fungerar som med gele & sylt jag brukar ha i, lite sötma lyfter grytan.
Till en gryta för 4 behöver du:
1 stor putsad fläskfile ( eller 2 mindre)
smör
salt & peppar
2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
1 förpackning ( triangel) med ädelost
1 tsk soja
1 tsk flytande honung
salt & peppar
Potatisgratängen:
10 st medelstora mjöliga potatisar
1 gul lök
5 dl vispgrädde
1 tsk salt
peppar
100 gram med smaksatt färskost ( t.ex vitlök & örter)
2 pressade vitlöksklyftor
riven ost till toppingen
Gör så här:
Ställ ugnen på 180- 200 grader, skala & skiva potatisen tunt för hand eller i maskin. Hacka eller riv löken smått.
Varva potatis och lök i en ugnssäkerform. Rör ihop färskosten med lite av grädden tills du får den slät , tillsätt sedan resten av grädden, salt & peppar och pressad vitlök. Blanda väl och häll över potatisen och ställ in i ugnen i cirka 60 minuter, efter halva tiden tar du ut gratängen och river över ost. När potatisen är mjuk och krämig är den klar att serveras.
Så här gör du ädelostgrytan:
Skär den putsade fileen i cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna & stek dem tills de får fin färg runt om. Stek inte för många bitar i taget, får då kokar de och får ingen stekyta. Lägg de färdiga bitarna på en tallrik och vänd ner 2 dl vatten i stekpannan och vispa upp stekskyn. Sila detta och värm upp igen på spisen, tillsammans med grädden och ädelosten låt det sjuda upp under omrörning tills osten smält, rör ner honungen & sojan. Smaka av med salt & peppar om det behövs osten ger mkt smak till såsen. Till sist lägger du ner köttet och låter allt sjuda upp tillsammans i fem minuter innan du servera.
Smaklig spis
Hej! Måste nu bara fråga någonting som jag säkert kommer att få mycket skäll för här på sidan… Dina recept är fantastiska men de innehåller fortfarande många språkfel. Jag själv kopierar alltid till ett Word dokument och skriver sen ut efter att jag fixat till vissa saker. Finns det inte möjlighet att få extra hjälp med stavning direkt via Damernas värld om du inte tycker att vanliga stavningsprogram hjälper till när text blir rödmarkerad? Har full förståelse för att det kan handla om generella skrivsvårigheter och tycker absolut inte att det är ngt konstigt med det!
Hej hej,
Alla får tycka och tänka vad de vill, jag föredrar dock själv att framhäva positiv energi framför negativ.
Vad jag kan se har jag bara fått 3 kommentarer kring min stavning sedan jag startade min blogg för 3000 inlägg sedan. Och samtliga är från ditt Ip.nummer, jag vet inte riktigt om du faktiskt är medveten om att det är en blogg. En blogg där man skriver både slangord och inte alltid en korrekt formulerad mening. Vad jag vet har jag inga problem med stavningen, men är medveten att jag då och då särskriver i all hast. Du har massor av fina kokböcker du kan köpa om du föredrar ett recept rakt upp och ner, men jag kommer inte ändra min sida ett dugg 🙂 Så är det med det.
Ha en fin helg 😀
Omg 😲
Härligt recept! Så gott.
Lotta… Jag är svensklärare sedan många år och jag undrar verkligen vem du är att kritisera när det inte finns något att kritisera?! Enstaka stavfel kan ALLA göra och framförallt när tangenter är inblandade. Nej jag råder dig att läsa om och gilla läget eller hitta en annan matblogg. Har man inget snällt att säga bör man låta bli att säga något alls.
vad använder du för soya? Kinesisk eller vanlig som bara färgar? 🙂
Har inte testat denna rätt ännu.
Men många av dem andra.
Vill bara tacka för alla härliga recept.
Älskar din blogg <3
Hej! Vad kan man använda istället för ädelost?
Hej Lotta
Jag gillar bloggen därför att det inte är en korrekt kokbok. Är så sjukt tacksam att jag får ta del av Jennys underbara recept. Har aldrig märkt av några stavfel och hade aldrig kommenterat det om jag så gjorde. Du och jag är inbjudna att låna recepten. Och det varken kostar pengar eller uppmanar oss att handla dyra saker. Nej jag tycker du bör vara tacksam istället för att leta fel och gnälla.
Tack finaste Jenny för bästa bloggen ❤️
Hej ! Bara älskar att inspireras av din blogg ! Kollar varje dag om nått gottit recept har kommit in 😀
Måste bara kommentera kommentaren från
”stavnings perfektionisten” detta är ju faktiskt en blogg och INTE en uppsats i svenska och ingen skriven kokbok.
Jag älskar din blogg som den är ! Annars skulle den nästan bli tråkig om den inte var lättsam och kul att läsa 🙂
// mina
Instämmer helt med Klara & Mina!!
Detta är ett nytt gott fläskfilérecept!
Denna blogg är klart den bästa
Din härliga blogg har höjt min motivation att laga mat. Fortsätt med dina superrecept!!!
Du är oumbärlig
Detta recept måste jag testa 🙂 å tack får en fantastiskt bra blogg! Blir lika inspirerad varje dag jag är inne och kikar 🙂
Mvh Emelie
Orka bry sig Lotta, helt ärligt!
Jag har precis hittat till din blogg och älskar recepten! Det som slog mig är att den är så välskriven, till skillnad mot andra bloggar där bloggaren inte ens läser igenom texten innan publicering.
Så förstår inte vad trollet ovan menar!
Hen Jenny,
Tänkte laga denna rätten Ikväll. Vanligtvis brukar jag använda fast potatis till gratäng. Hur blir det med mjölig potatis?
Hej undrar om det går å göra på annat kött? Typ kotlett eller karré? Har massa kött men ingen filé 🙂 tack för en inspirerande blogg :))
hejsan
Jättefina recept verkar det som . Jag är helt novis på att laga mat , håller på att lära mig detta . Skulle verkligen önska att recepten innehöll
ungefär hur mycket salt och peppar man ska ha . Verkligen svårt att veta när man är nybörjare . Jag menar ett kryddmått ?? en tesked ?? en matsked . ?? Och säg nu inte att detta är individuellt för det borde det vara hur mycket vitlök man har i också men där finns ju angivet och så
kan man ändra efter om man gillar vitlök eller inte .
Snälla , det skulle underlätta SÅ för oss som inte är så duktiga .
/hälsningar Criss
Det är bara pytte lite salt & peppar. Smaka smaka smaka… det är hemligheten 🙂
Gjorde denna ikväll….åååååå det var jättegott!! Rekommenderas verkligen till alla som älskar ädelost
Hej! Är det kinesisk soja eller vanlig soja som sätter färg?
Kinesisk 🙂
Tack snälla
Så fantastiskt gott älskar allt du gör ? Tack för en bitande blogg
Bara älskar denna blogg ..
Vill tacka dig så mycket för alla fina recept!! Har testat även det här receptet, sååå gott!
Vill passa på att önska dig en riktigt God jul o Gott nytt år! ? Hälsningar Pia
Vad tror du om att ha lite purjolök i ädelostgrytan?