Lätt luftigt frukostbröd

Godmorgon fredag,
och välkommen till den kommande helgen som snart är här. Vi har lite fixarplaner i helgen, röja lite i förråden och städa  trädgården här hemma i stan. Jag har bakat lite bröd nu i veckan som jag gärna vill tipsa er om att baka redan i helgen. Serveras med smör, ost och marmelad…. Mums.

Jag bytte ut 3 dl av mjölet mot kärnmjöl med fullkorn för att göra dem nyttigare.
IMG_7562

Det här behöver du till 15- 18 småbröd :
50 gram jäst för bröd
5 dl ljummet vatten ( 37 grader )
2 tsk salt
2 msk god olivolja
12 dl vetemjöl

Gör så här: 
Ställ ugnen på 220 grader.
Smula ner jästen i en skål, och blanda med lite av vattnet tills all jäst har löst sig. Blanda i salt, och olivolja och arbeta in mjölet ordentligt för hand eller med maskin. Lägg på bakduk och ställ på varmt ställe, te.x nära ugnen. Låt jäsa i 40 minuter, innan du stjälper ut degen på mjölat bakbord. Dela i tre delar och rulla ut till längder skär sedan med vass kniv eller degskrapa snittar av brödet ( Dvs 5- 6 bitar av varje längd)

IMG_7555

Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 10 minuter innan du gräddar dem i mitten av ugnen. När de fått fin färg, ungefär efter 15 minuter så är de klara.

Serveras sedan till frukost eller mellis.
IMG_7566

0
Prenumerera
Notis om

10 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Åsa
10 år sedan

Kan man göra alla steg tills de jäst på plåten och istället lägga plast om plåten och in i frysen på kvällen fr att sedan grädda på morgonen för att få helt nybakt? Annars blir det en väldigt tidig morgon för att få dem som nybakade frukostbröd☺️…

10 år sedan

Hei! Denne oppskrift ser nydelig ut! Jeg bare lurte på om jeg kan bruke tørr gjær isteden for fersk og om du ikke pensler dem med noe før steking ?

Jenny Warsen
Reply to  Ann Therese
10 år sedan

Du kan absolut baka dessa med torrjäst, ha varmare vatten då.
Jag penslade dem inte, ville ha den lite mjöliga ytan. Men vill du pensla dem går det bra 🙂

Johanna
10 år sedan

Är också intresserad av ifall man kan göra jäsningen innan.

Jenny Warsen
Reply to  Johanna
10 år sedan

Jag vet inte.
Återkom gärna med resultet

Viktoria
10 år sedan

Hej, hej!
Visst kan man göra ”nattbullar” av dem. Använd kall degvätska, forma och lägg på plåt utan jäsning. Ställ i kylen och ta fram när ni sätter på ugnen på morgonen så att de hinner bli rumstemperarade. Lycka till!

Johanna
10 år sedan

Tack för svar!:)

Malin
10 år sedan

Vilken fin tallrik fukostbröden ligger på! Var hittar man de?

Cia E
10 år sedan

Dessa gjorde jag imorse! Jätte-goda och väldigt uppskattade av övriga familjemedlemmar – alltid lika roligt att prova nya recept ”with a good outcome”! Tack o hej med önskan om en härlig vårhelg. / Cia

Jessica
10 år sedan

Gillar dina bröd:) Har du nåt gott recept på hembakat bröd till smörgåstårta ?

Nästa inlägg

Pulled Pork utan barbecuesås

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x