Lätt luftigt frukostbröd

Godmorgon fredag,
och välkommen till den kommande helgen som snart är här. Vi har lite fixarplaner i helgen, röja lite i förråden och städa  trädgården här hemma i stan. Jag har bakat lite bröd nu i veckan som jag gärna vill tipsa er om att baka redan i helgen. Serveras med smör, ost och marmelad…. Mums.

Jag bytte ut 3 dl av mjölet mot kärnmjöl med fullkorn för att göra dem nyttigare.
IMG_7562

Det här behöver du till 15- 18 småbröd :
50 gram jäst för bröd
5 dl ljummet vatten ( 37 grader )
2 tsk salt
2 msk god olivolja
12 dl vetemjöl

Gör så här: 
Ställ ugnen på 220 grader.
Smula ner jästen i en skål, och blanda med lite av vattnet tills all jäst har löst sig. Blanda i salt, och olivolja och arbeta in mjölet ordentligt för hand eller med maskin. Lägg på bakduk och ställ på varmt ställe, te.x nära ugnen. Låt jäsa i 40 minuter, innan du stjälper ut degen på mjölat bakbord. Dela i tre delar och rulla ut till längder skär sedan med vass kniv eller degskrapa snittar av brödet ( Dvs 5- 6 bitar av varje längd)

IMG_7555

Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 10 minuter innan du gräddar dem i mitten av ugnen. När de fått fin färg, ungefär efter 15 minuter så är de klara.

Serveras sedan till frukost eller mellis.
IMG_7566

0
Prenumerera
Notis om
10 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Åsa
6 år sedan

Kan man göra alla steg tills de jäst på plåten och istället lägga plast om plåten och in i frysen på kvällen fr att sedan grädda på morgonen för att få helt nybakt? Annars blir det en väldigt tidig morgon för att få dem som nybakade frukostbröd☺️…

6 år sedan

Hei! Denne oppskrift ser nydelig ut! Jeg bare lurte på om jeg kan bruke tørr gjær isteden for fersk og om du ikke pensler dem med noe før steking ?

Jenny Warsen
Reply to  Ann Therese
6 år sedan

Du kan absolut baka dessa med torrjäst, ha varmare vatten då.
Jag penslade dem inte, ville ha den lite mjöliga ytan. Men vill du pensla dem går det bra 🙂

Johanna
6 år sedan

Är också intresserad av ifall man kan göra jäsningen innan.

Jenny Warsen
Reply to  Johanna
6 år sedan

Jag vet inte.
Återkom gärna med resultet

Viktoria
6 år sedan

Hej, hej!
Visst kan man göra ”nattbullar” av dem. Använd kall degvätska, forma och lägg på plåt utan jäsning. Ställ i kylen och ta fram när ni sätter på ugnen på morgonen så att de hinner bli rumstemperarade. Lycka till!

Johanna
6 år sedan

Tack för svar!:)

Malin
6 år sedan

Vilken fin tallrik fukostbröden ligger på! Var hittar man de?

Cia E
6 år sedan

Dessa gjorde jag imorse! Jätte-goda och väldigt uppskattade av övriga familjemedlemmar – alltid lika roligt att prova nya recept ”with a good outcome”! Tack o hej med önskan om en härlig vårhelg. / Cia

Jessica
6 år sedan

Gillar dina bröd:) Har du nåt gott recept på hembakat bröd till smörgåstårta ?

Nästa inlägg

Pulled Pork utan barbecuesås

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x