Pulled Pork utan barbecuesås

Veckan har susat förbi i en faslig fart, och redan torsdag idag. Har ni bestämt helgmaten? Inte det… Då tycker jag ni ska kolla hit en gång extra 🙂 Detta är ett långkok som kanske lämpar sig bäst på lördagen med tanken på att den ska stå i ugnen mest hela dagen. Vi har lagat Pulled Pork massor av gånger, lika så pulled beef & pulled chicken – recept finns på bloggen om ni söker. Men denna gången ville jag göra en annan variant, då barbecuesåsen blir rätt rökig i smaken.

Först putsade jag fläskkarren och masserade in kryddor, jag hade kryddblandningen chili explosion.

IMG_7400

Sedan är Coca cola alltid gott att marinera kött i så därför tänkte jag att denna kunde lyfta rätten ytterligare. Mycket gott blev det, och jag lovar, köttet smakar inte läsk för det. IMG_7398

Det här behöver du :
1,2 kilo putsade fläskkarre
valfria kryddor ( jag hade chili explosion )
3 1/2 dl coca cola
4 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
1-2  tsk samal oelek
1 1/2 msk chilisås
1 msk med kalvfond koncentrerad

Gör så här: 
ställ ugnen på 110 – 120 grader, putsa köttet och gnid in valfria kryddor. lägg det sedan i en kastrull som tål ugn. Blanda ihop coca cola, olivolja, soja, chilisås, sambal oelek & fond, och häll över köttet, och lägg på ett lock. Ställ in i ugnen i cirka 6-7 timmar, och skulle vätska försvinna helt kan du mäta upp lite mer vätska.

Köttet ska när det är klart, dela sig lätt och bara falla isär när du skär i det så här med två gafflar.

IMG_7457

 Serveras sedan i hamburgerbröd eller mjukt tortillabröd med grönsaker och en god kall sås.

IMG_7484

Vi gjorde såsen på:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk pressad citronsaft
1/2 riven vitlöksklyfta
1 /2 msk chilisås
salt & peppar
cayennepeppar

Bara att blanda ihop och ställ kallt fram till servering.

IMG_7463

2

32 responses to “Pulled Pork utan barbecuesås

  1. Lotte skriver:

    Gu så gott, själv har jag bara köpt färdig pulled pork…. Hoppsan!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det är jättelätt att göra egen 🙂
      Är den köpta god då? 🙂

  2. Sofia skriver:

    Den upplevs inte som torr? Jag har länge letat efter ett alternativ till bbqsås då det inte är någon favorit. Den smaken tar över så och resterna vill jag knappt äta för jag är så trött på smaken. Ska nog testa detta någon helg framöver!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Torr tyckte vi inte alls, men inte heller lika kladdigt som med barbecuesås 🙂

  3. Camilla Forssén skriver:

    Åh tack för tipset! Sitter precis och funderar på vad jag ska bjuda några vänner på som kommer på middag på lördag och så kom detta recept 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Roligt, hoppas ni gillar.

  4. Åsa skriver:

    Annars kan jag rekommendera att använda äppeljuice som också blir kanonbra. Hemma hos mig uppskattas inte den rökiga smaken av bbq-sås och helst ska det inte vara för mycket tomatig smak heller… har även provat att använda öl (blev ok, men inte riktigt min smak).

    1. Jenny Warsen skriver:

      Tack för tips.

  5. Viola skriver:

    Måste prövas! Jag har gjort en kyckling rätt med julmust tidigare och den blev jättegod, kul att pröva lite annat

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja det blir kanongott 🙂

  6. Linn skriver:

    Tror du man kan byta ut köttet mot kyckling? Men ändå köra med Cola och receptet i sig?
    kram!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Absolut, korta ner tiden något. Eftersom kycklingen är mkt tunnare än karren.

  7. maja skriver:

    Hej Jenny .jag tänkte prova detta imorgon men jag har ingen kastrull som kan va i ugnen .kan jag ta annat ?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Kanske kan du låna en kastrull / gjutpanna med lock som tål ugn.

  8. Anna skriver:

    Om du gillade det skulle du verkligen älska Jonas Crambys Carnitas recept:
    http://www.jonascramby.se/www.jonascramby.se/Artiklar/Poster/2010/10/25_Den_ultimata_mexmiddagen.html

    Carnitas med mango- och Habanerosalsa är en helt underbar kombination 🙂

  9. Linnea skriver:

    Hur många räcker detta recept till?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Cirka 5- 6 personer 🙂

  10. Nina Burman skriver:

    Porteröl som i porterstek kanske skulle funka

  11. Elin skriver:

    Detta måste jag pröva! ☺Jag tycker det är gott med pulled pork, men är inte så förtjust i det rökiga och har i te hittat nån bbq utan de..

  12. Emelie skriver:

    Hej! Funkar denna kryddningen till högrev? Eller blir det för ”klen smak” till nötköttet?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det funkar fint.
      Och det finns ett recept på ”Pulled beef” på bloggen

  13. Susanna skriver:

    Hej Jenny!
    Funkar det med fläskytterfilé, och hur gör jag då med tex tiden?
    Mvh Susanna

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det funkar absolut 🙂
      När köttet går att dra isär / delar sig med hjälp av två gafflar är det klart 🙂
      Så pröva dig fram, kanske en 1 timma- halvtimma kortare tid?

  14. Jenny Emilsson skriver:

    Hej!
    Jag funderade på vad för sorts ”gryta” du använder i ugnen till detta?
    Jag tänker att vilken kastrull/gryta som helst funkar väll inte i så hög värme?
    Har en teflon gryta med ”målad” (mins ej vad det heter) ut och insida, jag tänker att en sån inte funkar, eller vad säger du? 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Gjutjärnspanna/stekpanna med lock

  15. Isabelle skriver:

    Hatar bbq smak så hoppas på det här:) står i ugnen och luktar as gott! La även till en skvätt rödvin och färsk timjan 🙂

  16. Kajsa skriver:

    Verkar super gott! Men förstår inte varför folk frågar om valet av ”gryta” som skall användas? verkligen? Jo vilken kastrull som helst fungerar alldeles utmärkt varför skulle det inte göra det?, vatten kokar vid 100grader Celsius och alla har väl kokat pasta? Glas funkar bra, Stengods Funkar bra, Porslin funkar bra det handla bara om 100-125grader det är ingen speciellt hög temperatur för något material än kanske fingrar och plast, (handtag på kastruller och pannor av sämre kvalité) även trä skulle fungera om det inte vore för det faktum att vätskan i maten skulle torka ur för fort då, Drar man upp plattan på max och ställer dit en kastrull eller stekpanna och låter dem bli så varma så att smör/margarin bränns på ett par sekunder så handlar det om runt 270 grader varmt och inte smälter väl din kastrull/stekpanna? Det handlar om att inte växla mellan varmt-kallt då spricker det mesta även berg, därav förbudet att grilla på klippor (allemansrätten) inget annat.

  17. Caroline skriver:

    Hej. Funderar på att göra detta till kalas och undrar hur mycket kött behövs till 20 personer samt om man behöver öka tiden i ugnen?

  18. Erica Myrberg skriver:

    Hej!! Jag undrar om man gör detta med kyckling- hur lång tid tar det då i ugnen tror du?

  19. Erica skriver:

    Passar såsen till pulled chicken också? Gillar inte den rökiga smaken som är till pulled chicken… tacksam för svar. 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ja absolut 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *