Veckomatsedel

Söndag it is, och det betyder att vi startar upp dagen med veckomatsedel. Yeeeej!

Måndag : Äggsallad med krispiga krutonger
Tisdag : Baconsås med smak av ost
Onsdag:  Havets wallenbergare med mos
Torsdag: Thaisoppa med kyckling , lime & koriander
Fredag Räkcheesecake  (Samt god till påskbuffen)
r

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

på

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : O´boybollar
oboy

 Det här behöver du : 
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk

Gör så här: 

Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos och sen är det klart.

3

18 responses to “Veckomatsedel

  1. Linnea skriver:

    varför behövs gelatinblad i fyllningen? Vad händer om man skippar dem?

  2. Elins bakficka skriver:

    din räkcheesecake är bland det godaste som finns!!

  3. albin skriver:

    kan man göra det utan gelatinbladen?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag har aldrig prövat, men det finns ju vegetariska alternativ som ska fungera lika bra 🙂

  4. Eva-Britt skriver:

    Vilka fantastiska recept, och alltid så vackert upplagt! Man blir verkligen inspirerad!

  5. Susanne Navntoft skriver:

    Fantastiskt underbar blogg! Din veckomatsedel är då inspirerande o vilka recept! Du har räddat en fyrbarnsmor dom har tappat lust o inspiration i köket. Nu är den tillbaka igen

    1. Jenny Warsen skriver:

      😀 Härligt att höra!

  6. Anna skriver:

    Var har du köpt den runda vasen du har fjädrarna i?
    Med vänlig hälsning, Anna

    1. Jenny Warsen skriver:

      Mio 🙂

  7. Gitte skriver:

    Hej! Låter fantastiskt gott! Ska man värma på hela ”röran” ihop med de urkramade gelatinbladen eller ska man värma bara gelatinbladen…? Lite trög såhär en måndagskväll med tänkandet

    1. Jenny Warsen skriver:

      Bara gelatinbladen. 🙂

  8. Anne skriver:

    Går det att byta ut räkorna mot lax ?

  9. Anna-Karin skriver:

    Hej!
    Om man vill välja ett glutenfritt alternativ på kavring vad kan man välja då? I våran lilla Ica butik finns inte det som glutenfritt.
    Tack för en jättebra blogg o massa goda recept

  10. Johanna skriver:

    Hej! Måste först tacka för en fantastisk blogg som verkligen inspirerar till matlagning. Provade havets Wallenbergare igår och idag blir det räkcheesecake. Nu till min fråga, hur länge klarar sig räkcheesecaken i kylskåpet?

  11. tanja skriver:

    Gjorde denna räktårta i långpanna och skar so snittar på min mormors 70års fest i helgen.. galet goda och en ny ”beställning” till mormors systers 80 års fest om 2 år 😉

  12. Amanda skriver:

    Hej jenny!
    Jag undrar om du har gjort den här cheesecaken 2 dagar innan den ska serveras? Om den ska ätas lördag kväll kan den göras Torsdag kväll?
    Vi ska gifta oss och vill ha denna som förrätt nämligen. Tacksam för svar och tack för en mycket bra blogg!!

    1. Josefine skriver:

      Hej! Jag brukar göra en liknande skaldjurstårta och brukar alltid göra den minst dagen innan, risken är väl om man gör den alltför långt innan att botten drar åt sig för mycket av vätskan i fyllningen. För att vara på den säkra sidan hade jag provlagat den och kollat hur den var efter 2 dagar(om du har tid dvs, det är ju mycket man ska fixa innan ett bröllop) Grattis till ert stundande bröllop! //Josefine

      1. Amanda skriver:

        Hej Josefine!
        Vad snällt att du tog dog tid att ge mig tips, du brukar alltså ibland göra din skaldjurstårta 2 dagar innan?
        Ja jag får testa snart helt enkelt och hoppas den smakar lika bra då! ??
        Tack så mycket! //Amanda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *