Veckans vegetariska – Kålsoppa

Eftersom det är måndag idag tyckte jag att det kunde vara lägligt att presentera en ny vegetarisk måltid. Kålsoppa är både gott , nyttigt & dessutom väldigt billig mat. För en vegansk middag välj bort crème fracihen

IMG_6728

Det här behöver du till 6- 8 portioner 
1 liten vitkål ( cirka 1 1/2 – 2 liter )
2 stora gullökar
2 vitlöksklyftor
5 morötter
1 sötpotatis
4 potatisar
rapsolja
3 msk med tomatpure
1 msk sirap
1 1/2 – 2 liter vatten
+ 3 grönsaksbuljonger
1 röd paprika
1 msk med hackad fryst persilja
1 msk kinesisk soja
salt & peppar
(1-2 tsk sambal oelek för mer hetta)

Gör så här:
Skala & strimla/ hacka vitkål, lök, vitlök, potatis, morötter, sötpotatis i mindre bitar. Hetta upp en kastrull  med rapsolja och fräs alla grönskaer/ löken utom paprikan på medelsvag värme, rör om då och då. Pressa ner tomatpuren och vänd om några gånger innan du tillsätter vattnet, smula ner grönsaksbuljongerna.Låt sjuda i en 10 minuter- en kvart tills alla grönsaker är mjuka. Skiva paprikan i strimlor och lägg ner, dessa ska inte koka länge, då försvinner krispigheten. Smaka nu av soppan med persilja, soja,  salt & peppar. Jag ville ha lite mer hetta så jag smakade av med sambal oelek.

Riktigt gott!

IMG_6721

1
Prenumerera
Notis om
11 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna-Maria
6 år sedan

Blev inspirerad och gjorde denna igår. Mycket god! La till risoni och lät koka med i 10 minuter, blev superbra.

Jenny Warsen
Reply to  Anna-Maria
6 år sedan

😀 Tack för tips, ska prova risoni nästa gång också.

6 år sedan

Låter jättegott!
Vi har alltid en vegetarisk dag i veckan planerad – ska prova den här nästa gång!

Linda
6 år sedan

Låter gott,älskar kål.skulle man inte kunna lägga i frikadeller också om man inte vill ha den vegetarisk? tror det skulle bli jättegott!

Jenny Warsen
Reply to  Linda
6 år sedan

Ja absolut, eller stekt & kryddad köttfärs 🙂

Helen
6 år sedan

Ska testa. Uppväxt på kåldolmar, men inte ätit det sen farmor försvann. Måste fråga om sirapen. När ska den i och måste man ha det?

Helen
6 år sedan

Ja det ska inte stå kåldolmar i kommentaren ovan utan kåldolmar.

Madelene
5 år sedan

Chorizo passar ypperligt i kålsoppa!

Ida
5 år sedan

Ja fick sjuda/koka mkt längre än 10-15min.
Sen undra ja vart sirapen ska i??
Annars va den God 🙂

5 år sedan

Jättegod!!
Gjorde med Chorizo och lite mer sirap… Serverade med Crème fraiche.
Den blev otroligt god!!
Tack för receptet, detta kommer användas många fler gånger

Lillemor L
3 år sedan

Gjorde denna soppa för någon vecka sen, o himmel va gott det var. Nu skippade jag paprikan och tog enbart sötpotatis i då jag hade rätt mycket av den hemma, och pyttepyttelite sambal o fick lagom hetta ändå. Gillar ju kålsoppa o har gjort med bara buljong, kål och kryddor förr men nu tror jag att det får bli denna framöver.

Nästa inlägg

Funäsfjällen

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x