Fläskfilegömma

Hej där! 

Lagade en jättegod fläskfilerätt för lite sedan, och den påminner om kasslergömman jag brukar göra. Så jag döpte den helt enkelt till ”fläskfilegömma”, kan tänka mig att den även blir god med kyckling om man nu gillar det bättre.

Mitt tips på morgondagens fredagsmiddag kommer här,
(tänk att det snart redan är helg igen…. Yeeej )

IMG_6007

 

Det här behöver du till en gratäng för 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
1/2 bit purjolök
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1/2 msk kalv eller köttfond
salt & peppar
10 körsbärstomater
mozzarella

Gör så här: 

Ställ ugnen på 225 grader.  Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar.
Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar.

IMG_5967

Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat.

IMG_5971

Klart att servera.

Vi serverade med ugnsbakde rotfrukter, men den är nog även god med kokt ris.

 

3

15 responses to “Fläskfilegömma

  1. Carola Forsmarker skriver:

    Denna rätt blir ett säkert kort i helgen!

    1. Jenny Warsen skriver:

      🙂 Toppen.

  2. Veronica skriver:

    Hej Tack för supergoda recept är så himla bra och goda så även min son gillar din mat Tack Jenny

    1. Jenny Warsen skriver:

      Vad roligt att höra 😀

  3. Karin skriver:

    Hej! Ska på knytis till grannen imorgon. Temat är ostbricka. Min man gillar inte alls ost.. Har du tips på komplement som vi kan ta med oss?

  4. ISA skriver:

    herre så gott!

  5. lena skriver:

    Måste lagas ikväll! Så glad för din inspirerande blogg

  6. Emma :) skriver:

    Hej :)! Först vill jag tacka för en underbar, rolig och inspirerande blogg :). Sen undrar jag, denna rätten låter helt underbar och de bokstavligen vattnas i munnen på mig, haha. Nu till frågan, mozzarella är bland de värsta jag vet, vad kan jag byta ut den mot? Tack på förhand :)!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Byt mot vilken ost som helst- eller skippa osten helt 🙂

  7. Jane skriver:

    Gjorde denna fantastiska middag! Dock så blev det kyckling istf fläskfilé. Det var urgott! Tack.

  8. Linn skriver:

    Åt precis denna, underbaaaaart god!!

  9. Hanna skriver:

    Hej!
    Vi har tänkt servera den här rätten på min sons ett-årsdag. Tror vi blir 22stycken ungefär. Vad hade du serverat till? Vill gärna ha klyftpotatis men ser det som svårt då vi har ”gömman” i ugnen. Tips? 🙂
    Mvh Hanna

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag hade serverat ris till, eller råstekt potatis.

  10. Nilla skriver:

    Toppen gott?

  11. Susanne skriver:

    Tänkte testa detta idag. Ska grädden vispas innan du blandar ihop det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *