Chokladpaj med len kola

Denna förmiddag försvann snabbare än snabbast. Bakat två sorters bröd och så fick lite oväntade kaffegäster, alltid trevligt. I helgen bakade vi denna goda chokladpajen i stugan, och toppade med massa friska bär. Det är en efterrätt som kan varieras hur mkt som helst. Beroende på vilken choklad som just du gillar bäst. Jag har bakat denna flera ggr och tycker den är godast när man har 50 % av mörk & mjölk-choklad.

Psssst….. Glöm inte att följa matsajten på Facebook
och instagram : @jennysmatblogg

Tar en kvart att slänga ihop ( sen ska svalna innan servering) , går inte misslyckas med.

IMG_5284

Karamelliserad mjölk är färdig kokat ( kondenserad sötad mjölk)

Det här behöver du:
1/2 pkt digestiv
60-75  gram smält smör
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram mjölkchoklad eller mörk choklad
( Knappt )1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt

Serveras med lättvispad grädde

Gör så här : 
Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt.
Ställ kallt så chokladen hinner stelna.

En stor bit med chokladpaj till Melvin. 

IMG_5279

3

65 responses to “Chokladpaj med len kola

  1. roula skriver:

    Hej ska karamelliserad mjölken vara kokt?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den karamelliserade är redan kokat.Den finns i vissa butiker. Jag hittade på City gross samt Ica Maxi.

  2. Jenny skriver:

    Hej! Vart finner jag karamelliserad mjölk? Måste jag koka den själv eller finns det färdig att köpa?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den finns i vissa butiker. Jag hittade på City gross samt Ica Maxi.
      Den behöver inte kokas, den är färdigkokad.

  3. Cas skriver:

    ska den vara karamelliserad och sockrad? 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den karamelliserade är färdigkokt ( kondenserad sötad mjölk )

  4. Suz skriver:

    Tack för alla recept och inspiration!! Kan bli en bra dessert till helgen (bra att planera det redan på måndag lunch

    1. Jenny Warsen skriver:

      😀

  5. Åsa skriver:

    Men gud så gott måste testas Jag har även hittat den karamelliserade mjölken med chokladsmak köpt en burk men inte testat ännu kanske till denna paj och med vit choklad på toppen tror du det skulle funka ?

    Tusen tack för en bra blogg med massa tips hittar alltid något gott hos dig

    Kram

  6. Anna skriver:

    Ojojoj! Det ser toppen ut! Det blir absolut nästa helgs efterrätt.

  7. Monica skriver:

    Ser riktigt smarrig ut! Och så enkel att göra. Har testat karamelliserad mjölk innan, så himla smidigt när man slipper långkoka den kondenserade. Ska testa 50/50 mjölkchoklad och mörk apelsinchoklad

  8. Anna skriver:

    Hej! Det finns ju både stora å små digestivepaket va? Så vilket har du använt? Tänkte mängd, jag är glutenintolerant å tänkte ta nåt glutenfritt kex nämligen 🙂
    Tack för fantastiska recept, efter att ha provat många av dina recept & trots att jag bytt ut ingredienser för att få det glutenfritt har det alltid varit succé!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det är ett vanligt paket / det stora.

  9. Tessan skriver:

    Jag kunde inte låta bli utan fick lov att slänga ihop en sån här ikväll.. Men vi ska ju inte äta den förrän i helgen, kan man frysa den?

    Tack för alla fina recept du bjuder på =)

    Mvh Tessan

    1. Jenny Warsen skriver:

      Absolut, går jättebra 🙂

  10. Rebecca skriver:

    Det där ser ju alldeles för gott ut!

  11. Ninna Odehag skriver:

    Står mitt i bakandet av denna, köpte kondenserad sötad mjölk (märket Rainbow) och har öppnat den, men den är ju VIT – inte kola färgad som på din bild… ska den kokas först iaf?
    Tips på hur jag kan koka den när den redan är öppnad? Eller är det bara åka till affären och köpa en ny?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Oj- Ja den skulle ha kokat först. Se om du hittar karamelliserad i din butik. Annars ska burken koka i sin oöppnade burk i vatten i 3 timmarn

  12. Felicia skriver:

    Kola och hallon! Så sjuukt gott, orgasmatic. Nu blev jag hungrig!
    /F

    http://globalspicedblog.tumblr.com/

  13. Marie skriver:

    Låter supergott! Antar att det fungerar fint att göra pajen på kvällen dagen före den ska serveras och låta den stå i kylen?

  14. liselotte skriver:

    Åh, vad gott det ser ut. Älskar dina recept och lagar mycket mat efter dem, idag blir det falsk fläskfile. I många av dina bakverk har du kondenserad/karamelliserad mjölk, och det ser fantastiskt gott ut, men min son tål inte laktos så jag undrar om du vet om det finns något annat man kan ersätta denna produkt med? Ha det gott, Liselotte

  15. Vivi skriver:

    Så gott, måste jag prova, visst inte man kunde köpa karamelliserad mjölk färdig !

  16. Kim skriver:

    Kan man ersätta grädden med något tunnare som mjölk?

  17. Annica skriver:

    Gott. Men en kvart? Bara att låta den stå kall tar ju 20 minuter.

    1. Jenny Warsen skriver:

      Att baka den tar en kvart, men visst den sak svalna också 🙂

  18. caroline skriver:

    Hej,

    jag undrar om man kan göra denna dagen innan och låta stå i kylen tills man serverar den?
    Bör den serveras rumstemp eller kall?

    Med vänlig hälsning
    Carro

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ta fram tjugo minuter innan servering tycker jag . Men det är en smaksak.

  19. Helena skriver:

    Hej! Ska testa att göra denna! Hur många portioner räknar du att den är?

  20. cissi skriver:

    Hej.
    God och söt. Tyvärr stelnade inte den karamelliserade mjölken. Den blev lite väl rinnig

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den karamelliserade är redan klar- och sak inte värmas.
      Men den blir ju inte hård som kola utan krämig, som den är på bilden.

  21. Malin skriver:

    Så underbart gott det ser ut! Jag har aldrig använt karamelliserad mjölk. Den är färdig kokt men ska man värma den innan man lägger den på digestive botten?

  22. Malin skriver:

    Såg att cicci hade kommenterat att karamelliserade mjölken inte hade stelnat? Va beror de på?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den karamelliserade är redan klar- och sak inte värmas.
      Men den blir ju inte hård som kola utan krämig, som den är på bilden.

  23. Josefin skriver:

    Testar att baka den nu, riktigt smidigt! Hur lång tid tar det innan chokladen stelnar? Använde mörk o ljus blockchoklad o ska servera den imorgon tänkte jag :),

  24. Carola skriver:

    svårt att breda ut den kondenserade mjölken iaf den jag köpte den rann som vanlig mjölk

    1. Jenny Warsen skriver:

      Hej Carola-
      Du köpte fel, du skulle ha köpt karamelliserade. ( då är den färdigkokt )
      Den kondenserade sötade mjölken måste kokas i tre timmar i en stor kastrull med vatten ( oöppnad burk)

  25. Carola skriver:

    Vad gjorde jag för fel?

  26. stina salo skriver:

    Hej, gjorde denna fantastiska paj till mello i går…alla älskade den! Så enkel och supergod.

    1. Jenny Warsen skriver:

      Vad roligt att höra 😀

  27. Madde skriver:

    Tack för en bra blogg!
    I familjen är några laktosintoleranta och då kan jag inte använda kondenserad mjölk tyvärr. har du något förslag på någon annan kola kräm man kan göra istället?
    Finns väldigt många goa recept med kondenserad mjölk/ karamelliserad mjölk så skulle vilja ha lite tips 🙂

    1. Cassandra skriver:

      Du kan göra egen från grunden. Sök på dulce de leche recipe och använd laktosfri mjölk istället. Funkar super!

  28. Frida skriver:

    Snälla, sluta särskriv. Otroligt irriterande.

  29. Clara skriver:

    Hej! Tack för så många bra recept ! Min pojkvän är från Chile där karamelliserad mjölk (manjar) är riktigt poppis, han älskar när jag bakar dina recept, och den här pajen… HERREGUUD va god!! Kommer göras flera gånger! Även väldigt enkel

  30. Clara skriver:

    Jag tog mjölk men lite mindre än grädden som står, blev riktigt gott

  31. Lotta skriver:

    Det finns de som inte ser att de själva särskriver!
    Hur irriterande tror du det är när man själv är medveten om att man har svårt för bokstäver och ord när man ser en sådan kommentar sedan?

  32. Johanna skriver:

    Hej!
    Denna gjordes på fm och blev så poppis bland alla. Super lätt att göra. Vi använde dubbel sats med digistive botten vilket blev kanon det med.
    Tack för ett toppen resept!

  33. Sandy skriver:

    Kan man ha den i kylen eller måste man frysa in den innan man ska servera den? Jag jar en restaurang nämligen, tänkte prova denna kakan. Giööad hembakat 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den ska vara i kylen 🙂

  34. Sandy skriver:

    Tack så mycket! Alla mina kakor jag gör på restaurangen är av dina recept 🙂 har alltid nöjda kunder tack vare dig ^^

  35. Kristin skriver:

    Mmm vilken god paj! Men Väldigt mäktig.
    Jag tyckte den var godast kylskåpskall jag tror den upplevs som mindre söt då!
    Vispad grädde och bär var gott till!

  36. Martina skriver:

    Vilken typ av choklad är godast att använda? Kör du på typ vanlig marabou mjölkchoklad och mörk marabou 70%? Eller bör man använda speciell bakchoklad, som blockchoklad? Tack 🙂

  37. Michaela skriver:

    Hej.
    Jag testade att göra denna igår men digestivebotten vart jätte smulig. Har jag för lite smör då? Och chokladen stelnade aldrig. Vad kan jag göra åt det?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Önskar du en hårdare / fastare botten. Ta ett par msk smör till
      Ställde du den i kylskåp ?

  38. Edyta skriver:

    Hej! Jag har ett tips till karamelliserad mjölk som inte kommer att rinna ut om man blandar den med lite smör.

  39. Jonna skriver:

    Hej!

    Vilken storlek på karamelliserad mjölk använder du? Räcker det med 250 g eller behövs mer?

  40. kati skriver:

    Modifierade ditt recept ? jag gjorde biskvibottnar till den här pajen. Gjorde dem i muffins aluminiumformar! Såååå gott ?

  41. Elin skriver:

    Wow !! Vilken paj!! Den var helt underbar!!! Den kommer jag att baka många gånger!!! Tack för receptet Jenny!!

  42. Hilma skriver:

    Hur många personer räcker pajen till?

  43. Sofie skriver:

    Har precis gjort denna till ikväll! Ser ut att kunna bli helt perfekt!

  44. Dina skriver:

    Kan man byta ut vispgrädden för chokladlagret till matlagningsgrädde?

  45. Annelie skriver:

    Hej, kan pajen frysas in en till två veckor innan kalas? Tacksam för svar.

  46. CC Dickens skriver:

    Supergod och extremt lättlagad paj. Jag gjorde den dock glutenfri genom att skippa digestive och göra en kokosbotten. Min bokcirkel älskade den :).

  47. Marie skriver:

    Älskar denna paj, så otroligt god 😀 Men jag får aldrig till botten bra, antingen så blir den stenhård så den knappt går att skära i men oftast så håller botten aldrig ihop utan blir alldeles smulig och går sönder. Vad tror du jag gör för fel? 🙂

  48. Jessica skriver:

    Kan man göra denna i glas/ plastmuggar så det blir portion paj fast i glas?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *