Focaccia – italienskt bröd

Bakade det italienska brödet Focaccia igår för första gången, men det kommer inte vara sista gången vill jag lova. Så saftigt och smakrikt. Ni måste prova bara! Perfekt brytbröd till buffen eller goda soppor.

IMG_54742

IMG_54463

Det här behöver du till en långpanna Focaccia: 
25 gram färsk jäst för bröd
4 dl ljummet vatten ( 37 grader)
1 tsk salt
2 msk god olivolja
9 dl vetemjöl

1/2 dl olivolja
1/2 pressad vitlöksklyfta
flingsalt
örtkrydda ( Jag hade knorr provencale)
Körsbärstomater
färsk basilika

Gör så här: 
Smula ner jästen i en bunke med lite vatten, rör tills allt löst upp sig och häll sedan i resten av vätskan. Rör ner olja, salt och och vetemjölet lite i taget, och arbeta degen tills den är smidig. Låt jäsa i 45 minuter under bakduk. Ställ ugnen på 225 grader, mät upp olivolja och riv ner vitlök och lite örtkrydda och blanda om. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och pensla pappret med olivolja. När degen jäst klart tippa ut den på en den oljade bakplåten. Och tryck ut den till lagom storlek, tryck ner ett finger här och där i degen nästan genom hela degen. Fördela ut olivoljan( allt kanske inte går åt ) så att det rinner ner lite i hålen. Lägg ner tomaterna där och strö över basilika, flingsalt & örtsalt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.

Grädda sedan i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills brödet fått en vacker färg.

Servera sedan ljummet, går även bra att frysa in.

IMG_5438

0
Prenumerera
Notis om
17 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karin
5 år sedan

Hej! Oj, det var längesedan jag bakade detta bröd! Blir perfekt till helgens soppa! Jag brukar trycka i lite svarta oliver också! Trevlig helg!

Nathalie
5 år sedan

Tunna rödlöksringar och färsk rosmarin på är helt underbart!!

Mia
5 år sedan

Snyggt bröd, ska jag baka till min vän i morgon, Carola som ligger hemma och är sjuk i kväll – och bloggar i soffan: Roomofkarma.

Maria
5 år sedan

Hej Jenny!
Sitter o söker efter ditt goda recept ”potatisgratäng med köttfärssås” men hittar det inte. Tänkt bjuda på det när vi har fest imorgon!
Tack för en bra blogg!!!!

Jenny Warsen
Reply to  Maria
5 år sedan

Kan det vara denna du menar?
https://www.jennysmatblogg.nu/2010/01/28/potatisgratang-med-kottfarsas/

Lycka till imorgon.

Kram

Maria
5 år sedan

Hej igen! TACK för ditt snabba svar! Det var den potatisgratängen med köttfärs jag sökte!!!!
Ha en bra helg.
Kram

Tine l
5 år sedan

Jag har en fråga, jag älskar att baka, jag skulle gärna göra det varje dag och massor.. Men jag vill inte äta upp allting själv, jag har väldigt lätt för att gå upp i vikt. Vad gör du med allting som du bakar? Bjuder ni bort mycket eller fikar ni ofta hemma ?
Tacksam för svar.
Och sen måste jag bara säga, vilken underbar blogg du skriver!
Kram

Jenny Warsen
Reply to  Tine l
5 år sedan

Vi fikar på helgerna, och har ofta fikagäster då. Annars fryser jag in eller bjuder bort till vänner 🙂

5 år sedan

Hej!

Jag bor i USA sedan 19 år tillbaka. Läser din blog ofta och får många ideer och insperation. Har testat många av dina mat och bak receipt och det har varit upskattat av min irländska man och mina två barn och mina Amerikanska vänner. Vill bara säga att
jag uppskattar din blog!
Anette

Katarina
5 år sedan

Mmm..focaccia är som godis nästan..kan inte sluta äta! Jag brukar även pensla plåten med olivolja och strö på lite flingsalt, godast tycker jag den är med tunna skivor rödlök, fetaost och soltorkade tomater.

Hittade till din blogg för bara några månader sen men nu är jag en trogen läsare, älskar dina recept, du bjuder på alldeles för mycket gott!

Anna
5 år sedan

Hejhej, ser jättemumsigt ut. Vilken storlek ska det vara på plåten? Tack för härliga recept och bilder 🙂

5 år sedan

Favoritbrödet! Så gott.

Lena
5 år sedan

Jag brukar halvera oliver och trycka ner i degen samt ringla över med spadet från olivburken. Sedan pudrar jag över grillkrydda och på med riven ost.. låter säkert knasigt men är skitgott..

Maria
5 år sedan

Mitt bakplåtspapper gick tyvärr inte att få bort när brödet var färdiggräddat, tips på det ?
I övrigt ska jag erkänna att jag fastnat för din matblogg, tipsar vidare till alla mina bekanta om denna fina matblogg. I övrigt så var smaken på brödet super

Jenny Warsen
Reply to  Maria
5 år sedan

Det är kanske lättare om man penslar med olivolja?

Charlotte
5 år sedan

Måste börja med att berömma för en otroligt fin och inspirerande mat och bakblogg!
Du gör ett fantastiskt arbete, verkligen!
Jag undrar om du har förslag på någon annan produkt än Knorr kryddan då det är smakförstärkare i knorrs kryddor och känns bättre att välja bort detta för mig.

Jenny
4 år sedan

Hur många räcker detta till ungefär?

Nästa inlägg

Kycklingwrap med hemlagad rhode islandsås

17
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x