Låter kanske lite tokigt- men oj så gott !
Själva potatisgratängen gör jag som jag brukar.
8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche eller 2 burkar smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlökar
Smör
Salt och peppar¨
5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche eller 2 burkar smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlökar
Smör
Salt och peppar¨
Köttfärsröran:
500 gram blandfärs
Smör
1 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade tomater
salt och peppar
Smör
1 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade tomater
salt och peppar
Mozzarella
Gör så här:
Ställ ugnen på ca 200 grader.
Värm upp en panna med smör, bryn löken mjuk och häll i färsen och bryn den färdig.
Pressa i vitlök och rör efter ett tag ner chilisås krossade tomater, smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda i 20 – 30 minuter på svag värme.
Under tiden gör du potatis en.
Skala och skiva potatisen.
Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter, med smör.
Rör ihop grädde och creme fraiche / Även gott med smaksatt färskost !!
Pressa ner vitlöken och krydda och salta , ganska ordentligt.
Rör ihop potatis med gräddblandningen.
Varva sedan potatisen med köttfärsröran och ställ in i ugnen på 180- 200 grader,
Ta ut ut ugnen när potatisen är mjuk och riv över mozzarella och ställ tillbaka gratängen och låt den gratineras.
Ta ut gratängen och låt den stanna till sig en tio minuter innan den är klar att ätas.
Varva sedan potatisen med köttfärsröran och ställ in i ugnen på 180- 200 grader,
Ta ut ut ugnen när potatisen är mjuk och riv över mozzarella och ställ tillbaka gratängen och låt den gratineras.
Ta ut gratängen och låt den stanna till sig en tio minuter innan den är klar att ätas.
Serveras sedan tillsammans med en god sallad.
Måste bara säga att dina recept är underbara! Jag har lärt mig massor nytt!
Fantastiskt att du delar med dig av så mycket goda recept, tack för det!! I dag ska vi testa detta och godaste kladdkakan 🙂 God fortsättning!
Det här är ju typ som moussaka…. Fast med annan ost och kryddor…
Eller så köper man en färdig peka potatisgratäng och lägger i tacoköttfärs och vitlök så e de klart! Jättegott och enkelt 🙂
Hej!
Undrar bara om man ska ha rå potatis eller kokt potatis i gratängen.
Rå potatis.
Hejsan 🙂 Tänkte höra hur man smidigast förbereder denna typ dagen innan? Hur länge håller den i kylen innan man måste färdigställa o frysa in? Tack för många goda recept
Lagde detta för första gången igår och mina barn, som visserligen är matglada i vanliga fall, åt som hästar! 4-åringen sa vid nattningen: ”kan vi få samma mat imorgon”? Bättre betyg är väl svårt att få?! Tack för det Jenny!
För hur många beräknar du denna?
Det här var en supergod maträtt! Love it!
Rekommenderar verkligen just den här potatis&köttfärsgratängen ifall någon är osäker att pröva. Supergod verkligen!!
Vad roligt att du gillar den 🙂
Hej! Hur många portioner är detta receptet för? Är det något som går att förbereda dagen innan?
God smak, dock tog det 3,5 timme i ugnen innan potatisen va mjuka….
Går det skära tunnare bitar kanske ?
Hej 🙂
1) ska potatisen vara rå?
2) kan man använda sweet Chilisås?
Tack för svar
Sen några år tillbaka har jag gjort din gratäng. Lyckas alltid och alla tycker att den är super god. Det är ett säkert kort om man ska bjuda hem gäster.
Underbart god 😍
Hur länge har du den i ugnen? Har haft den inne 1 timme nu och potatisen är fortfarande hård :p
Har du provat frysa gratängen någon gång?