Piroger med olika fyllningar

 Tjingeling

Nu har vi en skidsemester bokad & klar och vi åker om en månad till makens stora glädje. Han åkte nämligen varje år med sin familj när han var yngre, vilket jag inte har gjort. Jag kan inte ens stå på ett par skidor- så det blir jag och småttingarna som ska skrivas in på skidskola det första vi gör när vi kommer dit. Hehe…

Däremot har jag börjat planera lite mat att ta med, smidiga maträtter som man snabbt kan värma upp. Gulaschsoppa, olika grytor och dessa goda piroger som man kan fylla med både köttfärs & skinka.

pirgoger (1)

Tror dessa blir jättegoda fyllda med tacofärs också.

Det här behöver du till cirka 20-22 st :
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
1 uppvispat ägg- till att limma ihop kanterna

Fyllning 1:
400 gram köttfärs
1/2 finhackad gullök
1 vitlöksklyfta
1 burk med krossade tomater ( te.x mutti)
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar
riven ost

Fyllning 2:
chilisås
strimlad skinka
riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter.  Under tiden kan du förbereda fyllningarna.

piroger1 (1)

aaaaaa (1)

Köttfärsfyllningen:
Fräs upp den hackade löken med  smör, tills den är glansig. Bryn köttfärsen klar, och låt den sjuda upp med pressad vitlök och tomatkross, soja. Smaka av med salt & peppar. Låt den sjuda bort den mest av vätskan innan du fyller pirogerna.

Till skinkfyllningen :
Riv ost, strimla skinkan.

Sen bakade jag  ut degen, och gjorde runda cirklar med hjälp av en skål, min var cirka 12- 13 cm i diameter. Och sedan fyllde jag dem penslade sidorna med uppvispat ägg och veck dem dubbelt till halvmånar. För att få kanterna att sitta riktigt bra tryckte jag ihop kanterna ytterligare en gång fast med gaffel. Vill man pensla dem med vispat ägg gör man det. jag tycker de blir finare om man inte gör det. Men det är en smaksak… Ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter tills de är gyllene.

Servera sedan med sallad

Fungerar utmärkt att frysa in.

IMG_4707 aaaaa1 (1)

 

1

68 responses to “Piroger med olika fyllningar

  1. Catarina skriver:

    Tack…ser verkligen goda ut och det ska jag testa .
    Tack för alla fina och bra recept..har jag bakat något nytt här hemma så säger min vännina är det Jennys recept haha

    Ha en skön måndag o en ny fin vecka.

    1. Jenny Warsen skriver:

      ❤️ ❤️ Gulle 🙂

      Ha bästa veckan.
      Kram

      1. Lina skriver:

        Hej Jenny! Jag undrar om man måste använda sig utav standard mjölk och vetemjöl special?
        Ser väldigt goda ut förresten

  2. Louise skriver:

    Hej!
    Låter gott! Undrar bara hur stor skål du använde när du gjorde cirklarna i degen?
    Hälsningar Louise

    1. Jenny Warsen skriver:

      Hej Louise 🙂
      * Springer och mäter *
      Cirka 12- 13 cm i diameter.

      Lycka till

  3. De ser verkligen jättegoda ut. Passar perfekt nästa vecka när jag ska ha sportlov med barnen och hellre vill vara ute i snön och åka pulka med dem än stå i köket och laga mat!

    Tack för alla tips! Ha en fin vecka!

  4. Fru Boholm skriver:

    Ser jättegott ut. Perfekt lunch eller utflyktsmat.

  5. Erika skriver:

    Har du recept på fler fyllningar?
    Tack för övrigt för alla smarriga tips, provar lite emellanåt när tid finns ☺️ Underbara recept!

  6. malin skriver:

    Går pirogerna att frysa in?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Hej Malin,
      Ja absolut. Det står längst ner i receptet 🙂
      Jag brukar tina mina på låg värme ( 50 grader) i ugnen- då blir de som nybakade igen.

  7. Elina skriver:

    Hej. Går det att halvera receptet? 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Absolut 🙂
      Men det går även frysa in piroger.

  8. Camilla skriver:

    Hej!
    Alla recept du lägger ut på din blogg med alla bilder till ser verkligen så gott ut, du är verkligen duktig.
    Mycket jag skulle vilja testa också så jag får väl ta mig i kragen, speciellt pirogerna på detta inlägget, mums.
    Gillar allt med din blogg och skulle inte vilja ha den annorlunda, en av dom som jag går in och läser varje dag och den är den allra bästa om du frågar mig.
    Ha en fortsatt skön måndag från sjukstugan här.
    Kram <3

  9. Malin skriver:

    Går det och byta ut mjölet till glutenfritt mjöl? 🙂

  10. Ellenor skriver:

    Hej. Har du något glutenfritt alternativ på piroger? Gjorde en sats utgår men det blev väl då där och ganska smaklöst fast vi hade chili sås och chiliflingor. Svårt att få degen att hålla. Tack för din super inspiration.

  11. Jenny skriver:

    Åh, vad roligt med skidsemester 🙂 Vi ska också åka om en månad, var ska ni åka? Kram Jenny

  12. Lina skriver:

    Hej Jenny! Tycker din blogg är super inspirerande! Jag har en uppgift i skolan då vi ska laga en säsongsanpassad rätt, undrar om du har några förslag på vad man kan laga?

  13. Johanna skriver:

    Hallå och tack för all inspiration! Jag har en fråga om din citronkladdkaka. Jag gjorde den i helgen o jisses vad den blev sur;-). Funderar på om jag pressade ut för mycket citronsaft? Jag använde en riktig press. Räcker det med att krama ur citronsaften med händerna? Hur gör du? Jag var noga med att bara riva av det gula på citronskalet så det kan ju inte vara därför.
    Tack igen för alla goa recept!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Du hade kanske lite väl stora citroner?

  14. Emma skriver:

    Hej hej! Hur mycket ska man ha av osten och skinkan?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ta så mycket fyllning så du kan stänga pirogerna utan problem.

  15. Anna skriver:

    Hej! Ser verkligen supergoa ut! =) Har du nå tips på vad man skulle kunna använda som ”lim” istället för ägg? Har en äggallergiker i familjen och det känns surt att hon inte ska kunna äta dom pga att man ”bara” ska pensla dom med ägg.

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ljummet vatten tror jag kan funka lika bra. Nyp ihop och pressa med gaffel.

  16. Marlen skriver:

    Hej Jenny

    vill ha mera tips på mat till fjällen de där grytorna etc :-))
    Ska också åka snart och sitter och planerar!
    Kram Marlen ps tack för en toppen blogg!

  17. Johanna skriver:

    Kanske det :-D. Jag får prova med mindre citroner. Använder du citruspress eller kramar du med händerna??

  18. Beatrice Sigglund skriver:

    Hej Jenny! Leter efter ett recept som jag har bakat förut, tror att det var ifrån din sida, men hittar det inte. Kan vara ungefär 1 år sedan jag bakade det sist. Det är kolasnittar med hallon och lakrits dödskallar i. Är det något som du känner igen? Har letet länge på din blogg, men inte hittat receptet 🙁

    / Beatrice

    1. Jenny Warsen skriver:

      Tror också det är Ulricas godis- kolla in bakverk & fikastunder 🙂

  19. Alexandra skriver:

    Oj, så goda de såg ut! Vilken ost hade du?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag hade gouda ost i 🙂 En mild ost blir bäst.

  20. sara skriver:

    Vad mera kan man ha som tillbehör? 🙂

  21. Jenny skriver:

    Var ska ni åka? Skidsemestrar är verkligen så mysiga och det är toppen att gå i skidskola

  22. Jenny skriver:

    Oj, skickade bara halva…Vi ska också åka snart så tack för bra mat man kan ta med

  23. Sara skriver:

    Beatrice – det receptet kommer från bloggen Bakverk och fikastunder. Lycka till!

  24. Tracy skriver:

    De ser ut verkligen gott!

  25. yvonne skriver:

    Jag bakade dessa i går kväll,kanske inte dom snyggaste ,men goda
    blev dom,jag gjorde en röra av skinkan,istället,och detblev också
    gott,sen korydda jag köttfärsen lite mera så det blev lite merasting
    i den.

  26. Helen skriver:

    Ser otroligt gott ut allting du gör:) älskat dina recept!! Ha en fin dag ☆

  27. Frida skriver:

    Hur mycket skinka, ost och chilisås använde du? 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Så mycket att jag kunde stänga pirogerna 🙂

  28. Frida skriver:

    Okej, tänkte mer på hur mycket som behövs för att fylla alla 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Rätt mycket.
      jag gissar 600 gram ost som du river och 500 gram skinka.
      Gissar 🙂

  29. josefin skriver:

    Så kul att läsa andras bloggar om mat! Ska villigt erkänna att jag plockar mycket inspiration härifrån (och ett och annat recept!)

  30. Lisa skriver:

    Hej Jenny, Nu har jag testat detta recept. Degen var ju väldigt smidig att arbeta med. Jag delade upp den i 18 bollar dom jag kavlade ut en för en. Återkommer med utlåtande när vi har smakat dem. Ha det gott

  31. Lisa skriver:

    Vi har ätit dem till lunch ett par gånger efter hela förmiddagen på skidskolan. Alla tycker om dem och orkar hela eftermiddagen på skidskolan igen. Tummen upp! Mvh från Val Thorens

    1. Jenny Warsen skriver:

      Roligt att höra 🙂

  32. Anna skriver:

    Hej! Om man vill fylla alla piroger med bara köttfärs ska man dubbla det då så att man tar 800g köttfärs?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det beror på hur mkt fyllning man har. Tror det kan bli lite mkt köttfärsfyllning- men du kan ju bara frysa in det som blir över 🙂

  33. Anki smoljan skriver:

    Har gjort dem idag

  34. Anki smoljan skriver:

    Dem blev jättegoda

  35. ika skriver:

    Tusen tack för recept.
    Har 3 små barn under 2 år och ska måla huset nu i vår. Måste ju laga massor av mat att frysa in å lagra upp med.
    Ha det bäst!

  36. Negin skriver:

    Underbar recept!
    Mina piroger blev så fina och goda att sambon frågade veckan efter om jag kunde baka fler. Underbart ❤️
    Tack!

  37. Elin skriver:

    Skriv gärna det i receptet! Alltså att ca 500 g skinka och ca 600 g ost behövs, nu var det ju i och för sig inte jobbigt att scrolla bland alla kommentarer men sitter här och skriver lista på vad som behöver inhandlas och det är skönt att veta ungefär hur mycket man ska handla av allt. Dumt att komma hem med 200 g skinka och så får jag tomma piroger 😉

    1. Jayamila skriver:

      Det är alltid bra att ha mer fyllning än man tror går åt och om det blir fyllning över kan man blanda med ägg och lev en skvätt mjölk och göra en omelett eller portion paj funkar med de flesta fyllningar eller så kan man ha det till pasta.

      1. Jayamila skriver:

        En gorbys pirog väger ca 120g varav ca 40% om inte mindre utgörs av fyllning, när jag gör piroger hemma vill jag ha mera fyllning och jag gör dem lite större så jag brukar räkna med ca 90-100g fyllning per pirog. De brukar landa på ca 160- 170g vissa väger mer andra mindre som det ju kan bli.

  38. David skriver:

    Hej!
    Jag är ganska ny på allt som har med bakning att göra, och då får jag vara såhär pass elak och säga att detta receptet är helt värdelöst får såna som jag. Ett recept ska vara som en teknisk beskrivning. All information ska vara med och t o m den dummaste människan på jorden ska förstå det. Då kan man inte skriva ”häll ner mjölken” på ett ställe och senare skriva ”blanda ner resten av mjölken”. Förstår verkligen inte hur detta receptet kan ha blivit så populärt, för jag har sett otroligt många andra recept som är mycket bättre. Och det säger en del då väldigt många verkar vara lika otydliga som du.

    1. Jenny Warsen skriver:

      Förstår inte vad det är att missförstå, men det är ingen som tvingar dig att baka mina piroger 🙂
      Ha de gott.

    2. Linda skriver:

      Men herregud! Det finns verkligen människor till allt!
      @David: Det är väl bara common sense att man läser igenom hela receptet+instruktionerna innan man ger sig in på något. Speciellt i sådana fall med personer som dig som är så ny och grön inom detta. Om man läser: ”häll i resten av mjöllken” så fattar man väl att man inte ska lägga i allt från början? För att vara lika petig som dig, hon har inte skrivit att du ska använda HELA mjölken till jästen. Ska man behöva skriva en magisteruppsats betygssatt A+ för att få lägga upp recept på sin egen blogg? Vart är dina recept? Kom med något bättre innan du klankar ned på andra. Och NEJ! Du har inte rätt att vara elak bara för att du inte fattar. Vad jag kan se är du den enda som har problem med att förstå. Jag är också grön inom detta och jag behöver ingen doktorsexamen för att förstå.

      Jenny – tre ord: Underbart.Goda.Recept!

      1. jasmin skriver:

        Ta det lugnt hörni, inga förhastade kommentarer. Låt hjärnan jobba innan känslorna väller ur ? Har det aldrig slagit er förut att vi bör i ett demokratiskt, tolerant land? Att här bor även folk med särskilda behov?? Inte behöver Jenny eller andra bli irriterade över en negativ kommentar! Vi bbestämmer faktiskt över våra känslor och tankar, finns folk som inte kan göra det… ?

    3. Jayamila skriver:

      Det som menas är att man häller först i lite av mjölken och rör tills jästen lösts upp för att sedan hälla i resten men det är ett bagatell steg om man bara ser till att all jäst lösts upp innan man har i mjölet spelar det inte någon roll det är bara lättare att se om all jäst lösts upp med detta steg det är på samma sätt du gör en vitsås med grund redning smör och mjöl i bottenlag man häller på lite mjölk/vatten i taget inte allt på en gång för att undvika klumpar.

    4. Jayamila skriver:

      Det som menas är att man häller först i lite av mjölken och rör tills jästen lösts upp för att sedan hälla i resten men det är ett bagatell steg om man bara ser till att all jäst lösts upp innan man har i mjölet spelar det inte någon roll det är bara lättare att se om all jäst lösts upp med detta steg det är på samma sätt du gör en vitsås med grund redning smör och mjöl i bottenlag man häller på lite mjölk/vatten i taget inte allt på en gång för att undvika klumpar. Hoppas det hjälpte

  39. Therese skriver:

    Tack för tips och inspiration inför planerandet av semestermaten till vår årliga fjälltur. Dessa ska bakas en stor sats av, perfekta att packa ner i ryggsäcken!

  40. Nettan skriver:

    Hej Jenny.
    Håller på just nu att göra dessa små piroger dom ser jätte goda ut, tänkte smidigt att ha i matlådan, jag köpte för en tid sedan Tupperware piroger grejer men dom blir nog väl små. Men i vilket fall som helst super bra recept på denna sidan Tackar 🙂

  41. Yvonne skriver:

    Hej!
    Bakade dessa goda piroger tillsammans med mitt 10- åriga barnbarn, enkelt recept tyckte vi båda!!!
    Fastän det säkert var 30 år sedan jag bakade piroger senast.

  42. Andrea skriver:

    Supergoda!
    Jag gjorde piroger med köttfärsfyllning, hade även i lite fetaost och hackad chili. Hur gott som helst!

  43. Tine skriver:

    Hej Jenny!
    Följer din matblogg dagligen. Gör både dina maträtter och bakverk och blir alltid nöjd med resultatet. Även min familj tycker om rätterna. Tusen tack för en super blogg?
    / Tine

  44. Cilla skriver:

    Måste bara säga ”Älskar köttfärsfyllningen till lasange”??

  45. FIa skriver:

    Hej!
    När du fryser in pirogerna fattar jag det som att du fryser in dem ”färdiga”, går det att frysa in innan man lägger dem i ugnen? Eller rekommendera du mer att man gör dem klara och därefter fryser in dem? (Tänkte ha dessa godingar bland annat till en buffé jag ska göra). Tack för all inspo& glädje du sprider <3

    1. jennysmatblogg skriver:

      Gör dem färdiga först 🙂

  46. Kjelle skriver:

    Smarrigt!
    Vi gjorde en laddning ikväll. Räckte dock väl med 11 dl mjöl. Blev 24 st. Det bästa var att brödet i sig blev saftigt och gott. Degen blev fluffig och stunsig Annars brukar piroger börja med att man tuggar i sig torrt bröd i väntan på fyllningen, men de här skulle man kunna äta utan fyllning alls i princip.
    Idag blev det endast köttfärs och ost, blir nog lite annat framöver. Varför inte spenat och ricottaost? Eller smörstekta kantareller och västerbottenost. Eller varför inte salsiccia och parmesan? ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *