Godaste Chokladfondant

Hej där,

Tänkte kika in med ett smarrigt efterrätt tips till helgen ( kanske den godaste) chokladfondanten någonsin. Jag tror det men då det var första gången i mitt liv jag både bakade & åt denna efterrätt. Och efter att ha kikat på några olika recept så insåg att den behöver en tvist av något extra så jag provade att göra mina med kolakräm & lite salt. Smeten går att förbereda kvällen innan och gräddas dagen efter.

”Chocolate and salted Caramel”

Följ mig gärna på Facebook HÄR eller instagram: @jennysmatblogg

IMG_4804

Det här behöver du till 4 portioner : 
2 ägg
2 äggulor ( sammanlagt 4 ägg – men bara äggulor på 2 av dem)
3 msk strösocker
100 gram smör
100 gram mörkchoklad 70% kakao
3 msk vetemjöl
4 msk med Karamelliserad mjölk
4 nypor flingsalt

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader ( jag bakar alltid med vanlig ugn om inget annat anges)
Vispa ägg, äggulor & strösocker vitt och poröst. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan, bryt ner den mörka chokladen  i smöret och låt smälta under omkörning. Blanda ihop smörblandningen och  äggröran och pudra sist i vetemjölet och vänd tills allt har blandats. Smöra de ugnssäkra formarna väl, så att de lossnar sen. Fyll upp halva formarna innan du klickar ner den karamelliserade mjölken, strö över en nypa salt på varje. Täck med resten av chokladsmeten och grädda i mitten på ugnen i 7 1/2 minut ( 7-8 minuter ) beroende på vilken ugn.

Ta ut och själp upp på en tallrik och dela lite med en kniv så att det rinner ut lite. En chokladfondant ska ha en fast krispig yta med vara rinnande inuti.
Mäktig & så gott!

IMG_4816

Psst… ni brukar ju tips mig om bra filmer och serier och nu tänkte jag tipsa er som inte vet vad ni ska titta på. Vi har börjat följa serien ”Suits” efter Jonathans jobbarkompis tips- och den är så bra att vi streckkollar på den i flera timmar varje dag… Ha ha … Så missa inte den!

Ha nu en riktigt fin kväll,

Kram

0
Prenumerera
Notis om
51 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
christina
5 år sedan

Vad använder du för formar ? Ska verkligen testa detta.:-)

al68
5 år sedan

Vad skall man säj, du gör oss tjocka

Socker, vanilj och en skvätt grädde
5 år sedan

Oj, detta måste testas i morgon.
Trevlig kväll!

Carolina
5 år sedan

Åhh älskar Suits! Harvey är så cool!
Jag älskar engelska deckare och det finns ju flera väldigt olika med lika bra serier pp netflix i den genre; ripper street, whitechapel och sherlock!

Två nya serier på netflix är också bra; marco polo, orphan black (bara sett två avsnitt men verkar lovande)

Trevlig Helg!

marlen
5 år sedan

låter super gott! Ska man ska man servera den direkt efter att den varit i ugnen eller kan den stå några timmar innan servering?

Jenny Warsen
Reply to  marlen
5 år sedan

Denna ska serveras genast 🙂

Nickan
5 år sedan

Kan man förbereda och hälla upp allt i formarna några timmar innan de ska in i ugnen? 🙂

Jenny Warsen
Reply to  Nickan
5 år sedan

Ja det tror jag funkar jättebra

Ulle
5 år sedan

Får man fråga vad din man jobbar med:? Kram

Jenny Warsen
Reply to  Ulle
5 år sedan

Han säljer nybyggda hus ( Smålandsvillan )
Kram

Pia
5 år sedan

Åh så gott, älskar allt med choklad i. Hur stora formar ska man ha. Gjorde wienersemlorna igår, mycket goda.

Sara
5 år sedan

Om jag skulle vilja göra denna glutenfri, tror du det funkar om jag bara byter ut vetemjölet mot 3 msk majsstärkelse? MVH Sara

Jenny Warsen
Reply to  Sara
5 år sedan

Jag vet inte säkert, men det låter som om det borde funka 🙂

Reply to  Jenny Warsen
4 år sedan

Ta mandelmjöl vettja, det gör alltid jag och det funkar super!

Ida
5 år sedan

Jobbigt när man måste byta it. Både ägget och mjölet, tror kanske inte det funkar då:(

Jenny Warsen
Reply to  Ida
5 år sedan

?

5 år sedan

Vad menar du med att chokladen ska smälta under omkörning? Ska den vara ensam eller blandat med de andra ingridienserna;)

Rebecka
5 år sedan

Ska det vara 2 ägg + 2 äggulor, dvs totalt 4 äggulor och 2 äggvitor? Det står tvärtom i parentesen på andra raden bland ingredienserna, eller är jag morgontrött och förvirrad? 🙂

5 år sedan

Kan man förrsten använda runda fasta (lagom stora) muffinsformer som sitter fast på en metall platta efter varandra❤️

Rebecka
5 år sedan

Ah, nu förstår jag, man kan tolka andra raden på två sätt…

5 år sedan

Sista fråga nu haha
– ska man bara klicka i mjölken när man har fyllt halva formen eller ska man blanda i de med de andra ingridienserna 🙂 och vad ska man tänka på för att inte misslyckas, jag vill verkligen att utsidan ska vara fast och inte bara rasa ihop 🙁

Jenny Warsen
Reply to  Lisa
5 år sedan

🙂 Den ska smältas med smöret. Och ja bara klicka ner, inte blanda 🙂

5 år sedan

Kan man

5 år sedan

Kan man förrsten använda runda fasta (lagom stora) muffinsformer som sitter fast på en metall platta efter varandra❤️
Svara snälla

5 år sedan

Kan man förrsten använda runda fasta (lagom stora) muffinsformer som sitter fast på en metall platta efter varandra❤️
Svara snälla! 🙂

Jenny Warsen
Reply to  Lisa
5 år sedan

Borde funka – lycka till 🙂

Mia
5 år sedan

Karamelliserad mjölk, är det något man köper färdigt eller gör själv?

Jenny Warsen
Reply to  Mia
5 år sedan

Den går att köpa färdig i vissa butiker. Annars kokar man den sötade kondenserade mjölken i 3 timmar,

Helena
Reply to  Jenny Warsen
5 år sedan

vad händer om man inte tar med denna mjölk alls..? ?

jennysmatblogg
Reply to  Helena
5 år sedan

Går bra även utan 🙂

Ida
5 år sedan

Hej, undrar om man vill ha denna glutenfri räcker det att att msn byter vetemjölet mot glutenfritt? Med vänlig hälsning, ida 😀

Simone
5 år sedan

Oooh this looks so tasty.. I wish i’d speak swedish 🙂

Sandra
5 år sedan

Åh vad duktig du är! Du är verkligen en inspiration och ALLT du gör ser sjukt gott ut.

Måste bara fråga!! Vilka formar använder du? Ja älskar fondanter men har aldrig förstått vilka formar man använder till dessa. Väldigt tacksam för svar!

Jenny Warsen
Reply to  Sandra
5 år sedan

Jag har de här små crème bryleformarna. Klicka här: https://themoveablefeasts.wordpress.com/2013/01/05/classic-creme-brulee/

Elin
5 år sedan

Funkar det att använda porslinsformar och servera i dessa? Eller måste man ”stjälpa” upp fondanten på en annan tallrik? 🙂

Jenny Warsen
Reply to  Elin
5 år sedan

Den ska stjälpas ut för att få rätta looken:-)

Elin
5 år sedan

ÄLSKAR Suits! Älskar man den kan White Collar vara något. 🙂

Emma
5 år sedan

Hej! Kan man frysa den karamelliserad mjölken!? Fick kvar jätte mkt å min dotter fyller år om 3 veckor 🙂

Linnéa
5 år sedan

Tack för ett supergott och enkelt recept! Jag förberedde och lät stå i kylen tills det var dags för gräddning. Perfekt att förbereda 🙂

nadoush
5 år sedan

Häll i den hackade chokladen i det smälta smöret och rör om de tills chokladen är helt smält! 🙂

Elin
5 år sedan

Denna måste jag helt klart testa. Tänkte att man kunde lägga en lakritskola typ Kick och lite flingsalt. Vi tittar på Lie to me. En helt underbar serie!!!

Tessan
5 år sedan

Karamelliserade mjölken vart köper du den? Är det den mjölken som man måste koka i 3 tim innan användning?

Kristina Arveng
5 år sedan

Hej!
Jag rekommenderar tupperwares silikonformar vid bakningen! Inget som fastnar och kan köras både i ugn och mikro! Vill ni ha ett specialerbjudande av mig på sådana formar så gå med i min grupp på Facebook som heter Tupperware med Kristina Arveng. Om ni inte hittar den, skicka ett pm till mig.

Mvh Kristina Arveng

Anonym
5 år sedan

Hej
Jag är ett barn på 11 år som testade det här,
det blev ju supergott!!!
Var jättebra recept och jag kommer absolut göra om det

linda
5 år sedan

Hur många blir det på en sats?

Jenny Warsen
Reply to  linda
5 år sedan

Det står i receptet 🙂
4 st

Ulrika
5 år sedan

Det här ska jag göra till mamma idag! Men tänkte byta ut flingsaltet mot lite jordnötter. 🙂 Längtar!

Susanne
5 år sedan

Hej! Går det lika bra att använda mjölkchoklad? ? Tack för en massa goda recept! Gott Nytt År!

jennysmatblogg
Reply to  Susanne
5 år sedan

Det gör det säkert 😀

Louise
4 år sedan

Ska den karamelliserade mjölken koka innan eller ska man klicka i den okokad?

jennysmatblogg
Reply to  Louise
4 år sedan

Är den karamelliserad så är den färdigkokt 🙂

Nästa inlägg

Nybakade gifflar med brie & salami

51
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x