Nybakade gifflar med brie & salami

Hej från ett gråmulet växjö.

Här står jag i och provar fram en massa nya efterrätter, till ett kommande matreportage. Det är ett nytt år och mitt nyårslöfte var att tacka Ja till fler foto- & matjobb trots att det känns lite nervöst. För förra året tackade jag nej till detta matreportage flera ggr, men skam den som ger sig, så på fredag kommer fotografen. Det blir första hemma-hos-mig reportaget och det känns nervöst och faktiskt riktigt roligt – så tills dess ska jag välja ut fem efterrätter. Och jag har tre stycken jag ska prova nu i helgen, så bra att vi får gäster för nu ska de få hjälpa till hjälpa att provsmaka och ge betyg. Men nu över till något mindre onyttigt- nämligen dessa goda gifflar fyllda med salami & brie. Jag brukar även baka dessa med vanlig ost & skinka för det gillar barnen bäst, perfekt att ha med sig till skidbacken med lite varm choklad.

Och så ett ”latmans” alternativ:  Köp färdig pizzadeg, funkar jättebra både till piroger & gifflar.

giffel

 

Det här behöver du till cirka 30 gifflar :

1 pkt jäst för osötade degar
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl

Fyllning:
1 bit brieost
75-100 gram salami

Garnering :
Uppvispat ägg
Sesamfrön

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål,
smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader.
Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och  de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) .
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar, och dela upp den så här :

IMG_4715

Varje del fyller du ut med lite brie och en salami- bit

IMG_4738

Sedan rullar du ihop den , du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen. Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg, Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter. Grädda dem sedan  mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter. eller tills de blivit gyllene.

Klara att serveras.

Mums

IMG_4760

 Fungerar fin fint att frysa in, tina gärna på svag värm i ugnen ( 50 – 60 grader ) så blir de precis som nybakde igen.

6

14 responses to “Nybakade gifflar med brie & salami

  1. LenaUlla skriver:

    Dessa ser riktigt smarriga ut!! Min dotter introducerade mig till din sida för någon vecka sedan och vilken inspiration 🙂 Jag äter LCHF men övriga familjen kan jag skämma bort med kakor, bullar osv. Dessutom använder jag dina recept o gör om till LCHF.

    Tack för en bra sida!!

  2. Malin skriver:

    Vet du om de går att frysa? 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Absolut, jag har fryst in mina 🙂

  3. Malin skriver:

    Strålande och Lycka till med dina nya uppdrag o reportage 🙂

  4. Maria skriver:

    Har bakat dessa nu, verkligen goda,enkla och roliga att göra ☺ Tack för många bra tips och idéer du inspirerar mig!

  5. Jessica nord skriver:

    Det är självklart att du ska tacka ja till sådana jobb. Du har absolut inget att förlora på det! Bara njut och var stolt!

  6. Sanna skriver:

    Jag bakar ofta med fetaost men hur får du så fina cirklar:-)))

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag bakar ut som en bulldeg och trycker ut de runda cirklarna med en skål 🙂

  7. Karin skriver:

    Oj vad gott! Perfekt fredagsmysmat! r du tips på annan fyllnig också?

  8. Paula skriver:

    Önskar och tips på annan fyllning..
    Tack för en superblogg, har gjort flera av dina recept

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ost & skinka = barnens favorit
      Soltorkade tomater & fetaost
      Du kan fylla med vad som helst 🙂

  9. Luljeta skriver:

    Det där är kifle
    Albansk bröd det har funnits i alla tider
    Som du beskriver de så kan man fylla de med vad som helst.
    Lägg i nutella eller sylt och du har lite mer av en efterrätt.
    Skitgott
    Lite kul att en svensk bakar Kifle

    1. Jenny Warsen skriver:

      Vi brukar även fylla med ost & skinka 🙂

  10. Sara skriver:

    Jättegoda! Jag fyllde sista fjärdelens gifflar med smör+socker+kanel, och knöt ihop ändarna när jag rullat de gifflarna så att de blev mer som bullar – vips både mellis och kanelbulle till utflykten i samma omgång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *