Wienersemlor

Hallå där,

 Vem gillar inte semlor liksom ♥ Och jag ville prova ett nytt recept till dess, nämigen wienersemlor ( hälften wienerbröd hälften semla) . Jag har sett dess på ett och annat bageri, och som jag trodde blev de oemotståndligt goda! Ni måste pröva. Jag gillar att göra det lätt för mig så jag köpte färdig smördeg, vill man kan man naturligtvis baka egen.

IMG_4116Jag behöver verkligen öva på att spritsa grädden ser jag, haha.  Men här hade jag en ny sort, Så jag skyller på det. Men det går lika bra att klicka ut grädden för den som ingen sprits har.

IMG_4119
Jag skriver inga exakta mått på fyllningen för det beror på hur mkt mandelmassefyllnin man vill ha. 

Det här behöver du till 4 wienersemlor: 
12 fyrkantiga smördegsplattor ( eller motsvarande på rulle)
mandelmassa + ovispad grädde
2 1/2 dl vispgrädde + 2-3  tsk vaniljsocker
Florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, 
Lägg tre tinade smördegsplattor över varandra och tryck ihop dem så de fastnar över varandra, för att få dem att fastna bättre kan man pensla dem med kallt vatten emellan.  Stamla ut runda bitar med hjälp av ett glas. Pensla även ovansidan med kallt vatten, och grädda dem tills de precis blir gyllene ungefär 10 minuter. Rör ihop mandelmassa &  lite ovispad grädde så att den blir ”lagom” krämig.  Skär av locket & låt wienersemlorna svalan innan du klicka ut fyllningen. Vispa grädden + vaniljsockret & spritsa/ klicka ut i semlan. På med locket pudra över rikligt med florsocker och servera genast.

Recept semlor

För att komma till mitt recept på ”vanliga” semlor klicka HÄR

  Psssst…. Missa inte att följa mig på instagram för både mat- och baktips @jennysmatblogg

2

55 responses to “Wienersemlor

  1. Anneli skriver:

    gud så mycket gott du gör

  2. Anneli skriver:

    Så mycket gott du gör en underbar blogg

    1. Jenny Warsen skriver:

      Tack snälla 🙂

  3. Vickan skriver:

    Gud så gott de ser ut! Men jag förstår inte… I receptet står de 12 mördegs plattor och sen använder du bara 3 eller?
    Tack för en bra blogg!

    1. Jenny Warsen skriver:

      3 till varje semla 😀

  4. Sofia skriver:

    Antar att hon menar 12st plattor varav 3st per semla. 3×4=12.
    Låter smaskens! Ska definitivt prova i helgen redan, GALEN i semlor! Läste recept om en nutellasemla, istället för mandelmassa bredde man på nutella istället. Lät ju gott också!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Stämmer. Tre per semla.
      Ja, det låter gott med nutella måste prövas nästa gång. 🙂

  5. kocken skriver:

    Förlåt men varför kallar du det en wiener (som i wienerbröd vilket är gjort på deg med jäst i) när det är gjort på smördeg (som inte är samma sak)?? kalla det en smördegs-semla istället!

  6. Maria skriver:

    Mums, detta måste provas!!! Ett annat tips åå fyllning om man inte gillar mandelmassa, är att blanda grädde med hasselnötscreme. Blir samma konsistens som mandelmassa och jättegott

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ååå låter jättegott det också 🙂

  7. al68 skriver:

    Mums, din blogg är BÄST, testa i helgen

    1. Jenny Warsen skriver:

      <3 <3

  8. Tilda skriver:

    Behöver man alltså inget mer än smördegsplattorna?
    Jäser de upp så mycket i ugnen alltså? Måste prova dessa!! Om man vill ha lite kardemumma i hur gör man då?
    Så bra blogg

    1. Jenny Warsen skriver:

      Bara vanliga smördegsplattor , grädde & fyllning och såkart mkt florsocker till toppingen 🙂

  9. June skriver:

    Ser väldigt gooooda ut Jenny

    1. Jenny Warsen skriver:

      De var de 😀

  10. Ann skriver:

    Hej!
    Hittade din blogg för bara två veckor sen, men ändå har jag och sambon lagat 5 av dina recept, sååå gott!
    Tack för en fin blogg och supergod mat 😀

  11. Linda skriver:

    Tänkte prova dessa imorgon me. Jag fattar inte haha

  12. Petra skriver:

    Mmm smaskens…fråga dock. Om jag vill förbereda en timme el så innan hur förvarar jag den för att de ska behålla krispigheten?

  13. Victoria skriver:

    Sååå gott! Finns ju inget godare än semlor 🙂 //Victoria

  14. Renée skriver:

    Har du recept på glutenfria oxå? Som går fort å lätt att röra ihop?

  15. Malin skriver:

    Har provat massviss av dina recept
    och ALDRIG blivit besviken, sååå
    himla gott. Igår blev det din laxgratäng
    med hummersås. Kommer bli en
    av fiskfavoriterna nu

    1. Jenny Warsen skriver:

      🙂

  16. johanna skriver:

    Boka en underbar resa till Sicilien! http://www.scandjet.se/?agentcodeweblink=0006

  17. bakbloggen skriver:

    Kocken: Wienerbröd görs på smördeg, så det är ju samma sak 🙂

  18. CS skriver:

    Bakbloggen-Wienerbröd är inte gjorda av smördeg så där har du fel.
    Wienerbröd har en grund som består av en wienerdeg (med jäst i till skillnad mot smördeg)
    Man tar sedan fett/smör och kavlar in i degen så den blir luftig och frasig vid bakning. Fettet läggs först i ett tjockt lager på degen som sen vikes och kavlas, vanligen i ”tre treslag” vilket ger 27 fettlager.

    Så du kanske tycker det liknar en smördeg men det är inte en smördeg utan en Wienerdeg som alltså har jäst i sig.

    Rätt skall vara rätt ;O))

  19. Camilla skriver:

    Och när vi ändå är inne på smördeg så kan jag meddela er som köper den i frysdisken inte alls borde heta smördeg för den innehåller nämligen inget smör alls utan äckligt margarin. Så nu vet ni det också 🙂

    1. Sara skriver:

      Fast om man köper Garants frysta smördeg i plattor är den gjord på just smör, inte margarin 🙂

  20. Camilla skriver:

    Detta verkar vara något för mig, lät enkelt och fluffigt! Tack för inspirationen jag hittar här inne 🙂

  21. Anna skriver:

    Hej!!
    Du behöver en sifon ;då misslyckas du aldrig med ”gräddfluffet”!!

    Hör av dig om du är intresserad ?!
    Ha en fin helg!!
    Anna/AL Trading

  22. Linda skriver:

    Älskar din blogg och inspirationen du ger. Nu ligger smör degen på plåten och väntar på att åka in i ugnen. Till middag i dag ska jag för första gången göra pasta och till den din lax och kräft sås. Till det ett glas amarone. Mums. Trevlig Helg. Ser fram emot nästa veckas mat recept. Kram

    1. Jenny Warsen skriver:

      Va roligt att höra 🙂

  23. Helena skriver:

    Hej, Gjorde dessa goda semlor idag, de såg inte så fina ut men smakade bra. De blev mkt snea och höga, vad gjorde man då fel? Med vänlig hälsning, Helena

    1. Jenny Warsen skriver:

      Hade du frysta smördegsplattor? Då fastnar de liksom inte i varandra.
      Prova att tina dem och tryck till så de fastnar

  24. Helena skriver:

    Ja det hade jag, ska testa igen då 🙂 Men goda var de 🙂 Tack för en superbra blogg med god mat!

  25. Oj skriver:

    Oj vad du klagar.

  26. bakbloggen skriver:

    CS: Man kan vrida och vända på det hur man vill men i slutändan är det samma sak.
    Jag vet mycket väl hur man gör en Wienerdeg och det förklarade du med, alltså innehåller den mycket SMÖR vilket blir en smördeg. En smördeg är deg med flera lager på lager. Oavsett så är det en smördeg men bakverket kallas Wienerbröd.

    Camilla: Det beror på vilken man köper, finns den med Äkta smör i 🙂

  27. kocken skriver:

    Bakbloggen: säg det till en dansk och se vad som händer… 😀

  28. bakbloggen skriver:

    Kocken: Tur man inte bor i Danmark då 😀

  29. Karro skriver:

    Är det bäst att kavla dem så de fastnar eller?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Nej, de fastnar om de är tinade, annars kan man bara pensla med vatten emellan-.

  30. Caroline skriver:

    Jag gillar inte semlor faktiskt. 😛

    Har du något tips på hur man kan göra om man inte tål mandelmassa och inte gillar grädde? För dessa såg goda ut.. 😉 Kan du inte göra ett alternativt recept till mig/oss (för jag kan väl ändå inte vara helt ensam om detta). 😉 Kanske någon typ av vaniljkräm istället för grädde.. Jag vet inte, jag är lika klok när det kommer till bakning! 😛

    Tack för din blogg/ditt instagram. Du lägger ut så sjukt inspirerande recept. Svårt att hålla nyårslöftena när man blir sugen av dina bilder!! 😉

    Kram <3

    1. Jenny Warsen skriver:

      Va… Inte?
      Det är gott att fylla smördeg med nutella 😉 Eller vanlijkräm med färska bär.
      Recept hittar du om du söker på bloggen, eller kollar in kategorin efterrätter 🙂

  31. Susan skriver:

    det finns glutenfria smördegsplattor i välsorterade butiker, i frysdisken. Fria’s märke om jag inte minns galet.

  32. Lisa! skriver:

    Hur länge håller sig bröden? Kan man göra dem ena dagen, och skära upp dem och göra semlor nästa?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Gör dem precis innan servering 🙂

  33. evelina skriver:

    Åh.. smarrigt

  34. Sun skriver:

    härlig sida. Tack så. Var hittar jag alla äldre inlägg med recept

    1. Jenny Warsen skriver:

      Kolla in kategorier / arkiv under texten damernas. Är du inne via mobil så klicka på de 3 strecken uppe till höger på min blogg
      🙂

  35. Tina skriver:

    Fantastiskt goda semlor

  36. Jessica skriver:

    Jag vill absolut veta vart du köpt smördeg utan veg. fett? Son alltså innehåller smör. Butik samt märke. Tack.

  37. linda skriver:

    Icas egna märke innehåller smör

  38. Senita Sessan Blomqvist skriver:

    Har provat dessa ikväll och dem blev succé
    Supergoda!

  39. Karolina skriver:

    I eftermiddag ska jag och barnen baka dessa. Guud så sugen jag är! Tycker mycket bättre om semlor på smördeg.

  40. Lena skriver:

    Är det någon som har testat att använda glutenfri smördeg till receptet? 🙂 blev det samma resultat utseendemässigt och smakmässigt ? ? Tack på förhand !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *