Jordnötsfudge med crunch

Det tredje julgodiset jag bakade var en jordnötsfudge, hade inga större förhoppningar först om den. Men den var riktigt riktigt god, och Jonathans absoluta  favorit- han tog med de sista bitarna till jobbet idag. Sen blir de nog att koka en till omgång innan jul. Till skillnad från de andra fudgerna så är denna inte alls lika söt, utan mer att lite sött möter mera salt & jordnötter.

IMG_2478

Detta är en smuligare fudge – påminner om innehållet snickers när man äter den. Omnomnom

Detta behöver du för att koka jordnötsfudge:
2 dl grädde
1 1/2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl jordnötssmör / slät eller med bitar
50 gram mjölkchoklad
1 dl salta jordnötter

Så här gör du för att koka jordnötsfudge :
Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och låt sjuda upp till 120 grader. Ta bort från plattan och rör ner jordnöttsmör och choklad till smeten är bland och fin. Vänd ner jordnötterna och vänd om innan du häller upp i en liten form som är bakplåtsklädd. Jag toppade även min fudge med lite hackad jordnötscrunch.
Låt stelna i kylskåp innan du skär upp den i lagom stora munsbitar.

 

0
Prenumerera
Notis om
26 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
6 år sedan

Hej!
Går det bra att använda sig av en form som man vanligtvis bakar limpor i eller kan den bli för stor?

Jenny Warsen
Reply to  Emma
6 år sedan

Den kan bli lite stor. Men det går att lösa, Lägg en kryddburk i ena sidan under bakplåtspappet så blir formen mindre,
Lycka till.

6 år sedan

Wow! Låter supergott! Måste testa detta i helgen 🙂

Emma
6 år sedan

Kan man doppa dom i choklad tror du? borde inte de bli gott?
Jag ska testa dina skumtomtarfudge ikväll. Firar första julen i hus, och släkten kommer till oss! Vill bjuda på nått gott!

Jenny Warsen
Reply to  Emma
6 år sedan

Ja det låter jättegott! Berätta hur det blev sen 🙂

Ulrika
6 år sedan

Vi har blivit bortbjudna på nyår och jag har fått i uppgift att fixa efterrätten. Om du skulle göra en efterrätt, vilken skulle du gjort i så fall? Min man är inte så förtjust i pannacotta men det lutar nog åt att jag gör en sån ändå. Det ser ju så fint ut:)

Lena
6 år sedan

Hej Jenny!
Det skulle vara kul att få se en bild på hela din gran? men det lilla du visade såg såå fint ut!

Elsa
6 år sedan

Skulle uppskattas jättemycket om du la ut bilder i själva ”processen”, steg för steg ibland 😀

Jenny Warsen
Reply to  Elsa
6 år sedan

Ja, det ska jag bli bättre på att fota 🙂
Tack för tipset.

Marielle
6 år sedan

Hur stor form använde du?

Victoria
6 år sedan

Hej! Mums för alla dina härliga recept 🙂 Undrar om det går att frysa dina wienernougat och snickerskakor? //Victoria

6 år sedan

Wow! Vad gott!

Jenny
6 år sedan

Skriv gärna på ett ungefär hur mycket det blir av recepten! (Om man skär i si eller så stora bitar…)

Ylva
6 år sedan

Hur vet man att det är 120 grader?

Evalena
6 år sedan

Hej

Använder du saltat eller osaltat jordnötssmör i fudgen?

Annye
6 år sedan

Jag gjorde dessa kakor igår, följde receptet exakt i prick men de Är fortfarande mjuka, undrar var är felet?

Jenny Warsen
Reply to  Annye
6 år sedan

Jag tror att det beror på att du har en kökstermometer som mäter fel. Kanske mäter den kastrullens värme istället för smeten.
När smeten kommit upp till 120 grader, ska den nämligen stelna…. Prova att göra kulprovet också nästa gång. Droppa ner smeten i ett glas med vatten, och när det går att rulla en kula så är det klart. dvs 120 grader.

Sara
6 år sedan

Hej.
Testar detta recept, men när jag häller i nötterna och vänder några ggr och sedan ner i formen så känns de som den skär sig. De blir liksom som fett eller vatten över. Vad gör jag för fel? Slängde första satsen och gjorde en ny och fick samma fenomen 🙁 tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Sara

Camilla
6 år sedan

Samma här!! Den skär sig 🙁 Vilket märke på jordnötssmör använde du?

Jenny Warsen
Reply to  Camilla
6 år sedan

Vad konstigt. Jag hade skippys – denna fudgen ska inte bli som de andra på bloggen, utan smuligare.

Sara
6 år sedan

Jag använde ICAs. Men jag använde laktosfri mjölkchoklad, funderade på om de var den

Maria
6 år sedan

Hej!

Det här lät riktigt smaskens. Följde receptet till punkt och pricka men ändå blev det inte bra. Fudgen stelnade inte. Det jag funderade lite över är det här med låt sjuda i 120 grader. För mig kokar ”något” vid 120 grader. Använder termometer men ändå blev det dom det blev. Hur ska jag göra nästa gång?

Rebecka
6 år sedan

Min skar sig med! Jag använde Skippys jordnötssmör och vanlig marabou mjölchoklad så kan inte ha varit den laktosfria som det var fel på…

Elsa
6 år sedan

Hej!
Jag povade också att baka dessa fudge idag och de blev inte som de skulle. Det var en fin slät smet tills jag hedde i chokladen, då skar det sig. Det blev bara smulor av den. Blandade då ut ned lite grädde och bredde ut det i en form och hedde smält choklad på. Det blev som snickerskakor i stället för fudge. Undrar också vad som kan ha gått snett?

Cecilia
6 år sedan

Även min skar sig, Skippy och Marabou. Men jag ställde in den i kylen ändå, får se vad jag gör med den. Den smakar bra iaf.

Cecilia
6 år sedan

Den blev bra ändå. Märktes inget när den svalnat. Supergod!

Nästa inlägg

11 December

26
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x