INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Världens godaste Citronkola

Tihi… Måste nästan varna er nu för världens godaste citronkola!

Och jag är löjligt förtjust i alla efterrätter / godisar som smakar citron. Så när jag fick tipset om denna citronkola kunde jag ju knappt vänta färdigt på att den skulle kallna för att kunna provsmaka resultat. Detta var den godaste av de godaste kan jag säga- om ni bara ska göra ett julgodis i år tycker jag ni ska göra denna. Receptet kommer ursprungligen ifrån duktiga Mat-Tina, tusen tack för det !

IMG_2425

Använd gärna  en juicepress för att få ur alla citonsaft.

Du behöver till denna citronkola ( 70 – 80 bitar ) :
5  3/4 dl strösocker ( alltså nästan 6 dl socker)
3 st citroner
125 gram med smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett ( jag minskade ner till 200 gram)

Behövs : kökstermometer

Gör så här:
Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Presa sedan ur all saft ur citronerna ner där i, ja använde en juicepress för att få ut all saft. Koka upp socker och saft, skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, Tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, eller två mindre.
Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv.

Fungerar utmärkt att frysa.

IMG_2434

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

Och hörni, missa inte att det är upp till 50 % REA på LINDEX just nu.
Klicka här

12
Prenumerera
Notis om

92 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
9 år sedan

oj oj oj – detta bara MÅSTE provas.
Hur mycket blir det ungefär?
Smakar det ungefär som Fox citronkolor?
Kokosfett: kör du med de silverfärgade paketen? Inte kokosolja?

Jenny Warsen
Reply to  Maria
9 år sedan

Näe- inte alls. Utan mkt godare. De bara smälter på tungan….
Har fryst in mina för att jag inte ska äta upp alla själv. Men de var dessvärre lika goda iskalla 😉

Veronica
Reply to  Jenny Warsen
8 år sedan

Dum fråga, men ska man pensla insidan eller utsidan av kastrullen med kallt vatten? Hur göra?

jennysmatblogg
Reply to  Veronica
8 år sedan

insidan 🙂

Veronica
Reply to  jennysmatblogg
8 år sedan

Tack för snabbt svar! ?

Anki
9 år sedan

Kan man använda smör istället för cocosfett? Ser jättegoda ut…,

Lena
9 år sedan

Hur många bitar blir det på ungefär?

Jenny Warsen
Reply to  Lena
9 år sedan

Jättesvårt att säga. Jag fick 70 bitar, det beror på hur stora eller små bitar du vill göra.

Anki
9 år sedan

”Bara” smör var min fråga;)

Jenny Warsen
Reply to  Anki
9 år sedan

Jag tror kokosfettet har en viktig del i receptet. Det är det silvriga paketet som ligger vid smöret i butik.

Lotta Järnil
9 år sedan

Ja du kan du! Ni måste jag ut och köpa citron och vit choklad! Sen blir det godis ! Jag är som du älskar Llt med citron ! Ha en bra kväll!

Lotta Järnil
9 år sedan

Ja tack älskar allt med citron ! Blir till att besöka affären för citron köp + vit choklad! Trevlig helg

Frida
9 år sedan

Går det att halvera receptet utan problem? 🙂

Therese
9 år sedan

Låter ju otroligt gott! Men hur blir konsistensen? Jätteseg så man måste tugga i en halv evighet, eller mer mjuksega så man snabbt kan stoppa in nästa bit i munnen? 😉

Jenny Warsen
Reply to  Therese
9 år sedan

Den är löite segare än fudge, men den smälter på tungan. Det är ingen knäck-histora så….

Emma
9 år sedan

Åh låter supergott!!! Vad är det för mått på formen? 🙂 tack för en underbar blogg.

al68
9 år sedan

Åh, dessa gjorde jag för många år sedan, får testa det i år igen, mums

Jenny Warsen
Reply to  al68
9 år sedan

😀 Ja sitter och trycker den just nu till Äntligen hemma … Helt klart farligt god 😉

Linda
9 år sedan

Låter som en ny favorit!! Tack för inspiration. En fråga om temperaturen? Måste man följa graderna eller kan man höfta lite?

Erica
9 år sedan

Åh måste testa

Erica
9 år sedan

Vilken typ av vit choklad använde du ?

Jenny Warsen
Reply to  Erica
9 år sedan

Marabou vit.

9 år sedan

Måste provas!!!Verkar ju jättegod;-)

Frida Linnéa
9 år sedan

Låter jättegott! Ungefär hur stor är en stor form?

Åsa
9 år sedan

Jaha, den får det bli! Blir nog bara en sorts godis här (förutom knäck kanske, och hmm de där Bountybollarna…). Och jag (nog i minoritet :-)) är glad för recept utan mörk choklad! Superblogg du har, riktigt bra recept! Ha en riktigt fin jul!!

Alexandra
9 år sedan

Hej! Tack för inspirationen 🙂 har precis testat att göra citronkolan för första gången. Tyckte dock inte att mina blev så bra. De smakade för mkt fett. Använde ”bara” 100 gr till en halv sats men hade jättesvårt för att arbeta in fettet i smeten. Det la sig mest ovanpå smeten. Vad kan jag ha gjort för fel? Tror du man kan minska ännu mer på cocosfettet?

Maria
9 år sedan

När jag gjorde det här receptet idag så fick jag inte alls samma färg på mina, de blev knäckfärgade! Vad gjorde jag för fel? Har dock inte smakat än så smaken har jag ingen aning om. 😉

Jenny Warsen
Reply to  Maria
9 år sedan

Vad hade du för choklad i? Vit choklad?

Johanna
9 år sedan

Hur stor är en stor eller liten form?

Jenny Warsen
Reply to  Johanna
9 år sedan

Man bestämmer själv. Jag hade min gratäng form som är 30 *40 cm på ett ungefär.

Maria
9 år sedan

Jag hade vit choklad. Följde receptet till punkt och pricka.

Jenny Warsen
Reply to  Maria
9 år sedan

Jag och många har provat den kan jag läsa på bloggen… Har dock inte hört detta innan. Kan de vara så att du brände själva kolasmeten? 😕

Tess
9 år sedan

Jag provade att göra dessa nu.
Färgen är fin men det kändes som att smeten ”skar” sig.
Kokosfettet lade sig mest på ytan.
Skall det verkligen vara så?

Tjuvsmakade smeten från kastrullen och den var ju ljuvligt god!!

Jenny Warsen
Reply to  Tess
9 år sedan

Jag tror man kan värma upp den lite om den skär sig och röra runt jättemycket till den blir slät. Man ska vispa med sleven hela tiden man lägger ner klickar av kokosfettet,

annika
9 år sedan

Hej! Min citron kola blev inte gul utan gyllengul
…varför?

Åsa
9 år sedan

Jaa samma här, som Annika skriver. Jag fick min kola brun/gul…..varför?

Catharina
9 år sedan

Vi följde också receptetet till punkt och pricka, var noga med temperaturen, hade vit choklad…men ändå ser den mer ”kola-färgad” ut än vit…

Jenny Warsen
Reply to  Catharina
9 år sedan

Min var mer påskgul 🙂 än vit.

Frida
9 år sedan

Ni som har fått lite mörkare kola, tror det kan vara så att ni bränt sockerlagen, ett tips är att pensla bort sockret från kanterna med lite vatten på kastrullen då och då under kokningen, för det är det som bränns och som gör smeten färgad 🙂

Josefin
9 år sedan

Tack för en bra o inspirerande blogg.
Tror du det går att använda ex kung markattas kokosfett???

Jenny Warsen
Reply to  Josefin
9 år sedan

Tack snälla.
Ja det tror jag funkat jättebra.

Linda
9 år sedan

Irriterande, följde oxå receptet till punkt å pricka. Mitt blev oxå ”kola/knäckfärgat”

Elin
9 år sedan

Jag gjorde dem igår, blev jättebra och goda! Använde kokosolja (burk från Kung markatta) och den la sig också ovanpå resten av smeten, men jag stängde bara av plattan och fortsatte röra tills det blandat sig. Ska prova nu i veckan att köpa kokosolja smaksatt med citron då jag tycker att de smakade lite för mycket kokos.
Men jättebra recept! Så bra med ett julgodis-recept som inte innehåller grädde 🙂

Martina
9 år sedan

Tack för en trevlig blogg med manga inspirerande recept! 🙂
Jag testade att göra citronkola igår. Blev verkligen supergott! Tyvärr smälte dock kolan helt när jag tog fram den för att bjuda på, verkar inte klara rumstemp. Ska det vara så eller har jag gjort något fel?

martina
9 år sedan

Hej!!
Jag har tyvärr ingen termometer…hur noga är det med temperaturen??
eller kan man koka lite på känn…bara man är noga med att inte bränna det?

Jenny Warsen
Reply to  martina
9 år sedan

Det är rätt viktigt, koka tills du klarar kulprovet,dvs droppa ner smeten i ett glas med iskallt vatten, när du klarar av att rulla en kula av den kalla smeten så är det klart. 🙂

Jenny Warsen
9 år sedan

Prova kulprovet, droppa ner lite av smeten i ett glas med kallt vatten, och när du kan rulla en kula av det. Då har du 120 grader.
Lycka till 🙂

Marie
9 år sedan

Testade att göra dem idag. Har provsmakat en bit och de blev goda! Tyckte dock att efter kokosfettet så blev det nästan lite för mycket av det, var svårt att få en bra smet men smaken blev bra. Skulle också vilja få så fina bitar, mina blir alltid platta 🙂

Elin
9 år sedan

gjort kolan två gånger idag och den blev kolafärgad båda gångerna. Ser precis ut som gräddkola. Lite tråkigt. Undrar med hur man gör med termometern, ska den ligga bara i sockerlagen eller på botten av grytan? Vet att man kan göra kultestet vid 120grader men lagen ska ju vara 115 🙂

Madde
9 år sedan

Tack för ett super bra recept, dom blev så goda 😀

Magdalena
9 år sedan

Hej,
Jag har alla ingredienser men ingen termometer.
Visst jag fixar kulprovet, men på ett ungefär hur länge ska det koka, pratar vi 15 eller 45 min?

Jag kör bara julgodis från din sida i år:))

Jenny Warsen
Reply to  Magdalena
9 år sedan

Cirka 20-30. Det beror på hur stor gryta os.v 🙂

9 år sedan

När det har kokat till 120 grader och man ska ha i chokladen, tar man bort kastrullen från plattan? Min brändes:(

Helen
9 år sedan

Det undrar jag också?? Precis samma hände mig.

M
9 år sedan

Jag tror jag vet vad felet kan vara! Det är många som skrivit att kolan blivit brun. Detsamma hände mig. Jag hade plattan på låg värme och rörde ganska mycket för att jag var rädd att det skulle brännas. RÖR INTE I SOCKERLAGEN!!!!! Gjorde nämligen precis en laddning med vit fransk nougat och där stod i receptet att man inte skulle röra i sockerlagen pga att då kristalliserar sig sockret och blir brunt. Min sockerlag fick en helt annan färg nu när jag inte rörde i den och hade högre temperatur på plattan.

Marie
9 år sedan

Har gjort denna kola och jag kan bara säga att den är fantastisk god!! Blir nog en favorit på jul gotte bordet

Anki
9 år sedan

Håller verkligen med- världens godaste citronkokta

Kristina
9 år sedan

Har nu gjort citronkolan,men tycker den ser så ”platt” ut,vad kan jag ha gjort för fel?

Kristina S
9 år sedan

Gjorde denna kolan idag med höga förväntningar, men fick slänga hela satsen! Den smakade rent ut sagt för jävligt… Gjorde precis efter receptet! Dock väldigt små citroner, så la till saft från en till. Kan det ha varit det eller vad gick fel???

Sebastien
9 år sedan

Jag gjorde denna idag, härligt gul och fantastisk smak, jag ville ha mer citronsmak så hade i saft från två citroner extra. Om kokosfettet skär sig så kan man rädda den genom att ha den på plattan på låg värme. Man måste ta lite åt gången och jobba in fettet så en emulsion bildas, som när man gör bearnaise eller vispar majonäs.

För er som får gul kola, har ni bränt sockret, troligtvis pga att ni rör för mycket eller för mycket värme på kastrullen eller dålig kastrull. Tjock botten är viktigt, gärna vid kastrull. Minimera risken för bränt socker genom att skölja ur alla kristaller när ni silar sockerlagen från cest. Bra termometer är viktigt 125grader och det blir seg brun kola, tänk också på eftervärmen, slå av plattan vid 119,5. Då blev det perfekt! Ta av kastrullen ftån plattan om ni inte har induktionsspis. Plattan är varm länge!!

Pernilla
9 år sedan

Herre Gud va god kola!!
Gjorde den igår kväll, har fått stå o stelna över natten i kylskåpet!!
Blir till att göra fler gånger!!
Har precis gjort ”marsgodiset” och ska nu ställa mig o göra tomteskum fudge

Pernilla
9 år sedan

Till midda idag blir de kycklinglasange!! Tack för en fantastisk blogg..
God Jul och Gott nytt år

Tessa
9 år sedan

Hallå! Yum yum! 🙂 Godaste citronkola! Men de smälter vid rumstemperatur. Varför tror ni?

Jenny Warsen
Reply to  Tessa
9 år sedan

De ska förvaras i svalen/ kylskåpet 🙂

Linda
9 år sedan

SUPERGOD!! Ville dock haft lite mer citronsmak så får bli extra citroner nästa gång.
Har faktiskt kokat en hallonkola nu som står och stelnar på balkongen. Bytte helt enkelt bara ut citronerna mot hallon och en citron. Får se imon om den är lika god. 🙂

Jennie
9 år sedan

Vi älskar den här!! Har bakat massor av ditt julgodis och det här blev favoriten. Gjorde en sats vanlig och en med lakritsflingor på. Supergod! Testade även att byta ut citronen mot hallon och göra hallonlakritskola och det var också supergott!

Linda
9 år sedan

Hej! Efter att ha läst alla kommentarer (önskar jag hade gjort det innan) fattar jag varför min kola blev brun, men jag måste fråga om chokladen: lägger man verkligen i den direkt i 120°? Jag vågade inte det eftersom jag har erfarenhet av att den blir grynig så min smet blev lite för sval för att ta emot fettet. Kommer äta den ändå, trots skönhetsfel 😉

Mia
9 år sedan

Hej, gjorde denna kola ikväll…supergod men något fel gjorde jag på vägen, fick inte cocosfettet att gå in i smeten så det lade sig ovan det andra så nu är de flottiga kolorna men ack så goda…får varna mina gäster imorgon att tvätta händerna efter varje kola =). Vad gjorde jag för fel tror du?

Nästa inlägg

Krabbelurer med socker och kanel

92
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x