Världens godaste Citronkola

Tihi… Måste nästan varna er nu för världens godaste citronkola!

Och jag är löjligt förtjust i alla efterrätter / godisar som smakar citron. Så när jag fick tipset om denna citronkola kunde jag ju knappt vänta färdigt på att den skulle kallna för att kunna provsmaka resultat. Detta var den godaste av de godaste kan jag säga- om ni bara ska göra ett julgodis i år tycker jag ni ska göra denna. Receptet kommer ursprungligen ifrån duktiga Mat-Tina, tusen tack för det !

IMG_2425

Använd gärna  en juicepress för att få ur alla citonsaft.

Du behöver till denna citronkola ( 70 – 80 bitar ) :
5  3/4 dl strösocker ( alltså nästan 6 dl socker)
3 st citroner
125 gram med smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett ( jag minskade ner till 200 gram)

Behövs : kökstermometer

Gör så här:
Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Presa sedan ur all saft ur citronerna ner där i, ja använde en juicepress för att få ut all saft. Koka upp socker och saft, skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, Tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, eller två mindre.
Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv.

Fungerar utmärkt att frysa.

IMG_2434

2

86 responses to “Världens godaste Citronkola

 1. Maria skriver:

  oj oj oj – detta bara MÅSTE provas.
  Hur mycket blir det ungefär?
  Smakar det ungefär som Fox citronkolor?
  Kokosfett: kör du med de silverfärgade paketen? Inte kokosolja?

  1. Jenny Warsen skriver:

   Näe- inte alls. Utan mkt godare. De bara smälter på tungan….
   Har fryst in mina för att jag inte ska äta upp alla själv. Men de var dessvärre lika goda iskalla 😉

   1. Veronica skriver:

    Dum fråga, men ska man pensla insidan eller utsidan av kastrullen med kallt vatten? Hur göra?

    1. jennysmatblogg skriver:

     insidan 🙂

     1. Veronica skriver:

      Tack för snabbt svar! ?

 2. Anki skriver:

  Kan man använda smör istället för cocosfett? Ser jättegoda ut…,

 3. Lena skriver:

  Hur många bitar blir det på ungefär?

  1. Jenny Warsen skriver:

   Jättesvårt att säga. Jag fick 70 bitar, det beror på hur stora eller små bitar du vill göra.

 4. Anki skriver:

  ”Bara” smör var min fråga;)

  1. Jenny Warsen skriver:

   Jag tror kokosfettet har en viktig del i receptet. Det är det silvriga paketet som ligger vid smöret i butik.

 5. Lotta Järnil skriver:

  Ja du kan du! Ni måste jag ut och köpa citron och vit choklad! Sen blir det godis ! Jag är som du älskar Llt med citron ! Ha en bra kväll!

 6. Lotta Järnil skriver:

  Ja tack älskar allt med citron ! Blir till att besöka affären för citron köp + vit choklad! Trevlig helg

 7. Frida skriver:

  Går det att halvera receptet utan problem? 🙂

 8. Therese skriver:

  Låter ju otroligt gott! Men hur blir konsistensen? Jätteseg så man måste tugga i en halv evighet, eller mer mjuksega så man snabbt kan stoppa in nästa bit i munnen? 😉

  1. Jenny Warsen skriver:

   Den är löite segare än fudge, men den smälter på tungan. Det är ingen knäck-histora så….

 9. Emma skriver:

  Åh låter supergott!!! Vad är det för mått på formen? 🙂 tack för en underbar blogg.

 10. al68 skriver:

  Åh, dessa gjorde jag för många år sedan, får testa det i år igen, mums

  1. Jenny Warsen skriver:

   😀 Ja sitter och trycker den just nu till Äntligen hemma … Helt klart farligt god 😉

 11. Linda skriver:

  Låter som en ny favorit!! Tack för inspiration. En fråga om temperaturen? Måste man följa graderna eller kan man höfta lite?

 12. Erica skriver:

  Åh måste testa

 13. Erica skriver:

  Vilken typ av vit choklad använde du ?

  1. Jenny Warsen skriver:

   Marabou vit.

 14. Måste provas!!!Verkar ju jättegod;-)

 15. Frida Linnéa skriver:

  Låter jättegott! Ungefär hur stor är en stor form?

 16. Åsa skriver:

  Jaha, den får det bli! Blir nog bara en sorts godis här (förutom knäck kanske, och hmm de där Bountybollarna…). Och jag (nog i minoritet :-)) är glad för recept utan mörk choklad! Superblogg du har, riktigt bra recept! Ha en riktigt fin jul!!

 17. Alexandra skriver:

  Hej! Tack för inspirationen 🙂 har precis testat att göra citronkolan för första gången. Tyckte dock inte att mina blev så bra. De smakade för mkt fett. Använde ”bara” 100 gr till en halv sats men hade jättesvårt för att arbeta in fettet i smeten. Det la sig mest ovanpå smeten. Vad kan jag ha gjort för fel? Tror du man kan minska ännu mer på cocosfettet?

 18. Maria skriver:

  När jag gjorde det här receptet idag så fick jag inte alls samma färg på mina, de blev knäckfärgade! Vad gjorde jag för fel? Har dock inte smakat än så smaken har jag ingen aning om. 😉

  1. Jenny Warsen skriver:

   Vad hade du för choklad i? Vit choklad?

 19. Johanna skriver:

  Hur stor är en stor eller liten form?

  1. Jenny Warsen skriver:

   Man bestämmer själv. Jag hade min gratäng form som är 30 *40 cm på ett ungefär.

 20. Maria skriver:

  Jag hade vit choklad. Följde receptet till punkt och pricka.

  1. Jenny Warsen skriver:

   Jag och många har provat den kan jag läsa på bloggen… Har dock inte hört detta innan. Kan de vara så att du brände själva kolasmeten? 😕

 21. Tess skriver:

  Jag provade att göra dessa nu.
  Färgen är fin men det kändes som att smeten ”skar” sig.
  Kokosfettet lade sig mest på ytan.
  Skall det verkligen vara så?

  Tjuvsmakade smeten från kastrullen och den var ju ljuvligt god!!

  1. Jenny Warsen skriver:

   Jag tror man kan värma upp den lite om den skär sig och röra runt jättemycket till den blir slät. Man ska vispa med sleven hela tiden man lägger ner klickar av kokosfettet,

 22. annika skriver:

  Hej! Min citron kola blev inte gul utan gyllengul
  …varför?

 23. Åsa skriver:

  Jaa samma här, som Annika skriver. Jag fick min kola brun/gul…..varför?

 24. Catharina skriver:

  Vi följde också receptetet till punkt och pricka, var noga med temperaturen, hade vit choklad…men ändå ser den mer ”kola-färgad” ut än vit…

  1. Jenny Warsen skriver:

   Min var mer påskgul 🙂 än vit.

 25. Frida skriver:

  Ni som har fått lite mörkare kola, tror det kan vara så att ni bränt sockerlagen, ett tips är att pensla bort sockret från kanterna med lite vatten på kastrullen då och då under kokningen, för det är det som bränns och som gör smeten färgad 🙂

 26. Josefin skriver:

  Tack för en bra o inspirerande blogg.
  Tror du det går att använda ex kung markattas kokosfett???

  1. Jenny Warsen skriver:

   Tack snälla.
   Ja det tror jag funkat jättebra.

 27. Linda skriver:

  Irriterande, följde oxå receptet till punkt å pricka. Mitt blev oxå ”kola/knäckfärgat”

 28. Elin skriver:

  Jag gjorde dem igår, blev jättebra och goda! Använde kokosolja (burk från Kung markatta) och den la sig också ovanpå resten av smeten, men jag stängde bara av plattan och fortsatte röra tills det blandat sig. Ska prova nu i veckan att köpa kokosolja smaksatt med citron då jag tycker att de smakade lite för mycket kokos.
  Men jättebra recept! Så bra med ett julgodis-recept som inte innehåller grädde 🙂

 29. Martina skriver:

  Tack för en trevlig blogg med manga inspirerande recept! 🙂
  Jag testade att göra citronkola igår. Blev verkligen supergott! Tyvärr smälte dock kolan helt när jag tog fram den för att bjuda på, verkar inte klara rumstemp. Ska det vara så eller har jag gjort något fel?

 30. martina skriver:

  Hej!!
  Jag har tyvärr ingen termometer…hur noga är det med temperaturen??
  eller kan man koka lite på känn…bara man är noga med att inte bränna det?

  1. Jenny Warsen skriver:

   Det är rätt viktigt, koka tills du klarar kulprovet,dvs droppa ner smeten i ett glas med iskallt vatten, när du klarar av att rulla en kula av den kalla smeten så är det klart. 🙂

 31. Jenny Warsen skriver:

  Prova kulprovet, droppa ner lite av smeten i ett glas med kallt vatten, och när du kan rulla en kula av det. Då har du 120 grader.
  Lycka till 🙂

 32. Marie skriver:

  Testade att göra dem idag. Har provsmakat en bit och de blev goda! Tyckte dock att efter kokosfettet så blev det nästan lite för mycket av det, var svårt att få en bra smet men smaken blev bra. Skulle också vilja få så fina bitar, mina blir alltid platta 🙂

 33. Elin skriver:

  gjort kolan två gånger idag och den blev kolafärgad båda gångerna. Ser precis ut som gräddkola. Lite tråkigt. Undrar med hur man gör med termometern, ska den ligga bara i sockerlagen eller på botten av grytan? Vet att man kan göra kultestet vid 120grader men lagen ska ju vara 115 🙂

 34. Madde skriver:

  Tack för ett super bra recept, dom blev så goda 😀

 35. Magdalena skriver:

  Hej,
  Jag har alla ingredienser men ingen termometer.
  Visst jag fixar kulprovet, men på ett ungefär hur länge ska det koka, pratar vi 15 eller 45 min?

  Jag kör bara julgodis från din sida i år:))

  1. Jenny Warsen skriver:

   Cirka 20-30. Det beror på hur stor gryta os.v 🙂

 36. Emilia skriver:

  När det har kokat till 120 grader och man ska ha i chokladen, tar man bort kastrullen från plattan? Min brändes:(

 37. Helen skriver:

  Det undrar jag också?? Precis samma hände mig.

 38. M skriver:

  Jag tror jag vet vad felet kan vara! Det är många som skrivit att kolan blivit brun. Detsamma hände mig. Jag hade plattan på låg värme och rörde ganska mycket för att jag var rädd att det skulle brännas. RÖR INTE I SOCKERLAGEN!!!!! Gjorde nämligen precis en laddning med vit fransk nougat och där stod i receptet att man inte skulle röra i sockerlagen pga att då kristalliserar sig sockret och blir brunt. Min sockerlag fick en helt annan färg nu när jag inte rörde i den och hade högre temperatur på plattan.

 39. Marie skriver:

  Har gjort denna kola och jag kan bara säga att den är fantastisk god!! Blir nog en favorit på jul gotte bordet

 40. Anki skriver:

  Håller verkligen med- världens godaste citronkokta

 41. Kristina skriver:

  Har nu gjort citronkolan,men tycker den ser så ”platt” ut,vad kan jag ha gjort för fel?

 42. Kristina S skriver:

  Gjorde denna kolan idag med höga förväntningar, men fick slänga hela satsen! Den smakade rent ut sagt för jävligt… Gjorde precis efter receptet! Dock väldigt små citroner, så la till saft från en till. Kan det ha varit det eller vad gick fel???

 43. Sebastien skriver:

  Jag gjorde denna idag, härligt gul och fantastisk smak, jag ville ha mer citronsmak så hade i saft från två citroner extra. Om kokosfettet skär sig så kan man rädda den genom att ha den på plattan på låg värme. Man måste ta lite åt gången och jobba in fettet så en emulsion bildas, som när man gör bearnaise eller vispar majonäs.

  För er som får gul kola, har ni bränt sockret, troligtvis pga att ni rör för mycket eller för mycket värme på kastrullen eller dålig kastrull. Tjock botten är viktigt, gärna vid kastrull. Minimera risken för bränt socker genom att skölja ur alla kristaller när ni silar sockerlagen från cest. Bra termometer är viktigt 125grader och det blir seg brun kola, tänk också på eftervärmen, slå av plattan vid 119,5. Då blev det perfekt! Ta av kastrullen ftån plattan om ni inte har induktionsspis. Plattan är varm länge!!

 44. Pernilla skriver:

  Herre Gud va god kola!!
  Gjorde den igår kväll, har fått stå o stelna över natten i kylskåpet!!
  Blir till att göra fler gånger!!
  Har precis gjort ”marsgodiset” och ska nu ställa mig o göra tomteskum fudge

 45. Pernilla skriver:

  Till midda idag blir de kycklinglasange!! Tack för en fantastisk blogg..
  God Jul och Gott nytt år

 46. Tessa skriver:

  Hallå! Yum yum! 🙂 Godaste citronkola! Men de smälter vid rumstemperatur. Varför tror ni?

  1. Jenny Warsen skriver:

   De ska förvaras i svalen/ kylskåpet 🙂

 47. Linda skriver:

  SUPERGOD!! Ville dock haft lite mer citronsmak så får bli extra citroner nästa gång.
  Har faktiskt kokat en hallonkola nu som står och stelnar på balkongen. Bytte helt enkelt bara ut citronerna mot hallon och en citron. Får se imon om den är lika god. 🙂

 48. Jennie skriver:

  Vi älskar den här!! Har bakat massor av ditt julgodis och det här blev favoriten. Gjorde en sats vanlig och en med lakritsflingor på. Supergod! Testade även att byta ut citronen mot hallon och göra hallonlakritskola och det var också supergott!

 49. Linda skriver:

  Hej! Efter att ha läst alla kommentarer (önskar jag hade gjort det innan) fattar jag varför min kola blev brun, men jag måste fråga om chokladen: lägger man verkligen i den direkt i 120°? Jag vågade inte det eftersom jag har erfarenhet av att den blir grynig så min smet blev lite för sval för att ta emot fettet. Kommer äta den ändå, trots skönhetsfel 😉

 50. Mia skriver:

  Hej, gjorde denna kola ikväll…supergod men något fel gjorde jag på vägen, fick inte cocosfettet att gå in i smeten så det lade sig ovan det andra så nu är de flottiga kolorna men ack så goda…får varna mina gäster imorgon att tvätta händerna efter varje kola =). Vad gjorde jag för fel tror du?

 51. Martina skriver:

  Jag gjorde på känn o de blev perfekta… Så nöjd, härligt gul färg o juvligcitronsmak. Tack!!!

 52. Therese skriver:

  Dessa är beroendeframkallande 🙂 super goda

 53. Kajsa skriver:

  Tack för ett grymt recept! Detta blir att ge bort som presenter till jul i små fina burkar! Däremot behöver jag hjälp med en sak – det har stått i kylskåpet under natten men jag tycker ändå den är lite för ”mjuk” och tappar formen såfort jag tar upp en bit i handen. Kan jag göra något annorlunda nästa gång jag gör detta? Mer av något/mindre av något? Jag vill alltså ha den lite mer fast.
  Tack på förhand!

 54. Lena Nilsson skriver:

  Hej !
  Lite trög kanske. Men när ska man pensla kallt vatten på kanterna i kastrullen ?

 55. Jojo nybörjare skriver:

  Hej! Jag tänkte försöka mig på dessa i helgen men har lite frågor innan om det är ok, kanske lite trög/over thinking men blev lite skrämd nu när hälften får bruna kolor istället för den fina gula färgen!

  Men i alla fall, när man silar smeten – ska jag då hälla tillbaka i den kastrull jag använt innan och ska den svalna först eller bara direkt i den när den fortfarande är varm? Ska jag skölja ur kastrullen innan jag häller tillbaka?? Behöver jag vara supersnabb i detta moment för att smeten inte ska svalna??

  Sen undrar jag, när smeten är 120 grader – ska jag ta bort den från plattan då eller fortsätta ha den på lägre värme och hålla den 120 grader i resten av tillagningen? Kan man ta bort den från plattan så länge smeten inte kallnar och ta tillbaka den till plattan när den inte är lika varm??

  Och sista .. Är det lätt att ta bort kolorna från bakplåtspappret efteråt? För när vi gör vanlig kola vanligtvis så händer det ibland att den fastnar i bakplåtspappret så att man får skrapa bort det, då blir det inga kolor liksom utan mer att man får rulla ihop dom till nått så när..

  Tacksam för svar!

  1. jennysmatblogg skriver:

   Det blir bruna kolor om det kokar för kraftigt. För att minimera risken. Pensla med kallt vatten i insidan av kastrullen.
   Du häller tillbaka den i den diskade kastrullen. Vid 120 grader tar du bort kastrullen från plattan.
   Jag har inte lindad in mina i smörpapper så jag vet inte, men tycker inte att de är speciellt kletiga 🙂
   Lycka till

 56. Krille skriver:

  Hej! Spännade! Ska testa idag.
  Hur mycket citronsaft blir det av dina 3 citroner? (Kan ju variera väldigt beroende på citron)

 57. Martina skriver:

  Om smeten skär sig när man ska röra ner fettet brukar jag ha i en skvätt starksprit så går den alltid ihop fint igen vid omrörning och lite värmning, har räddat skuren vit chokladsmet för mej många gånger 🙂

 58. Gertrud Bender skriver:

  Hej! Har gjort citronkola efter ditt recept MEN när ska man ta av grytan från värmen? Jag tog av den när jag rörde i den vita chokladen, blev en jämn smet MEN när cocosfettet kom i blandade det sig ej! Räddade det hela med att hälla i ca 1/2 dl kokande vatten.

 59. Mrsch skriver:

  Ska man ”skumma av” innan man rör i chokladen?

  1. jennysmatblogg skriver:

   Det gjorde inte jag, men jag hade inte så mycket skum å andra sidan 🙂

 60. Ylva skriver:

  Mums vilken underbar citronkola. Lite klurig att göra men skönt att läsa igenom alla tidigare kommentarer o tips. Helt underbart god. Jag smälte sockret väldigt långsamt o försiktigt och sedan när smöret var i så fick det koka försiktigt till 120 grader innan kastrullen togs av och choklad o cocos rördes ner med kraft. Tog hjälp av maken när cocos rördes ner.

 61. Amanda skriver:

  Fungerar det lika bra med kokosolja? Kokosfett som kokosfett tänker jag? Tack!

 62. Iréne skriver:

  Wow vilken fantastiskt god kola! Det går knappt att sluta att äta! Tack för ett jättebra recept!

 63. Veronica skriver:

  Min blev brun och smakar bitter i smaken så jag måste bränt den trots låg värme….Synd då den kostar mycket att göra. Kanske värt att skriva att man ska passa upp så den inte bränns…..

 64. Cecilia Aronsson skriver:

  Gjorde precis en halv sats, men gissar att den inte kommer räcka så länge…smakade på smeten och den var ljuvligt god! Tack för ett bra recept! Nya favoriten!

 65. Matilda skriver:

  Hej Jenny,
  Jag har gjort denna citronkola i flera år och den är verkligen magiskt god☺️
  Jag funderar lite på om det är möjligt att använda receptet till att göra apelsinkola också. Du har möjligtvis inte testat att byta citron mot apelsin?

  Mvh
  Matilda

 66. Louise skriver:

  SUPERGOD kola! Gjorde ett första katastrofalt försök för ett par år sen, men bestämde mig för att ge receptet en till chans i år med hjälp av kommentarerna. Så glad att jag gjorde det – kolorna blev supergoda och fick en fin gul färg. Sammanfattning av de bästa tipsen:
  – Koka kolan på LÅG värme genom hela receptet. Det tar längre tid men man får bättre färg och smak, och den blir inte brun utan gul.
  – Håll stenkoll på temperaturen med en termometer
  – När sockret smält, sila av socker- och citronlagen i en bunke och diska grytan innan ni häller tillbaka blandningen
  – Ställ fram smöret så att det är rumstempererat. Ställ också fram kokosfettet, alternativt värm i mikron för att mjuka upp, och dela i små bitar. Om smöret och kokosfettet är lite mjukt så går det lättare in i smeten.
  – Vispa utav bara helvete när kokosfettet läggs. Ge inte upp – det tar tid men till slut smälter det samman med den övriga smeten. Så vispa vispa vispa!
  – Pensla insidan av kastrullen med kallt vatten flera gånger under hela receptets gång

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *