Lussebullar med vaniljfyllning

Happy Friday !

Här julbakas det för fullt, och det är mjöl & pärlsocker över hela köket. Jag har precis bakat klart den sista plåten med lussebullar och ska snart börja sanera mitt kök och diska upp alla skålar. Ska bara påsförpacka alla bullar, det blev lite över 100 stycken av en dubbelsats – jag gjorde två olika sorter – så jag återkommer senare med andra receptet. Herregud tänker ni nu, hur ska de hinna äta upp alla detta lussebröd. Men det är inte till oss utan Melvin ska stå och sälja fikabröd imorgon med några av hans klasskompisar, inför deras kommande klassresa.

IMG_2089-001

IMG_2087Det här hade vi i vetedegen, cirka 50 lussebullar :

1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl

Vaniljfyllningen:

200 gram rumsvarmt smör
3- 5 msk vaniljsocker
1 1/2 dl socker

Garnering : Vispat ägg och pärlsocker

IMG_2036

Gör saffransbullarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen : Rör ihop samtliga ingredienser.
När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över fyllningen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker,

Grädda i cirka 8- 10 minuter tills bullarna fått en fin färg.

IMG_2077-001

Nu är det dags att sätta fart med städningen för nu kommer snart barnens kusiner, Daries & Tobbe. De ska stanna till på lite tacomiddag här nu när de kommer från Ullared.

På återseende snart igen.

1
Prenumerera
Notis om

14 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
9 år sedan

Ser riktigt mumsigt ut, Jenny! Jag bakade också Lussebullar med Vaniljfyllning här i veckan och använde konditorns Magnus Johanssons recept för degen. Supergott! Dock föredrar jag mandelmassa som fyllning, men här i USA är det svårt att hitta någon av kvalitet (läs: någon som inte smakar papper). Tur att jag har fått tag på riktigt, svenskt vaniljsocker iallafall 🙂

Emma
9 år sedan

Hej Jenny!:)
Dessa är verkligen supersaftiga och goda, mina favoriter! Gjorde en sats förra veckan. Bjöd mina föräldrar på dem igår och som pappa sa ”dem smälter i munnen så goda dem är”. Det är ett bra betyg!:) Tack för trevlig blogg! God helg!

Pernilla
9 år sedan

Hej Jenny! Kan man byta vaniljkrämen i detta recept mot mandelmassa?

Elisa Larssln
9 år sedan

Hej! Undrar bara om man kan använda vetemjöl special till dessa!

Sandra
9 år sedan

Bakade dessa igår och de blev jättegoda,dock lite väl fettiga under papperet och lite för mkt vaniljsocker i fyllningen. Over All- jättenöjd

Jenny Warsen
Reply to  Sandra
9 år sedan

Kul att du gillade dem. Jag gillar mycket fyllning – sedan har jag märkt att det är olika vilket vaniljpulver man använder , de smakar olika mkt.

Jessica
9 år sedan

Hej 🙂
Har aldrig följt ngn blogg nångång men har fastnat på din 🙂 . Gjorde bla dessa smarriga lussebullar imorse!

Jenny Warsen
Reply to  Jessica
9 år sedan

Vad glad jag blir 🙂 Tack för att du berättar.

Camilla
9 år sedan

Kvarg = kesella???

Viktoria
9 år sedan

Igår hade jag tagit en ledig dag ifrån jobbet och då bakade jag dessa bullar och himmel va goda och lätta att baka

tania
9 år sedan

Kan man ta filmjölk istället för kvarg? Hur mycket motsvarar det i dl för någon som inte har köksvåg?

Nettan
6 år sedan

Vilken jäst röd lr blå?

jennysmatblogg
Reply to  Nettan
6 år sedan

Spelar inte jättestor roll. Jag använder den för söta degar

monica Danell
5 år sedan

super goda bullar

Nästa inlägg

Kycklingkebab

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x