Ostfyllda kycklingköttbullar

 

Vi äter väldigt mycket kyckling hos oss- tycker det går att variera väldigt mycket. För ett tag sedan gjorde vi kyckling-köttbullar på färs, och de blev väldigt uppskattade. Nu för ett tag sedan provade vi igen, men fyllde köttbullarna med ost. Här kan du välja vilken du har hemma : goudaost, mozzarella eller för mer smak ädelost.

IMG_5623

Det här behöver du för att laga kycklingköttbullar :

500 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprika krydda
En bit mild ost alt. mozzarella
Smör till stekning

Såsen/ skyn:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk konc. kycklingfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
ev. redning

Serveras med potatispure :
Mjölig potatis
en skvätt varm mjölk
och en rejäl klick smör
salt & vitpeppar

Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Skala potatisen och koka de i saltat vatten. Tärna upp osteni små tärningar. Ställ ugnen på 100 grader och börja sedan forma kycklingbullar av smeten, först platta till med tummen och fyll med en osttärning. Det kan vara kladdigt men doppa händerna i kallt vatten emellanåt. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. sänk värmen något och lägg ett lock över och bryn dem tills de är genomstekta. Ta upp och lägg dem på en ugnsform medan du Vispa ur stekpannan med vatten, och låt sjuda upp Sila sedan skyn ner i en kastrull. Och låt sjuda upp med fond, soya salt & peppar. Vänd ner grädden och red ev. av med lite maizena.
Under tiden häller du av vattnet på de färdiga potatisarna , tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en tomatkross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.

Servera genast med lingon och inlagd gurka & en krispig sallad

IMG_5634IMG_5593

1
Prenumerera
Notis om

8 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ida
9 år sedan

Hej! Tack för en kul blogg.
Jag har en fråga till dig som når ut till många människor och med alla bra recept är jag säker på att du påverkar många människors val av vardagsmat.
Kyckling i all ära, lätt att variera, smaksätta, relativt billigt. Men hur tänker du kring det faktum att kyckling nuförtiden innehåller så mkt hormoner. Att man ex upptäckt att flickor får sin mens tidigare pga hormoner vi får i oss igenom maten. Jag tänker också på mängden antibiotika kyckling innehåller och hur man ser att allt fler blir resistenta mot antibiotika. Kycklingen vi köper i den vanliga mathandeln idag innehåller dessutom även mycket salt och vatten och är en riktigt usel råvara ur många aspekter. Att det ur ett etiskt perspektiv med uppfödning etc inte heller är ok är inget nytt.
Jag äter kyckling ibland men gillar det inte egentligen.
Jag är så nyfiken hur du tänker. Tänker du alls i dessa banor?
Mvh

Karin
9 år sedan

Ida! Köp Bjärekyckling! Den är god!

MT
9 år sedan

Hej Jenny! Köper du kycklingfärs i butik (vilken i så fall?) eller mal du färsen själv? Tack för en jättetrevlig blogg med massor av bra recept!
Hälsningar/ Maria

Jenny Warsen
Reply to  MT
9 år sedan

Jag köper min färs färdigmald- finns på Ica Maxi 😀

MT
9 år sedan

Tack för svaret! Ha en bra dag…

anna holgersson
9 år sedan

Suveränt goda måste jag säga, första gången jag gjorde något med kycklingfärs och det är ju en väldigt stor skillnad mot vanlig färs. Dom här ska jag göra fler gånger!

Malin
9 år sedan

Hej Jenny! Har du ”recept” på hur du gör din potatismos och vilken typ av potatis som funkar bäst? 🙂

Paula
9 år sedan

Hej, håller med Ida att man bör se upp lite med kyckling och inte välja de med insprutat saltlake. Men vill dock påpeka att i Sverige är det inte tillåtet med antibiotika i kyckling. http://www.radron.se/tester/mat-halsa–skonhet/kycklingfile/

Nästa inlägg

Kycklingsallad med rostade pinjenötter

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x