Veckomatsedel

Gomorron,
Ett tidsinställt litet blogginlägg om veckomatsedel kommer här.

Måndag  Krämig pastasallad med smak av örter
Tisdag  Korvgryta med chili
Onsdag Italiensk lax med fetaostkräm
Torsdag Kraschade potatisar med kyckling
Fredag Smörgåsbakelser

IMG_5658

Du behöver till 6 bitar
18 bitar formfranska / rostbröd

Grundfyllningen och det du har runtom  tårtan : 
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 – 1 dl majonäs

Fyllning nr 1 :
1 burk med leverpastej
1/2 dl gurkmix
ca : 2 dl av grundröran

Fyllning nummer 2 :
350 gram rökt skinka
ca: 2 dl av grundröran
ev. finhackad lök

Garnering: krossade ostbågar, skinka, räkor, kokta ägg, stjärnfrukt, tomater, gurka, lök , sallad, citron, gurka, färska örter.osv

Gör så här ;

Skär bort kanterna på brödet , och rada upp på en skärbräda eller liknande.
Vispa grädden till grundfyllningen, när den bildar toppar vispar du i creme fraiche och majonäs också. Fyllning ett med leverpastej rör du ihop med 2 dl av grundfyllningen och gurkmix. Fördela sedan ut den på den understa delen. Ju mer fyllning , ju saftigare. Hacka sedan löken och strimla skinkan till fyllning nummer två som du också blandar ihop med grundröran – 2 dl – eller ev lite mer. Sist lägger du på locket och breder in varje smörgåsbakelse med grundröran, plastar och ställ kallt gärna över natten.

Sedan dekorerar du dem precis innan ni ska äta dem.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet :  Kolagömmor

Det är en mördegskaka med den krämigaste kolasås du kan tänka dig. Toppat med choklad – alltså helt underbart goda!

IMG_7337

Vill du baka med hela kolasåsen så bör du dubbla kakdegen.

Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 burk sötad  kondenserad mjölk
Noblesschoklad

Gör så här:
Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med den kondenserade mjölken. Koka hela burken med sötad kondenserad mjölk i ca tre timmar.  Låt svalna helt innan du öppnar den. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg , antingen för hand eller i matberedare. Ställ ugnen på 200 grader. Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en rejäl grop i varje kula och fyll upp med den krämiga kolakrämen. Grädda i 8- 10 minuter tills kakan fått lite färg. . När kakan kommer ut så lägger du en noblesschoklad på varje kaka.

Servera och njut!
2

13 responses to “Veckomatsedel

  1. Malin skriver:

    Hejsan! Måste få fråga en expert, jag har rainbow sweetened condensed milk hemma är den färdigkokt eller ska den kokas? Finns det överhuvudtaget färdigkokt? Din blogg är grym så som dina bakverk

    1. Jenny.W skriver:

      Den ska kokas 🙂

    2. Eva skriver:

      Hej Malin! Det finns även karamelliserad mjölk som står bredvid den kondenserade mjölken i affären och den är färdigkokt. Jättesmidigt och du slipper koka burken i 2-3 timmar. Ha de gott!

  2. Italiensk lax med fetaost crème låter ju hur gott som helst! Mums! 🙂

  3. MT skriver:

    Hej Jenny! Har aldrig kokat kondenserad mjölk förut men idag har jag köpt en burk och tänkte prova. Innehållet i burken är 395 gr (köpt på ICA Maxi), tyckte den såg lite liten ut?! Hur länge behöver den koka tror du? Tack för en bra blogg! MT

    1. Jenny.W skriver:

      Det är rätt 🙂
      koka den i tre timmar, så blir den perfekt.

  4. Theres skriver:

    Om man skulle vilja göra denna utan grädde vad kan man använda istället?

  5. Johanna skriver:

    Hej,

    Är den söta kondenserade mjölken detsamma som kolasås?

    / Nybörjare

    1. Jenny Warsen skriver:

      Nej, du behöver den kondenserade,

  6. Emelie skriver:

    Hej!
    Gudomliga kakor! Har gjort dem 3 gånger nu. Min familj får bara inte nog av dem! Tack för en bra intressant blogg.

  7. Amanda skriver:

    Hej!
    Testade göra dessa kolagömmor men måste blivit tokigt någonstans!
    Tyckte degen verkade aningen torr och när jag skulle trycka ut en liten grop i
    bollarna jag gjort (svårt att få det till bollar) så smulade allt ihop isär och
    lämnade inte mkt till kaka eller grop :/

  8. Lena Larsson skriver:

    Hej!
    Hjälp!!!!
    Har jag köpt fel kondenserad mjölk. Till kola.
    Det är Rainbow Quality Milk, Original.
    Tack för dina toppenrecept. Inspirerande.
    Mvh
    Lena

    1. jennysmatblogg skriver:

      Är den sötad eller osötad?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *