Tävling – Vem tog min tandborste?

sponsorskyltextra-001

Godmorgon ,

Vi startar upp denna nya vecka och måndagmorgon med en viktig tävling, jag har i samarbete med Extra och SOS Barnbyar de här fem fina böckerna, affisch plus Extras tuggummin att tävla ut. Både boken och affischen är skapade av Ingela P Arrhenius och Peter Arrhenius som en del av Extra och SOS Barnbyars samarbete Tugga för skillnad och gör det roligare för små barn att borsta tänderna.

För att du ska vara med och tävla vill jag att du ska ge ditt bästa tips hur barnen ska tycka att tandborstningen är rolig ?

1:a pris : Bok + Poster + 10 tuggummipaket från Extra.
2:a-5:e pris : Bok + 10 tuggummipaket från Extra

Skriv i kommentarsfältet – och glöm inte ange rätt mailadress.

IMG_5691-002

Tugga för skillnad är ett samarbete mellan Extra tuggummi och SOS Barnbyar för att stärka barns tandhälsa i Ghana.För varje Extra som svenskarna tuggar under oktober och november går ett öre till SOS barnbyar och barns tandhälsa i Ghana. Det är andra året i rad vi gör det här projektet. Enligt världshälsoorganisationen WHO lider 60 –90 procent av alla barn i världen av karies.

IMG_5699-003

Den här boken är en del av tugga för skillnad – för att stärka barns tandhälsa i Ghana. Alla intäkter går till SOS barnbyars arbete.

0
Prenumerera
Notis om

70 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kajsa L
9 år sedan

Jag tycker man ska samla hela familjen och ha det som en familjeaktivitet! Jag tror barnen känner sig mindre tvungna då 🙂

Malin Ahrberg
9 år sedan

Min dotter som är två år ville aldrig att vi skulle borsta hennes tänder. Hon är inne i ”kan själv” perioden…. Nu har vi gjort det till en lek. Först räknar vi till fem så att tandtrollen hinner gömma sig. Sedan letar jag med tandborsten i munnen för att städa bort dem. Tillsist får min dotter städa extra fint och borsta tungan ren. Denna lek har lett till att varje tandborstning är en rolig pedagogisk lek som dottern uppskattar.

Carola
9 år sedan

Hej!
Jag brukar sjunga en tandborstningssång för vår son Melvin! Hittar på olika texter varje dag för kommer aldrig ihåg vad jag sjöng dagen innan

Ida Selin
9 år sedan

Hej!
Vilken fin bok och vilket bra syfte!
Men aj aj aj. Man får INTE skölja med vatten! Då sköljer man bort allt fluor och dessutom alla tandmineraler som man gnuggat loss med tandborsten. Jag blir lite förtvivlad när jag läser här på semestern i san francisco!
Men annars är mina bästa tips att göra tandborstningen till en lek. Sjunga sånger, gå på tandtrolls-jakt/-slakt (beroende på vad barnen är i för ålder och intresse), busa till det lite. Låta barnen borsta mammans tänder samtidigt.
Hälsningar från tandläkarn

Emelie Olsson
9 år sedan

Hej! Roligt med tävling och vilken fin bok!
Jag har inga barn ännu men mina systrar har (min ena syster har 3 barn och mina ndra syster 2 barn) och när man är barnvakt kan det vara lite truligt med tandborstningen! Jag brukar då berätta en saga om tantrollen som hammrar och hammrar i tanden för dom vill göra hål och att man måste skynda sig dit med tandborsten för att skrämma bort och bosrta bort trollen! Å sen improviserar jag lite olika varje gång =) å vad dom tycker det är roligt och spännande.
MVH Emelie

Johanna
9 år sedan

Åh vilken rolig tävling! Och fina vinster 🙂
Frågade barnen vad dom tycker är roligast med tandborstningen.
Till svar fick jag att det är tandborstsången som jag sjunger. Dom försöker sjunga med trots fulla munnen med tandborste och tandkräm.
Vi hörde den på en barn-cd då vår äldsta var liten.

”Jag är en tandborste tandborste, här kommer jag
Och jag gör tänderna rena.
Jag gnuggar när jag borstar och jag borstar så bra, för jag gör tänderna rena!
Aaaa aaaa aaaa”

Efteråt fluxas det.

Ha en fin måndag!

/Johanna

Caroline
9 år sedan

3åringen brukar få låtsas vara olika djur och gapa och låta på olika sätt. Sedan letar vi såklart efter stora tandtroll.

Sanna
9 år sedan

Vilken rolig tävling!
Dottern på 4,5 år är väldigt nyfiken av sig, så när hon började förstå att man måste borsta tänderna för att inte få hål, kom hon på att man kunde jaga tandtrollen som gör hål i tänderna.
Så när vi borstar tänderna jagar tandborsten tandtrollen som är snabba och gömmer sig. Mest stolt blir hon när hom spottar ut i vasken och ser tandtrollen (matrester). ”wow mamma,se så många tandtroll vi fick!”

Emelie Dahl
9 år sedan

Min 3åring älskar när jag hittar på sagor om busiga troll som har kalas i hennes mun eller åker karusell etc. Givetvis måste alla trollen bort för man kan ju inte busa i munnen 🙂
Min 1,5åring däremot avskyr tandborsten som pesten själv så det har varit en kamp morgon och kväll. Men förra veckan kom jag på knepet! Numera säger vi att vi ska killa tänderna och då blev det helt plötsligt jätteroligt! 🙂
/Emelie

Janina
9 år sedan

Kul tävling!
Min lillebror har en eltandborste och även en vanlig.
Han vet att man får hål om man inte borstar. Så jag säger till han att låtsas att tandborsten är ett rovdjur som sedan skrämmer tandtrollen så dom springer sin väg. Han vill inte att dom ska ha ett hus (hål) i hand tänder. Så det går relativt bra med tandborstningen. Och då går det ännu bättre. Medans han borstar säger han ”försvinn nu era troll”!:) Då blir det plötsligt roligt att borsta!

Jaaninaah_@hotmail.com

Elin Johansson
9 år sedan

Hej. Hemma hos oss sjunger vi väldigt mycket och så också vid tanfborstningen. Storebror får önska valfri sång som vi sjunger medan äggklockan räknar ner till två minuter gått. Lillasyster 1,5år säger inte tandborste utan
” yeah yeah yeah” som de sjunger i bolibompa. Hon bortser inte lika länge men hela Pippi sången hinner vi sjunga iaf. Det funkar bra hemma hos oss

Marie
9 år sedan

I detta sällskapet känner jag mig tråkig för jag har inte berättat sagor eller så. Men vi har alltid sagt kort och gott att man måste borsta tänderna, annars går de sönder. Sedan vill barnen gärna borsta själva, och då har vi sagt att först borstar mamma eller pappa – sedan får man borsta en stund själv. Har aldrig varit något problem med tandborstningen.

Mimmi
9 år sedan

Jag och min dotter på 20 månader borstar tillsammans. Jag borstar henne och hon borstar mig.. Sen borstar vi oss själva och jag härmar henne och gör samma rörelser.
Hon älskar borsta tänderna..

Zarah
9 år sedan

Vilken bra tävling!
Min 2,5 åring vill oftast inte borsta tänderna, då gäller det att vara påhittig! Det som funkar bäst är när vi säger att han har massa tandtroll i munnen som bygger hus och hoppar runt i munnen. Men att trollen inte får vara där, att det kan göra ont i munnen då. Då tar vi fram borsten och går på jakt! Vi säger att vi ser troll långt in i munnen. Då öppnar han munnen mycket så vi kommer åt helt längst in. Och sen kanske trollen är fram i munnen, då biter han ihop så vi kan borsta framtänderna. Och så hoppar trollen runt i munnen tills vi borstat klart! 🙂 i slutet säger vi att han själv får borsta bort det sista trollet och ansiktet på honom när han säger att det är borta när han är färdig, är bland det bästa på hela dagen. Så stolt över sig själv!

Carromammatillsnart3
9 år sedan

Här hemma har vi en sexåring och en 1.5 åring att borsta tänderna på och för att göra det roligt så brukar vi jaga tandtroll med tandborsten i deras munnar. ”Oj nu ser jag ett stort tandtroll som hoppat fram, den måste vi borsta bort innan han gör hål i tänderna!” Osv, jättekul tycker barnen 🙂

Helene Westerlund
9 år sedan

Här hemma tyckte sonen Noah (3,5 år) att tandborstning var sååå tråkigt, men sedan vi sagt att vi måste räkna tänderna och kolla så att alla tänderna är kvar och att tandtrollen försvinner ut så borstar han gärna tänderna flera gånger just för att få veta hur många tänder som gömmer sig där inne i munnen 🙂

Sandra Dee
9 år sedan

Vi ställer alltid ”tandklockan”, bra för båda så det alltid blir borstat tillräckligt länge!
Ibland så borstar jag först 4åring sen borstar hon mina eller pappas, så det blir rättvist!

Sigrid
9 år sedan

Jag måste bara säga att du inspirerar så mycket Jenny! Till matlagning, till vardag, till allt! En sådan otroligt mysig blogg att gå in och läsa! Kram! ♥

9 år sedan

Här har barnen eltandborste och sen den införskaffades = inget tjafs. Å lyckan blev ju total när jag hittade min gamla eltandborste i skåpet och den funkade i nya laddaren, nu kör de samtidigt med varsin borste. Den ena säger ifrån när det gått 2 minuter = inget tjafs om varken tid eller vem som ska borsta först!!
Kram Lotte

Sara
9 år sedan

Vi sjunger en/två tandborste sånger : Borsta borsta tänder , en och en i sänder , fram och bak och ovanpå skölja munnen då och då….. Eller borsta borsta tänderna det är väldigt bra , borsta borsta tänderna så tänderna mår bra: varför ska vi göra så slutar det att regna då? Det ver inte jag men tänderna mår bra….

Kristina Gustafsson
9 år sedan

En sång som jag sjöng när jag vad liten funkar även nu. Lärde mig den av flortanten (finns de idag?) i skolan. ”Så tar vi insidan så tar vi utsidan och så tar vi ovanpå” denna sjunger man några gånger till alla tänderna är borstade på insidan utsidan och ovanpå, rolig och bra sång som funkar

Caroline
9 år sedan

Borsta borsta tänderna 🙂 o leta så det inte finns några tandtroll på bissingarna!

Amalia
9 år sedan

Vilken rolig tävling 🙂 Åh det kanske skulle få min son att vilja borsta tänderna, han tycker inte alls om när vi gör det 🙂
Har försökt att vara lite påhittig när det gäller tandborstningen, men nä det funkar inte.

Ingrid
9 år sedan

hemma hos mig så låter vi barnen borsta själva först sen borstar jag ordentligt på barnen, barnen tycker också det är lite roligare att borsta när man säger att dem ska bita ihop som en tiger och man borstar utsidan av tänderna medans barnet härmar en tiger och morrar lite.

Carina
9 år sedan

Nu är mina barn stora så jag behöver inte borsta på dem längre, men något som vi gjorde för att få barnen att bosta själva är att fånga tandtroll och kasta iväg dom (Gärna så det träffar någon annan , då blir det extra roligt) Detta har min syster fångat upp och gör nu med sin dotter som är 1,5 år och det fungerar jättebra. Vi sjunger även tandborstarsången. Så om jag vinner går boken självklart till syster och systerdottern

Annika
9 år sedan

Min brorsdotter som är 4 år tycker det blir lite roligare om man borstar tänderna tillsammans. Om man också tävlar och ser vem som får finast tänder är också uppskattat, (hon vinner alltid).

9 år sedan

När barnen var mindre sjöng vi alltid Tandborstsången som en krokodil på babysången vi gick på sjöng. Den tokiga krokodilen brukade gömma tandborsten överallt och barnen fick leta och sedan prova borsta krokodilens tänder. Samma sång sjöngs sedan vid tandbostningen och det gick som en dans.
Nu när de är äldre funkar eltandborsten bäst, det blir ju såååå roligt då.

Lisa Sköldén
9 år sedan

Jag brukar sjunga tandborstsången som sjungs på barnprogrammet. När sången är klar, har ca 2 min gått.
Ibland jagar vi tandtroll med. Jag borstar och dottern letar tandtroll. Hon brukar hitta dem där jag inte borstat. En rolig lek som gör tandborstningen roligare!

Jenny F
9 år sedan

Vi har tre barn, 8, 5 och en liten bebis. Äldsta var hopplös i början.
Hon fick då borsta på mig och vi döpte tänderna. Hon borstade på Putte och hon borstade på Fia. Jag låtsades att jag inte alls kunde borsta och hade tandkräm på skaftet.

Med barn nr2 kände vi efter hur det kändes innan på tänderna med tungan och hur fint det blev efteråt.

Carina Henemo
9 år sedan

Jag byter om på min 4-råing samtidigt som hon sätter på sin nalle pyjamas. Sen får hon bestämma om hon eller nallen ska borsta tänderna först. Jag borstar på henne och hon på nallen (han har egen tandborste). Dock är inte han lika duktig att gapa som hon, men hon hittar MASSOR av tandtroll på nallen 🙂

Mikaela Olsson
9 år sedan

Vi gav våran son en tandborste som tuggleksak så han ser det som en lek, vi byter om till pyjamas , sjunger en sång (lite olika) och så borstar vi dom små tänderna och han sitter med öppen mun och ler ☺ sen får han själv borsta (tugga) lite och så sjunger vi igen så det blir samma för honom som när vi borstar på honom ☺

Maria I
9 år sedan

Våra två barn gillar när vi och de nynnar på Ronja Rövardotters melodi ”a a a a aaaaa aaa, a a a a aaaaaaaaa” Roligt och ett bra sätt för barnen att öppna munnen på! 🙂

Marie
9 år sedan

Vår 2-åring gillar när vi sammanfattar vad vi har ätit idag, ex borsta bort korven, borsta bort bananer…

Lisa
9 år sedan

Vi jagar tandtrollen med tandborsten. Min tjej på 2,5 år brukar få säga vilken färg de har så borstar vi bort dem och så får hon spotta ut dem så långt iväg i handfatet som hon bara kan. 🙂 Hon avskyr att borsta tänderna, men detta brukar få henne att gapa och hon tycker att det är lika spännande varje gång när vi väl har satt igång tandtrollsjakten.

Ellen
9 år sedan

Hej bästa Jenny!
Jag är 18 år och för att få min syster att borsta sina tänder varje dag för att hålla sig ren och fri från bakterier så brukar vi borsta tänderna tillsammans, vissa dagar borstar hon helt ensam då hon vet att hon får åka med på en biltur.

Älskar din blogg och du är en så inspirerande person, Kram!

Sofie
9 år sedan

Barnen har aldrig tyckt att tandborstningen har varit svår, men sedan vi skaffade eltandborstar blev den ännu roligare! Vi har även ett litet timglas som sitter fast på badrumsspegeln som visar när två minuter har gått!

Therese
9 år sedan

Hej!
Vi har en sång som är lite busig (från mora träsk) som vi sjunger om o om igen när vi borstar då håller vi humöret upp och tandtrollen borta.
🙂

Johanna
9 år sedan

Vi sjunger tandborst-visan!
”Jag är en tandborste, tandborste hör kommer jag…”
Sonen älskar när jag pausar, tar ut tandborsten och så får han fortsätta meningen. Numera vill han borsta tänderna lite närsom på dagen.
Han är två år!

lina
9 år sedan

Det är inte lätt o borsta på min 2,5 åring men hon väljer en sång oftast blinka lilla stjärna el. Bä bä. O så borstar vi tandtrollen så de blir snälla o hoppar ut från munnen enligt henne.

Malin
9 år sedan

Att inte krångla till det och borsta tillsammans med färgglada tandborstar och tandkräm. Låt barnen själva får hålla i tandborsten efter att man borstat tänderna på barnet 🙂 tack för en trevlig och inspirerande blogg.

Ida
9 år sedan

Jag brukar låta dottern som är 5 år få börja med att borsta sina tänder själv sedan tar jag över efter en stund. Med vänlig hälsning, Ida

Anna Svensson
9 år sedan

Vi har gjort en ”egen” tandborstlåt! (Melodi: en sockerbagare)
En tandborstjagare han bor i glaset . Han borstar tänder mest hela dagen, han borstar uppe, han borstar nere och han borstar några med tandtroll på. Och är han snäller så kan han få några tandtroll att mumsa på! 🙂

Marty
9 år sedan

Att ge barnen tandborste när man själv borstar och tävlar- vem kan blunda/stå på ett ben/borsta med fel hand mm?

Carro
9 år sedan

Vi har en trotsig underbar 3åring hemma. När vi väl får in hon i badrummet så kör vi sång. Jag eller pappan sjunger om hur vi tvättar bort karies och sen vill vi se när hon spottar ut dem. Sen ska vi alla visa varandra våra jätte fina tänder. 🙂

9 år sedan

Tandborstevisan är en höjdare. Annars är tipset att borsta på sonen samtidigt som vi borstar tänderna själva (fungerar såklart bättre på morgonen eftersom barnen lägger sig tidigare på kvällen än föräldrarna). Då känns det som om man gör en aktivitet tillsammans och sonen (som snart blir 3 år) är lika vuxen som oss.

Sophia
9 år sedan

Med 6 åringen är det enkelt – Eltandborste med meloditimer. Med 2-åringen är det dock en annan femma, där är det bara hålla fast och borsta som gäller. Har försökt med sång, tävling och skrämsel taktik (akta dig för trollen) men inget fungerar. Ska med lusläsa kommentarerna här nedan efter bra tips.

Wilma
9 år sedan

Jag är med!
När jag passar mina tre söta flickor är läggdags ingen höjdare, men för att förhindra sura miner när vi ska borsta tänderna så sjunger vi alltid ”borsta tänder”sången tillsammans och så borstar vi en i taget så får alla chans att både sjunga och dansa runder lite medan man borstar 😉

Louise
9 år sedan

Vi brukar köra med att borsta tänderna på våran lilla tjejs gosedjur samtidigt. Vi borstar lite på vår dotter och sen får hon även ”borsta” lite själv på sin uggla efter vi är klara med henne. Det brukar fungera bra för oss!

Jennya Johansson
9 år sedan

2-åriga Dexter vill ”tjatja” (=borsta tänderna) ofta men egentligen är det bara den goda tandkrämen han är ute efter. Han får därför pyttelite tandkräm och mer när jag ser att han borstat tänderna och inte bara sugit i sig tandkrämen (haha). Det går lättare när vi borstar tänderna tillsammans. Glada hälsningar Jennya (jenny-janne@hotmail.com)

9 år sedan

Låt barnen leka o busa med borsten. Låt h*n borsta mammas/pappas tänder, h*n har kanske en nalle som h*n kan
borsta på. Det är mitt bästa tips iaf.

Nästa inlägg

Evita Premiären

70
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x