Grekisk pyttipanna

Hej hörrni ,
Hoppas ni fått allra bästa starten på denna torsdag.

Ursäkta frånvaron igår- jag skulle ju kika förbi med recept- men livet hann emellan om man säger så.  Handla, laga mat, skjutsa & hämta barn från fritidsaktiviteter, förhöra läxor  & så ett föräldrarmöte ja ni vet ju själva hur det är. Nu så har jag iallafall gott om tid att jobba ikapp igen, och denna maträtten jag gjorde för lite sedan vill jag rekommendera er varmt att prova.  En god grekiska pyttipanna, det är ett recept jag haft liggandes i receptlådan länge,klippte ur det fån en buffetidning, och ändrade lite.

IMG_5808-001

Jag lagade detta till lunch till Jonathan & mig, vill ni laga för fler, så dubbla receptet  – gör det på en ugnsplåt.

Du behöver till 2-3 personer : 
1 putsad  fläskfile

Marinad till fläskfilen: 
2 msk kinesisk soja
1/2 dl olivolja
1 tsk sambal oelek
1 knapp tsk pressad citronsaft
1/2 msk riven ingefära

4 potatis
olivolja
örtkrydda + flingsalt
1 grovhackad paprika ( jag valde 3 olika färger & hackade ner resten  i salladen )
1 gullök
1 rödlök
10 svarta oliver
5 körsbärstomater

IMG_5799

Serveras med fetaostkräm:
2 1/2 dl creme fraiche
1 liten riven vitlöksklyfta
1/2 paket med fetaost
1 tsk honung
salladskrydda

Gör så här :

Rör ihop alla ingredienser till fetaostsåsen, smula ner osten blanda ihop och ställ kallt.
Ställ ugnen på 200 grader
Blanda ihop marinaden, stimla ner fläskfilen ner i marinaden och låt ligga i 30 minuter.  Skiva potatisen cm-tjocka skivor och lägg på en plåt / stekpanna och ringla över olivolja och lite flingsalt & örtkrydda ( jag hade knorrs provencale)  Ställ in i mitten av ugnen i 20 minuter medan du klyftar lök & grönsaker. Ta ut potatisen och vänd om, och låt fläskfilen rinna av från sin marinad & bred ut köttet över potatisen och strö över lök och grönsaker, oliver.
Ringla över ett par msk olivolja. Ställ in i ugnen i 15- 20 minuter tills fläskfilen är klar, vänd runt med en stekspade ett par gånger, och låt stå tills grönsakerna fått färg.

Strö över lite god fetaost / fårost innan servering.
IMG_5859

2

4 responses to “Grekisk pyttipanna

  1. Lena skriver:

    Hej Jenny! Tack för receptet, det ser supergott ut!!! Detta ska jag laga i helgen:)
    Jag testade även att laga rätten med kycklingwook eller fläskfilewook, det blev också jättegod.

  2. Lilian skriver:

    Hej Jenny!
    Tack för detta supergoda recept. Har lagat det ikväll till familjen och alla blev supernöjda.
    fetaostkrämen som blev över hade barnen till dip till chipsen.
    Önskar er en fin helg.

  3. Malin skriver:

    jag har testat några recept från dig genom åren och kollar ofta in här för lite inspiration. (trots att matlagning och jag kommer lika bra överens som Trump och Kim Jong-Un.) Men idag så snubblade jag över detta recept. Och säger bara OMG vad gott. Och fetaoströran/såsen. UNDERBAR!!! tack tack tack kände mig som en gud i köket.

  4. Maria skriver:

    Om man vill byta ut fläskfilén mot kyckling, vad rekommenderas då för gradantal och tid i ugnen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *