Kycklingköttbullar med potatispure

Fredag it is!

Känns som om det var helg nyss – men det är väl som man säger : tiden går snabbt när man har roligt. Jag ska in till stan idag och försöka hitta något att ha på mig till nästa helg. Ska ju till hufvudstaden på Evita-premiär och träffa några av bloggkollegor på Damernas.  Det är väl ingen som missat att duktiga Charlotte Perrelli som även bloggar här på DV spelar huvudrollen i den. Så det ska bli så roligt att åka och kika på den. Innan jag ger mig av mot staden med klädpanik så tänkte jag tipsa om dessa urgoda kycklingköttbullar vi åt igår.  Verkligen mycket godare än ”riktiga” köttbullar tyckte både Melvin och hans kompis som åt med oss.

Med potatis & en gräddsky så blev det så där braigt & barnvänligt. Det var tomma tallrika efter denna middag

IMG_5602

Det här behöver du 18-20 st kycklingköttbullar:
500 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprika krydda
Smör till stekning

Såsen/ skyn:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk konc. kycklingfond
1 msk kinesisk soya
salt & peppar
ev. redning

Serveras med potatispure :
Mjölig potatis
en skvätt varm mjölk
och en rejäl klick smör
salt & vitpeppar

Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Skala potatisen och koka de i saltat vatten. Ställ ugnen på 100 grader och börja sedan forma kycklingbullar av smeten, det kan vara kladdigt men doppa händerna i kallt vatten emellanåt. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. Läg på en ugnsform och in i ugnen. Vispa ur stekpannan med vatten, och låt sjuda upp Sila sedan skyn ner i en kastrull. Och låt sjuda upp med fond, soya salt & peppar. Vänd ner grädden och red ev. av med lite maizena. Lägg sedan ner köttbullarna i såsen och låt dem koka i 8- 10 minuter tills de är klara / genomstekta.
Under tiden häller du av vattnet på de färdiga potatisarna , tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en potatiskross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.

Servera genast med lingon och inlagd gurka.

IMG_5601-001

0
Prenumerera
Notis om

7 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Carro
9 år sedan

Hur mycket grädde ska det vara i?:)

Jennys_matblogg
Reply to  Carro
9 år sedan

Det föörsvann visst-
2 1/2 dl vispgrädde,

carro
Reply to  Jennys_matblogg
9 år sedan

tack för svar:)!! ha en bra helg!!

Gabriella
9 år sedan

Vad är en tomatkross?

Makrillen
9 år sedan

De ser jätte gott ut å måste provas nån dag 🙂

Ebba
8 år sedan

Hej! Var och handlade och råkade få med mig hönsfärs istället för kycklingfärs.. Tror du receptet funkar med hönsfärs också?

Magnus
7 år sedan

Kycklingköttbullarna blev jättegoda!

Nästa inlägg

Senaste numret av Damernas

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x