Husmansklassiker – Pannbiffar med löksås

Hej där

Ska snart iväg på möte och mycket föräldrarmöten/utvecklingssamtal blir det per termin. Nu var det dags för Thelmas, ska bli roligt att se hur de har de har det i skolan och de nya lokalerna.  Tidig middag blev det också så Nomi var med och röstade om middagsmaten och hon önskade sig köttbullar- så vi gjorde lite både och. Pannbiffar & med löksås & kokt potatis –  och så lite ”vanliga köttbullar” på en egen plåt.

Vad har ni själva ätit idag?

IMG_5451

Det här behöver du till pannbiffarna:
800 gram köttfärs
1 ägg
1/2 finriven lök
2 msk konc. kalvfond / oxfond
salt och peppar

Löksåsen:
2 – 3 gullök
Smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
3 dl grädde
1 tsk socker
salt och peppar

Serveras med kokt potatis, inlagd gurka och rödbetor.

Gör så här :

Skala och koka potatis. Rör ihop samtliga ingredienser till pannbiffarna. Rör ihop till en jämn färs-smet. Och forma till Pannbiffar. Ställ ugnen på 100 grader. Bryn pannbiffarna klart i rikligt med smör. Förvara dem i ugnen medan du gör såsen.

Använd samma stekpanna när du gör såsen, för att ta tillvara på alla goda smaker. Skala och skiva löken tunt i ringar eller halvmånar. Bryn dem glansiga i stekpannan tillsammasn med smör. Pudra över mjölet , och häll sakta över grädde & vattnet under tiden du vispar för att såsen inte ska klumpa sig. Smaka av och salt och peppar. Och sist rör du i socket. Låt det sjuda upp försiktigt, sedan är det klart att serveras. ( blir såsen lite tjockare än du tänkt så häll i ytterligare lite vätska )

IMG_5446

1

16 responses to “Husmansklassiker – Pannbiffar med löksås

  1. Bettan skriver:

    Ska det även vara kalvfond i löksåsen? För det beskriver du, men det står inget om det på receptet. 🙂

    1. Jennys_matblogg skriver:

      I pannbiffarna 🙂

  2. Anna skriver:

    Står inte hur mycket grädde du har i receptet till pannbiffsmeten! 😉

  3. Emma skriver:

    Det står att man ska avsluta med gräddblandningen i pannbiffarna. Men det står ju inget om någon gräddblandning i receptet? (Förutom till löksåsen då). Hur mycket ska man ha till pannbiffarna? 🙂

  4. Anita skriver:

    Idag var det dottern som stod för middagen, blev mumsig stark korvgryta med ris. Måste bara berömma dig för din blogg, den är super o vilka recept

  5. jessica skriver:

    Ååh va gott! Här blev de enkelt, spagetti med kasslersås grädde och dijon mm gott de med, och ibland är de skönt när de går fort!

  6. Natalie skriver:

    Det är en favoriträtt här hemma! Så gott! Vi åt fläskgryta med bacon och rotfrukter och till det serverade jag ris och blomkålsris! Jättegott!

  7. Anna skriver:

    Vi har ätit en god biffstroganof med ris och broccoli. Hade glömt bort hur gott det var!
    Pannbiff och lök åt vi förra veckan, en favorit i vårt Svenska hem här i USA 🙂

  8. Karin skriver:

    Ser gott ut! Måste göra ikväll! Kan du inte göra ett par veckors menyer med gammal hederlig husmanskost? Gärna med en liten ”twist” sådär bra som bara du kan göra!

  9. Eva skriver:

    En liten fråga! Kan man skriva ut recepten? Bara recepten menar jag.
    Är inte så haj på det tekniska:-(
    Kram

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Ja, om du klicka på det specifika receptet så finns det en knapp precis under rubriken där du skriver ut just det receptet,

  10. Linda skriver:

    Hej blir inte smeten till biffarna väldigt LÖS utan ströbröd? Vet att jag gjorde ett recept en gång ´´utan ströbröd´´ och då var det svårt att få biffarna att hålla ihop i stekpannan…men många recept är ju utan…

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Vill man ha ströbröd kan man ha det- rör ut det med lite mjölk/grädde.
      Jag tycker personligen det är både lättare & godare utan. 🙂

  11. jessica berglund skriver:

    Hej! Undrar hur många portioner det är beräknat till?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Cirka 5-6

  12. Lillemor skriver:

    Det är ingen grädde i pannabiffarna…enbart i såsen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *