Mintcheesecake / aftereight-cheesecake

Godkväll i stugorna

Hoppas ni haft en jättebra lördag och vi har haft en riktigt fin kalasdag , med sol & vackert väder. Efter som vi är en stor släkt så är det tacksamt när man kan duka långbord utomhus…. och att grilla hamburgare är smidigt när man är många, och så gott dessutom. Till fika blev det dumlekakor och chokladiga cheesecakes. Det är så roligt att baka dessa frysta små bakverk- de och kladdkakor är så tacksamma att bjuda på när det kommer gäster. Vem gillar inte liksom……  Detta är ett helt eget framprovat recept som jag tycker ni ska provbaka!

Den ena cheesecaken bakade vi med after eight, och den andra blev en snickersvariant- bägge med choklad- självklart 😉

IMG_4971

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 stor after eightbox

Topping:
200 gram mjölkchoklad (eller med mintsmak)
3/4 dl grädde
3 msk smör

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Gör sedan tryffel-toppingen: Värm upp grädden och smöret tills det precis börjat kokat- ta av från plattan och rör ner chokladen tills allt smälter. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Varva sedan after eight och ”smeten i några olika lager.

IMG_4925

Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat. När cheesecaken stelnat något, häll över tryffeltoppingen och sätt dit några mintkakor som dekorering ( jag skar mina till trianglar  innan) . Jag väntade till min var helt fryst. Ta fram kakan minst en kvart innan servering.

Tips! Använd en vass kniv när ni portionerar ut denna kakan- för mintkexen lättare ska skäras itu.

godaste cheesecakenMina matbilder & recept får du låna till bloggen när du länkar tydligt.

Vi hörs om ett tag med nytt recept 🙂

1
Prenumerera
Notis om

14 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emmilie
9 år sedan

Recept på snickers cheesecake? 🙂

Jennys_matblogg
Reply to  Emmilie
9 år sedan

Nu så 🙂

Cecilia
9 år sedan

Igår bjöd vi på dumlekakorna. Mycket mumsigt! Och min lilla dotter tyckte de var så roliga att göra :-).

Maria Mimmi Heikkilä
9 år sedan

Hej! Undrar om man kan göra denna dagen före servering? Hur gör man i så fall med toppingen? Stelnar den inte i kylen så länge man har cheesecaken i frysen? Tacksam för svar 🙂

Lisa Stålrud
9 år sedan

Hej! Hur gör man med toppingen om man gör kakan dagen före bjudning?
Vänligen Lisa

Jenny Warsen
Reply to  Lisa Stålrud
9 år sedan

Du kan vänta med toppingen helt till samma dag – men det funkar även att lägga på toppingen så fort kakan har stelnat ( ett par – tre timmar )

Jenny
9 år sedan

Hej!
Kan man göra denna dagen innan servering eller ska den göras samma dag? 🙂

Jenny Warsen
Reply to  Jenny
9 år sedan

Absolut går den förbereda dagen innan 😀

9 år sedan

Hur gör jag nu när toppingen stelnat i kylen? Kan den stå i rumstemperatur och mjuka upp sig?
Tack för en grym blogg

Malino75
9 år sedan

Hej Jenny
Jag testade denna på nyårsafton och något måste vara fel. OK om man åt allt tillsammans uppifrån och ner så var det ok men smakade man bara av cheesecaken smakade den ingenting enligt mig!? Kan det vara för lite socker i receptet? Vi var över 20 personer och alla tyckte detsamma dessvärre… 🙁

sofia
9 år sedan

Jag testade göra denna, ökade på sockret i philadelphiablandningen till 2.5 dl socker och lite extra vaniljsocker och då blev dem mer smakrik. Tack för gott recept! 🙂

Kanon
9 år sedan

Tydligt och bra men framförallt gott recept

Hanna
8 år sedan

Hej! Ska göra kakan dagen innan. Sätter jag på toppingen innan servering bara. Rinner den inte av kakan då? Eller måste den stelna i kylen/frysen?
Med vänlig hälsning, Hanna

Jenny Warsen
Reply to  Hanna
8 år sedan

Det går bra vilket som:-)

Nästa inlägg

Färdkost och massa läsning

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x