Pepparlax med citronaioli och tropisk sallad

Tjingeling,

Jag har inte glömt bort er, men har haft fullt upp med pappersarbete innan lunch, och nu har jag hämtat hem barn från skolan. Tänkte kika förbi lite snabbt bara innan det är dags för utvecklingssamtal för Nomi. Ska bli roligt att höra hur det har det i förskoleklassen om dagarna, Nomi stortrivs iallafall. Och nu till ett mattips för dagen en trevlig fiskrätt, lax kan man ju laga i oändlighet.  Så gott!

Idag gjorde jag en snabb tropisksallad till det med kall citronaioli, behöver liksom inte vara svårare än så.

Lax recept
Vill man göra denna laxrätt, matigare skulle jag föreslå pressad potatis- det passar utmärkt.

Det här behöver du till 4 personer :
4 bitar lax
smör
citronpeppar + salt

Citronaioli:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja (nästan 2 dl)
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Tropisk sallad :
1 stor mango
2 mogna avokado
1 rödlök
krussallad
en bit röd paprika

IMG_8036

Gör så här :
Börja med aiolin. Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt medan du steker laxen. Stek laxen klar i smör och peppra med citronpeppar och salt.  Under tiden skär du salladen ,
lägg upp och servera med den varma laxen

Smaklig spis

2

9 responses to “Pepparlax med citronaioli och tropisk sallad

  1. Carina skriver:

    Så gott det ser, ja som allt du lägger ut. Jag har följt dig i många år och du är helt orolig duktig

  2. Carina skriver:

    Oreobiskvier

    250g mandelmassa
    2 äggvitor
    google_plusone_
    250g riven mandelmassa2 äggvitor
    1 ½ dl socker
    Smörkräm:
    200 g margarin
    4 äggulor
    4 dl florsocker
    4 tsk vaniljsocker
    2 tsk kakao
    Ca 200 g oreokakor (grov hacka)
    250 g smält oreochokladkaka ( ev. Lite olja när man smälter)

    Gör så här
    Vispa lätt samman äggvitorna och socker. Blanda i mandelmassan. Klicka ut (ej för tätt) smeten. Låt torka ett tag och grädda i 175 grader ca 7-11 min.

    Vispa margarin och äggulorna rör i det andra ingredienserna
    Smeta på smörkrämen på undersidan av kakan, frys kakorna. Smeta/doppa på smält choklad. Frys kakorna.

  3. Lovisa skriver:

    Det vattnas i munnen när jag ser detta, jag som älskar lax 🙂

  4. Carina skriver:

    Kopier från min recept samling så något blev konstigt dubbelt

  5. Melinda skriver:

    Hej! Jag är dålig på fisk men ska försöka få in lite mer fisk i vår vardag. Jag köper oftast fryst lax från ikea här i istanbul. (Fattar noll av färsk fisk och vill inte bli lurad då det är en massa fuffens med lax här)
    Tycker du jag ska tina laxen innan den ska in i ugnen eller jag kan göra iordning sås och hälla över och in me de i ugnen fast laxen är fryst?

    Skulle vara tacksam för svar Kram

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag skulle tina den innan – ta upp den och lägg den i kylskåpet på morgonen så kan du laga med den till kvällen.

  6. Karin skriver:

    Ser urgott ut! Lax imorgon!

  7. Annika skriver:

    Vad använder du för rapsolja? Min aioli smakar mest bara olja – då använde jag Icas ekologiska. Har du något tips på någon som är mer neutral smaken?

  8. Marie skriver:

    Gjorde denna rätt igår. Det var nog den godaste laxrätt jag ätit! Använde fryst mango som jag tinade till salladen. Fantastiskt god citronaioli! Tack för en inspirerande blogg!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *