Veckomatsedel

Söndagsmorgon

och jag är uppe tidigast av alla, vi har blivit sjusovarfamiljen i sommar. Har fått lov att väcka barnen runt nio -tio varje dag för att de inte ska sova bort hela förmiddagen. Men idag ringde min klockan redan innan sju, tycker det är rätt mysigt att gå upp så tidigt, brygga kaffe, titta lite på tv:n och vakna till. Och snart kommer nog ett par små morgontrötta fötter ner för trappan ♥

Värmen skulle komma tillbaka denna veckan, eller hur var det nu? Isåfall blir det kanske mest grillkvällar, men jag gör en veckomatsedel iallafall och hoppas att ni kan hitta någon inspiration

Måndag : Grillade kycklingspett i citronmarinad
Tisdag Pestopasta med tomater
Onsdag : Skaldjurssoppa 
Torsdag : Mozzarellagratinerad kyckling med grillad paprika
Fredag : Goooodaste lasagnen

IMG_2526 Detta blir 1 stor form , eller 2 stycken ugnsformar :
lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör
1 pressade vitlöksklyfta
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
2 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollarOstsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt
salt och pepparSå här gör du:
Ställ ugnen på 175- 200 grader Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen: Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält. Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten ostsås, och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25  minuter eller tills den är klar .

Smaklig måltid!! IMG_2546

* * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet :

Sega lingonsnitt

Det här behöver du:

200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl frysta lingon

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på två och rulla ut till länger. Nu kan du baka in de frysta lingonen.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

0
Prenumerera
Notis om

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
9 år sedan

Grillspett i citronmarinad låter ju väldigt smarrigt! Hoppas att ni får en fin söndag! Må så gott! 🙂

Esyk
9 år sedan

Hej! Lasagnen ser super god ut, innan man avslutar lägger du lasagneplattor och sedan mozarella? För på bilden ser jag köttfärs, sås och mozarella

Nettan
9 år sedan

Har gjort den här lasangen vid flera tillfällen, den är en favorit i våran familj. Jag läger mozarellaosten under sista lasangplattan och sedan avslutar jag med ostsås.

Esyk
Reply to  Nettan
9 år sedan

Det låter ju ännu godare

KristinaÅ.
9 år sedan

Tog hela menyn rakt av! Lasagnen blev såååå god fastän vi hade gjort slut på mozzarellan. Nu har jag och maken precis ätit resterna till lunch, ännu godare. Ikväll blir det kycklingspetten. Tack för allt smaskigt!

Nästa inlägg

Fyllda mexikanska bröd

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x