Veckomatsedel

Godmorgon från ett soligt öland, 
Här fortsätter vi med renoveringarna och det går långsamt men säkert framåt, Jonathan lägger golv och jag målar fönster och väggar. Lite smått renoveringskaos i vår lilla stuga nu, men det är roligt. Idag kommer även Thomas (Jonathans pappa) över en sväng för att hjälpa till- alltid tacksamt.

Ja, och vi kommer fortsätta med med det uppskattade temat – ni röstade för att forstätta med matsedel även nu över sommaren- så då gör vi det 🙂

Måndag : Pannbiff med potatis & löksås
Tisdag Mozzarellgratinerad kyckling med grillad paprika
Onsdag : Soppa med torsk, lax & skaldjur
Torsdag : Köttfärslimpa med ost & bacon
Fredag Middsommarafton– prova gärna silltårtan eller denna goda räkcheesecaken

påskmat

Det här behöver du till denna räkcheesecake
:
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta :
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

Perfekt krämig och med massor utan smaker.

påskmat

* * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet :  Daimpaj med citrongrädde

daim

Det här behöver du :

3  dl vetemjöl
125  gram rumstempurerat smör
2 msk socker
1 äggula

Fyllning :
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1  dl  ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 gram smältsmör
1 krm salt

Garnering :  2 stycken hackade dubbeldajm

Serveras med citron grädde.

Gör så här : Ställ ugnen på 150 grader Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen. Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret. Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka daimen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citron grädde eller god gräddglass.  Citrongrädden gör jag med vispad grädde och rivet citronskal, också väldigt gott att blanda vispad grädde med några matskedar lemoncurd.

0
Prenumerera
Notis om

9 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hanna
10 år sedan

Hej fina Jenny!
För nån vecka sen så ville du veta mera om oss. Det var jag som skrev att jag är intresserad av att lära mig att dekorera tårta! Du skrev att det är någonting som du även vill bli bättre på! Kolla in nettiz60 på insta! Hon är så duktig! Det är precis det jag vill lära mig! Vore en dröm

Stor Kram på dig / Hanna

Sofie Johansson
10 år sedan

Den räkcheesecaken gjorde jag till påsk. Riktigt god! Kommer att tipsa om den på min blogg nu till midsommar (och länkar självklart till dig). Kanske blir det repris till midsommar eller hittar vi på något annat.

Katarina
10 år sedan

Hej! Har en fråga om du har gjort cheesekakan och pajen glitenfria någon gång och hur har du gjort då? Mvh Katarina

Janina
10 år sedan

Hej, vad god den ser ut räkcheescaken! Men om man inte gillar rom hehe, kan man byta ut det mot nåt annat eller bara ta bort det?

10 år sedan

Hej, det ser ju jättegott ut – du har inte snubblat över något liknande recept som använder chili?

Anna
10 år sedan

Hur många personer är cheesecaken för ungefär?

Elin
10 år sedan

Räkcheesecaken levde verkligen upp till förväntningarna!! Supergod precis i min smak!

Sara
9 år sedan

Hej! Jag behöver expert hjälp 😉 tänkte göra den här räkcheesecaken på nyår som förrätt (det passar väl?) men skulle vilja göra dom i mini format, har du testat att gjort det? Borde det gå att göra i små Tartelettformar? Eller om du har annat tips 😀 tack för en super blogg Mvh Sara

Jenny Warsen
Reply to  Sara
9 år sedan

Ja, visst gör den det. Den tänkte jag även bjuda på till nyår 🙂

Nästa inlägg

Kycklingsallad

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x