INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Kroppkakor (öländskt recept )

Recept på öländska kroppkakor…..  Det här med kroppkakor är ju inte det enklaste  – och det finns ju lika många recept som det finns människor på öländ… Nja inte riktigt med nästan. Så att skriva ut recept på detta är ju jättesvårt- för ju bättre man blir på att göra kroppkakor – ju mindre tittar man på receptet. Det liksom sitter i fingrarna, och man känner på smeten att den är perfekt.

Sist på öland kokade lillasyster och jag kroppkakor – vi ville passar på nu innan sommarpotatisen är här ( den är inte lika bra till kroppkakor)

Men innan ni ska prova detta smarriga receptet så måste jag tipsa om DENNA butiken som just nu är fullproppad med massa fina möbler, heminredning och textiler.

Kroppkakor recept

För de som aldrig tidigare ätit kroppkakor- kan jag nog hålla med om att de inte ser särskilt aptitliga ut- men skenet bedrar. Kroppkakor är absolut på min top tio över godaste maträtter. 

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent.

Tidigare har vi pressat i en silduk, men Daries hade fått tips om en kökshandduk och det var mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna.

Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste.Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra. Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen.

När du har rullat och lagt ner den sista kroppkakan i det lätt sjudande vattnet -det ska inte storkoka, utan endast småputtra. Så tar det en timme tills de är klara att ätas.

Serveras sedan med lingonsylt, grädde och skriat smör.
Mjölk är gott att dricka till 🙂

Berätta gärna, vad tycker du om kroppkakor ?

Kroppkakor öländska

4
Prenumerera
Notis om

11 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
anki
10 år sedan

Jättegott, en ”enkel” och genuin svensk traditionell rätt som ändå påminner om den inom mat vanliga företeelsen att lägga ett innehåll i ett knyte ( typ som dumplings, pirog, ravioli). Känner för att laga rätten snart!

Charlie
10 år sedan

Vad gott med kroppkakor. Min mamma kokte kroppkakor som vi åt vid lunch när jag hade rast från skolan. De kroppkakor som blev över skivade hon när de var kalla och stekte i en stekpanna. Blir riktigt sugen på kroppkakor.

Linda´s Goda
10 år sedan

Ser fantastiskt goda ut!!

Lotte
10 år sedan

Åååh, det är ju SÅ gott! Vi fick alltid det när vi va på Gotland om somrarna när vi va små 🙂 Jag tror jag ska testa på det själv någon gång så mina barn med få smaka detta goda!
http://www.lotte4.blogspot.com

mimminea.devote.se
10 år sedan

Har aldrig smakat detta.. hmm. kanske dags?

Åsa
10 år sedan

Mmmm underbart gott!! Min mormor brukade dock inte göra öländska utan med enbart kokt potatis och jag har lärt mig det. Är det stor skillnad i smak? En liten nyfiken fråga bara, kommer du, din syster (fint men ovanligt namn!), era föräldrar från Öland? Förstår om du tycker det är privat, bara lite nyfiken! Ha en fin fredagskväll! 🙂

Ida
10 år sedan

Naaae, kroppkakor går inte hem hos oss, däremot palt 🙂

Magda
10 år sedan

Så otroligt gott!!! Hemgjorda förstås. Goda att steka i smör någon dag efter. Med skirat smör till förstås. : )))

Ingegerd
1 år sedan

Var min favoriträtt som barn! Vi drack kärnmjölk till. ( påminner om lite tunn filmjölk ).

Elsiebritt Holmberg
1 år sedan

Jag undrar vilken hushållsassistent du använder när du gör kroppkakor…jag har haft bosch innan men köpt ankarsrum nu och använder kroppkakor trumman som jag köpt till men tycker inte det blir lika bra.

Håkan Magnusson
1 år sedan

Jag vill att fläsket ska vara stekt och inte rått när det läggs i kroppkakan! Ock det smakar bättre om det är 1/4 dels rökt fläsk i blandningen! Och mycket lök minst 3 st

Nästa inlägg

Smörgåsbakelser

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x