Silviakaka med strössel

Godkväller från ett grått och regnigt växjö,

 

Idag har det mestadels varit trist väder här över staden, och även en och annan tillfällig snöby for förbi. Men det är ju dock lite för milt ute för att snö ska hinna lägga sig, så det var ju ganska onödigt kan tyckas.  Något som är desto mer färgglatt är dessa silviakakor som Nomi och jag bakade idag. Och jag lovade att uppdatera receptet på dem så snart jag hade tid. Melvin och hans kompis gav dem högsta betyg, kanske extra poäng för jag valde strössel istället för kokos. Vi sparade och frös in det mesta av den till sportlovet nästa vecka- perfekta att ta med till simhallen eller ishallen.
 

Recept silviakaka

Denna kakan kan man nog med fördel göra till påsk tänkte jag sen, gul och härlig i färgen.
Det här behöver du :
6 st ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl vatten
Glasyr:
200 gram smör
8- 9 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 tsk pressad citron

 

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader, och ta fram en plåt / form och klä den i bakpapper eller smörj och bröa.
Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten. Varva med vattnet och rör tills du fått en en klumpfri smet.
Häll ut i formen och ställ in i ugnen i cirka 25- 30 minuter, provkänn med sticka. Under tiden gör du glasyren, smält smöret och rör ner alla ingredienser till glasyren och vispa den slät. Låt svalna något och  låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren. Strö över kokosflingor eller strössel och ställ svalt yttrligare en liten stund innan du skär upp kakan i bitar.

 

14
Prenumerera
Notis om

37 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Melina
10 år sedan

Guuuud så gott!! Vilken typ av form? Hur stor? Tack för en superblogg!!

Jennys_matblogg
Reply to  Melina
10 år sedan

Den djupa plåten till ugnen hade jag .

Jessika
10 år sedan

När jag bakar silviakaka så brukar jag vispa alla ingredienser till till till glasyren så att den blir alldeles vit och fast igen (även kokos skall vispas med) den brukar vara väldigt uppskattad ! Prova

Jennys_matblogg
Reply to  Jessika
10 år sedan

Det kan jag tänka mig, får testa nästa gång.
Tyckte den var rätt fin när den blev så här gul också 🙂

Jessika
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

Ja den ser riktigt smarrig ut :)!

Anna
Reply to  Jessika
8 år sedan

Typ så gör min mamma också. Hon geggar ihop allting med gaffel utan att smälta smöret. Fast hon har bara socker, v-socker, socker och en äggula.
Galet gott!

Bella
10 år sedan

Vilka härliga recept du delar med dig av! Glad jag hittat din blogg:)

Jennys_matblogg
Reply to  Bella
10 år sedan

🙂 Och vad glad jag blir att du skriver det.
Trevlig kväll.

Åsa
10 år sedan

Oj vad gott! Fråga: hur stor är din långpanna/ugnsform som du använt? Har du hittat färgglatt strössel utan fruktsmak? Än en gång tack för riktigt bra blogg! Ska återuppta thai-temat snart! 🙂

Just ja, gjorde dina oboy-chokladbollar idag igen och de är ju HELT OUTSTANDING, allvarligt! Så goda! Tack!

Jennys_matblogg
Reply to  Åsa
10 år sedan

Jag har den formen som är till ugnen. Den djupa.
Detta var nog fruktströssel, men de brukar ha lite olika på ica Maxi- kolla där.

roligt att du gillade oboy – bollarna, visst är det mkt godare än vanliga 🙂

10 år sedan

Men så god den såg ut!

http://pernillabredolt.com

Sara
10 år sedan

Hej Jenny! Bakade dessa idag som jag ska bjuda på i helgen. Men en fråga, det står 6 vetemjöl. Det ska vara 6 dl va? Jag antog det i allafall. kram på dig!

Linn
10 år sedan

bakade dessa idag, tyvärr blev inte mina lika fina, och de var väldigt sött….

Camilla
9 år sedan

Din långpanna skriver du då undrar jag som ovan gjort vilken bredd har du på din ugn 60,70cm???

Ewa Moberg
9 år sedan

Gjorde denna nu ikväll, men det var för mycket smet. Den blev inte klar och det blev en tjock mjölrand i botten tyvärr. Gjorde väl nåt fel, synd.
Ewa

Inger
9 år sedan

Du e bäst

Malin
9 år sedan

Hej!!
Ska ha kalas i helgen å undrar om de går bra att göra dom idag och frysa in dom sen??
Älskar denna bloogen, fått många bra tips och ider!!
Malin

Jenny Warsen
Reply to  Malin
9 år sedan

Fungerar jättebra att frysa in 🙂

Frida
9 år sedan

Den ser jätte god ut, tänkte pröva o baka den, men ska det vara 8-9 dl florsocker?

Jenny Warsen
Reply to  Frida
9 år sedan

Japp 🙂 Mycket glasyr = saftig kaka

Inger P Isaksson
9 år sedan

Hej min är i ugnen nu och ser fin ut. Trevlig helg

emmy
9 år sedan

Ska där inte vara nåt smör i kakan ?

jennysmatblogg
Reply to  emmy
9 år sedan

Nix

Sandra
8 år sedan

Attans, står här o bakar efter receptet just nu, märker då att jag råkat haft i äggvita i glasyren. Är de bara att kasta o göra om eller kan jag rätta till de på nåt vis?

jennysmatblogg
Reply to  Sandra
8 år sedan

Du får nog öka mängden florsocker – men tror absolut att den går att rädda.
Lycka till 😀

Hanna
8 år sedan

Hej Jenny, tack för en underbar blogg. Jag såg en tidigare kommentar om att dessa går utmärkt att frysa, men håller sig strösslet lika fint eller smälter det lite? Kram och tack för all din inspiration 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Hanna
8 år sedan

Det håller fint 🙂

Hanna
8 år sedan

Hej! Hur fick du din glasyr så gul? Jag har precis bakat denna nu och min glasyr blev mer vit, trots att jag gjort allt enligt receptet. Tog bara 8 dl florsocker. Mvh Hanna

jennysmatblogg
Reply to  Hanna
8 år sedan

Jag tror att det berodde på att jag bakade med ägg från min systers höns. De blir alltid gulare när de är frigående 🙂

8 år sedan

Jag tycker denna är jättegod men när jag gör glasyren med 8 dl florsocker och glasyren blir stenhård så måste tillsätta vatten sen får jag ta en satellit och breda ut fyllningen. Ska de va så?? Eller ska den bli rinnig som den blir när man gör moccarutor i glasyren??

Linda
8 år sedan

Kan man göra glasyren utan äggula (har svårt för råa ägg då glasyren ju inte bakas av)?

Anna
8 år sedan

Vilket mått hade du på långpannan?

Pernilla
8 år sedan

Vart i ugn skall formen stå mitten eller nedre delen av ugnen?? ??

SUSANNE HOLM
5 år sedan

Bästa receptet på strösselkaka,hög och så god,Tack för receptet

Stine
3 år sedan

Så bra kaka, jag gör den laktosfri och mjölkfri- gör ju en specialfyllning på det som ska vara mjölkfritt. Passar även att baka glutenfri..👍🏼👍🏼👍🏼 Tack för ett bra recept

Louise
2 år sedan

Gjorde denna till jobbet och bjöd på förra året – succe! Jag hade dock färgat kokos grön istället för strössel och pyntat med små chokladägg så det blev som små fågelbon. 🐣

Elisabeth Ryttersson
2 år sedan

Har nyss gjort denna kaka. Skulle det verkligen vara 6 tsk bakpulver.
Elisabeth

Nästa inlägg

Kebabtallrik till lunch

37
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x