Välkommen Fredag,
Nomi är ledig hemma med mig idag, det är hon varje måndag & fredag, eftersom jag mestadels jobbar hemifrån och sen kan ordna min arbetstid så känns det rätt lagom att hon går 15 timmar på förskola. Sen efter sommaren så blir det förskoleklass för henne, det ser hon fram emot jättemycket- att läsa och skriva, och få läxor precis som sina storasyskon…. Nu tror jag inte att det blir så mycket läxor just , men hon hoppas iallafall. Idag har vi lite ärenden att uträtta, leta lite inspiration till visningshusen, och sen handla paket till Nomis kalas hon ska gå på i helgen. Något vi också ska göra är att handla hem jäst, för vi ska baka lite bröd till söndagsfrukosten är det tänkt. Ett av mina mest googlade recept är dessa tekakorna – jag tror de uppskattas särskilt för att de är riktigt goda men också så lätta att göra. Har ni bakat dem än ?
Recept till världens godaste tekakor : luftiga & precis så där lagom fluffiga.
Mjuka och goda temackor
Det här behöver du :
100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.
Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmarmelad
Mjuka tekakor med smör, ost och marmelad.
Jaaaadå 🙂 Dom har jag bakat flera ggr, väldigt uppskattade till helgfrukosten (y)
Nu blev jag inspirerad att göra dom igeeeeen 😉
Tack, tack för alla goda tips.
Njut dagen!
🙂 Tack detsamma Anna
Kram
Åh, vad gott med nybakat bröd, får nog slänga ihop nått med i helgen, fast på lördagar åker vi alltid och handla färska frallor (surdeg). Sååå skönt med fredag, slutar om en och en halv timme, då träning, sen hem lagom till lillkillen kommer från skolan. Tror bara det blir en slapp eftermiddag då huset är nystädat och storhandlingen är avklarar. Brukar faktiskt göra detta på torsdag bara för att man skall kunna njuta när man kommer från jobbet på fredagar. Ha en underbar helg med din fina familj, kram kram
Ser fantastiskt goda ut och verkar dessutom lätta att göra! Måste jag prova att baka snart:)
Ha en fortsatt fin fredag & start på helgen!
Kram Emelie
Men gud så gött, tack för receptet, ska prova genast! TACK!
Detta kommer bli veckans helgfrukost 😀
Ja, de uppskattas verkligen här hemma!
Tack igen för alla recept och inspiration
du ger mig:-)
😀
Ett bra tips är att pensla kallt kaffe på bröden direkt när de kommer ur ugnen. Blir urgod smak av det!
Aldrig hört innan , det måste jag prova 🙂
Ja dom gör jag också ofta. Lätt och snabbt och jättegoda. Tack för bra recept
Jag brukar använda samma recept fast jag lägger 2dl havregryn i blöt i mjölken, blir saftigt och god smak.
Jättegoda, brukar baka tekakor med havregrynsgröt men dessa blev godare…
🙂 Va kul!
Dom e verkligen kanon, ska baka dessa för andra gången nu
Jättegoda har gjort dom för första gången men inte sista. Tack för alla goda recept jag har testat många.
Hej!
Jag har en liten fråga, ska de jäsa med eller utan bakduk?
Kram!
Med 🙂
Jättegoda är dom. Jag lade till en tesked brödkryddor andra gången jag gjorde dessa som ett test
Jag såg något program där dom bakade tekakor men blandade jäst och bikarbonat. Någon som har erfarenhet av det? Vad säger du om det Jenny?
Jag såg något program där dom bakade tekakor men blandade jäst och bikarbonat. Någon som har erfarenhet av det? Vad säger du om det Jenny?
Måste prova 🙂
Måste prova 🙂
Jag prövade att baka dessa idag. Gjorde dubbel sats och lade i 1/2 dl linfrön + ca. 1/2 msk blandade brödkryddor. Brödet blev supergott och dessutom både mjukt och luftigt. Tack Jenny för att du delade med dig av detta recept, kommer def. baka dessa tekakor igen 🙂
Ett paket jast ar 50g? Ska prova detta receptet men maste använda torrjast da jag inte hittat farsk jast har i USA. Tack pa förhand!
Fantastiskt goda.
Riktigt goda mackor, och lätt att göra. Jag penslar mina med vatten och doppar i vita vallmofrön. Blir riktigt gott.
Super goda. Jag brukar doppa dom i vita vallmofrö. Super gott.
Testar dessa nu hade mörk sirap i och jag hoppas att det fungerar perfekt. So far so good nu står dem på jäsning och snart bakas ut ska bli gott till maten sen 🙂
tack för ett lätt och gott resept:)
Kan man använda vanligt vetemjöl istället?
Jadå 🙂
håller på att testar dem nu 🙂
Ska bjuda på brunch ihelgen, min fråga är! kan man göra dom ett par dagar innan och frysa in? eller blir dom inte alls lika goda då?
Mvh Sarah
De är godast att baka samma dag 🙂
Sitter och mumsar på nybakta tekakor till frukost! Jättegoda, tack för ett toppenrecept
Så himla goda och lätta att göra!
Ungefär hur många tekakor blir det av detta recept? 🙂
Vilken jäst ska man använda? ?
No har eg også prøvd denne oppskrifta. Tekakene ble så gode at jeg laget ny deg med en gang. Hjertelig takk. ❤
Jag har gjort dessa tekakor flera gånger nu…dom är supergoda. Någon som provat med rågsikt istället för vetemjöl?
Testar att göra med rågsikt nu…dom tar lite längre tid i ugnen..ca 8-10 min istället
Supergod, men ja gör dem med mjölkfritt margarin och kokosmjölk eftersom vi har en mjölkallerisk och alla älskar dem ?
Funkar utomordentligt med havre”mjölk” med. Det använder vi då vi ej tål mjölkprotein.
Supergoda tekakor blir flera gånger jag tänker baka dom gick snabbt att baka dom
tack jenny
Dom godaste tekakor jag bakat, kunde inte
motstå fastän jag ät viktväktare👍
Mums! Bakade precis dina tekakor, så himla goda 😋
om man inte får plats med alla 15 bullarna i ugnen direkt, går det bra att låta dom stå o jäsa ytterliggare då under handduk?
Absolut 🙂
ungefär hur många ska man ha på varje plåt? tänker hur mycket större dom blir i ugnen så man inte lägger för många. Och ungefär hur varmt är fingervarmt, ifall jag ska kolla graderna istället.
Hej jag har ingen sirap. Kan det gå med honung?
Har bakat dessa så många gånger nu. Barnen (och jag) älskar dom. Så snabbt och lätt.
Sist hade jag ingen mjölk hemma, fick köra med vatten och det blev bra ändå
Det finns en hel uppsjö av recept på tekakor och man kan typ baka dom i sömnen!
MEN jag måste faktiskt säga att detta recept är det absolut godaste jag stött på någonsin och jag har kört en massa recept på tekakor, jag har bakat matbröd i hela mitt liv (är 50 år nu) då jag tycker att bröd är alldeles för dyrt att köpa, ditt recept blir krämiga på något sätt och godare, så Jenny du ska ha en stor eloge för detta recept, det går bara inte att göra dom på annat sätt hädanefter, mina barn himlar med ögonen
Bakar dessa varje barnvecka, barnen älskar dom
De måste jag pröva🙂
Gott de ser ut
Hur stora ska man göra dem? Måttar du med något eller hur ska man veta då jag aldrig bakat tekakor. Tack på förhand.
Jättegoda!!!
Visst kan man frysa dem?
Fortfarande lika enkla o goda🥰👍🏻
Hej
Jag är verkligen en nybörjare när det gäller att baka matbröd. Nu ska jag för första gången testa. När det står sirap, menas det mörk eller ljus sirap då? Eller spelar det ingen roll kanske?
Med vänlig hälsning Kicki
Jag har ljus sirap- 🙂
Bästa tekakor, lätta och fantastiskt snabba att göra👍gör de om och om igen😊 dock använder mer mjöl än det står i receptet….