Godaste tekakorna har ni här . . .

Välkommen Fredag, 

Nomi är ledig hemma med mig idag, det är hon varje måndag & fredag, eftersom jag mestadels jobbar hemifrån och sen kan ordna min arbetstid så känns det rätt lagom att hon går 15 timmar på förskola. Sen efter sommaren så blir det förskoleklass för henne, det ser hon fram emot jättemycket- att läsa och skriva, och få läxor precis som sina storasyskon…. Nu tror jag inte att det blir så mycket läxor just , men hon hoppas iallafall. Idag har vi lite ärenden att uträtta, leta lite inspiration till visningshusen, och sen handla paket till Nomis kalas hon ska gå på i helgen. Något vi också ska göra är att handla hem jäst, för vi ska baka lite bröd till söndagsfrukosten är det tänkt. Ett av mina mest googlade recept är dessa tekakorna – jag tror de uppskattas särskilt för att de är riktigt goda men också så lätta att göra. Har ni bakat dem än ?

Recept till världens godaste tekakor :  luftiga & precis så där lagom fluffiga.

IMG_7227

Mjuka och goda temackor

Det här behöver du :

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmarmelad

IMG_7248

Mjuka tekakor med smör, ost och marmelad.

1

49 responses to “Godaste tekakorna har ni här . . .

  1. Anna G skriver:

    Jaaaadå 🙂 Dom har jag bakat flera ggr, väldigt uppskattade till helgfrukosten (y)
    Nu blev jag inspirerad att göra dom igeeeeen 😉
    Tack, tack för alla goda tips.
    Njut dagen!

    1. Jennys_matblogg skriver:

      🙂 Tack detsamma Anna

      Kram

  2. al68 skriver:

    Åh, vad gott med nybakat bröd, får nog slänga ihop nått med i helgen, fast på lördagar åker vi alltid och handla färska frallor (surdeg). Sååå skönt med fredag, slutar om en och en halv timme, då träning, sen hem lagom till lillkillen kommer från skolan. Tror bara det blir en slapp eftermiddag då huset är nystädat och storhandlingen är avklarar. Brukar faktiskt göra detta på torsdag bara för att man skall kunna njuta när man kommer från jobbet på fredagar. Ha en underbar helg med din fina familj, kram kram

  3. Emelie skriver:

    Ser fantastiskt goda ut och verkar dessutom lätta att göra! Måste jag prova att baka snart:)
    Ha en fortsatt fin fredag & start på helgen!
    Kram Emelie

  4. ANKI skriver:

    Men gud så gött, tack för receptet, ska prova genast! TACK!

  5. Linda Wass skriver:

    Detta kommer bli veckans helgfrukost 😀

  6. Annelie skriver:

    Ja, de uppskattas verkligen här hemma!
    Tack igen för alla recept och inspiration
    du ger mig:-)

    1. Jennys_matblogg skriver:

      😀

  7. Karin skriver:

    Ett bra tips är att pensla kallt kaffe på bröden direkt när de kommer ur ugnen. Blir urgod smak av det!

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Aldrig hört innan , det måste jag prova 🙂

  8. Englamo skriver:

    Ja dom gör jag också ofta. Lätt och snabbt och jättegoda. Tack för bra recept

  9. Hanna skriver:

    Jag brukar använda samma recept fast jag lägger 2dl havregryn i blöt i mjölken, blir saftigt och god smak.

  10. Kristina Karlsson skriver:

    Jättegoda, brukar baka tekakor med havregrynsgröt men dessa blev godare…

    1. Jennys_matblogg skriver:

      🙂 Va kul!

  11. Jeppe skriver:

    Dom e verkligen kanon, ska baka dessa för andra gången nu

  12. Marita skriver:

    Jättegoda har gjort dom för första gången men inte sista. Tack för alla goda recept jag har testat många.

  13. Alma skriver:

    Hej!
    Jag har en liten fråga, ska de jäsa med eller utan bakduk?
    Kram!

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Med 🙂

  14. Ryno Andersson skriver:

    Jättegoda är dom. Jag lade till en tesked brödkryddor andra gången jag gjorde dessa som ett test

  15. Fridaklara skriver:

    Jag såg något program där dom bakade tekakor men blandade jäst och bikarbonat. Någon som har erfarenhet av det? Vad säger du om det Jenny?

  16. Fridaklara skriver:

    Jag såg något program där dom bakade tekakor men blandade jäst och bikarbonat. Någon som har erfarenhet av det? Vad säger du om det Jenny?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Måste prova 🙂

    2. Jenny Warsen skriver:

      Måste prova 🙂

  17. Anneli S skriver:

    Jag prövade att baka dessa idag. Gjorde dubbel sats och lade i 1/2 dl linfrön + ca. 1/2 msk blandade brödkryddor. Brödet blev supergott och dessutom både mjukt och luftigt. Tack Jenny för att du delade med dig av detta recept, kommer def. baka dessa tekakor igen 🙂

  18. Andrea skriver:

    Ett paket jast ar 50g? Ska prova detta receptet men maste använda torrjast da jag inte hittat farsk jast har i USA. Tack pa förhand!

  19. Anna skriver:

    Fantastiskt goda.

  20. Emma skriver:

    Riktigt goda mackor, och lätt att göra. Jag penslar mina med vatten och doppar i vita vallmofrön. Blir riktigt gott.

  21. Emma skriver:

    Super goda. Jag brukar doppa dom i vita vallmofrö. Super gott.

  22. LIMPO skriver:

    Testar dessa nu hade mörk sirap i och jag hoppas att det fungerar perfekt. So far so good nu står dem på jäsning och snart bakas ut ska bli gott till maten sen 🙂

  23. madde Isakson skriver:

    tack för ett lätt och gott resept:)

  24. camilla skriver:

    Kan man använda vanligt vetemjöl istället?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jadå 🙂

  25. johanna skriver:

    håller på att testar dem nu 🙂

  26. Sarah skriver:

    Ska bjuda på brunch ihelgen, min fråga är! kan man göra dom ett par dagar innan och frysa in? eller blir dom inte alls lika goda då?
    Mvh Sarah

    1. Jenny Warsen skriver:

      De är godast att baka samma dag 🙂

  27. Cia skriver:

    Sitter och mumsar på nybakta tekakor till frukost! Jättegoda, tack för ett toppenrecept

  28. Josefin skriver:

    Så himla goda och lätta att göra!

  29. Bella skriver:

    Ungefär hur många tekakor blir det av detta recept? 🙂

  30. Annie skriver:

    Vilken jäst ska man använda? ?

  31. No har eg også prøvd denne oppskrifta. Tekakene ble så gode at jeg laget ny deg med en gang. Hjertelig takk. ❤

  32. L..A skriver:

    Jag har gjort dessa tekakor flera gånger nu…dom är supergoda. Någon som provat med rågsikt istället för vetemjöl?

  33. L..A skriver:

    Testar att göra med rågsikt nu…dom tar lite längre tid i ugnen..ca 8-10 min istället

  34. Ida skriver:

    Supergod, men ja gör dem med mjölkfritt margarin och kokosmjölk eftersom vi har en mjölkallerisk och alla älskar dem ?

  35. monica Danell skriver:

    Supergoda tekakor blir flera gånger jag tänker baka dom gick snabbt att baka dom
    tack jenny

  36. Gun Eriksson skriver:

    Dom godaste tekakor jag bakat, kunde inte
    motstå fastän jag ät viktväktare👍

  37. Yasmin skriver:

    Mums! Bakade precis dina tekakor, så himla goda 😋

  38. sofia skriver:

    om man inte får plats med alla 15 bullarna i ugnen direkt, går det bra att låta dom stå o jäsa ytterliggare då under handduk?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Absolut 🙂

  39. sofia skriver:

    ungefär hur många ska man ha på varje plåt? tänker hur mycket större dom blir i ugnen så man inte lägger för många. Och ungefär hur varmt är fingervarmt, ifall jag ska kolla graderna istället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *