Friterad banan med sirap & glass

Vi hade friterad banan med glass och lönnsirap till efterrätt för några dagar sedan. Och innan dess var det evigheter sedan vi gjorde det, det är busenkelt att göra hemma. Fungerar både med och utan fritös, men som alltid ska man vara försiktigt när man friterar , ha gärna ett lock i närheten om ni friterar i gryta.

En efterrätt jag gärna beställer när jag går ut och äter thai / eller kina-mat. Gott gott gott!

Friterad banan recept

Det här behöver du till 4 portioner friterad banan:
4 mogna bananer
Rapsolja till fritering

2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl kallt vatten

Friterad banan gör du så här:
Häll i oljan i fritös eller tjockbottnad hög gryta, jag har en i gjutjärn. Det ska bli en cirka 5-7 cm högt med olja. Hetta upp på medelstark värme, blanda ihop de torra ingredienserna först och sist rör du ner vattnet, rör till en slät  frityrsmet. Bra att ha den i en djup tallrik när du ska doppa ner frukten. För att se om oljan är tillräckligt varm så doppa ner en droppe av frityrsmeten och när det börjar spraka och friteras är olja tillräckligt varm. Doppa bananerna i frityrsmeten och ner i oljan, fritera dem till gyllene bruna. Lägg upp på hushållspapper, och låt överflödig olja rinna av.

Servera genast med glass och sirap

3

11 responses to “Friterad banan med sirap & glass

  1. Sara på Vardag.nu skriver:

    Friterad banan är faaaarligt gott!

  2. leif skriver:

    Hej leif här ock jag tycker att det är svårt att få frityrsmeten att vara kvar på bananen den låtsnar ju från bananen hela tiden . Vad gör jag för fel ? Någon som vet

  3. Elsa Leijon skriver:

    Hej Leif. Det kan vara så att oljan ligger på en för hög tempratur eller för låg. Det gäller att Klura ut villken tempratur du skall ha.

    Hoppas du lyckas bättre och att jag var till någon hjälp! 🙂

  4. Lotti skriver:

    man kan steka med banan om man inte vill ha friterad. lika gott o snabbare☺

  5. Lill Larsson skriver:

    Blir gott att göra i ugnen också men brukar bara ringla över sirap…kanel och ett par smörklickar 🙂

  6. Angie skriver:

    Hej! Härlig matblogg du har! 🙂 jag är en person med diverse allergier som gluten, laktos, ägg mm men brukar laga de flesta rätter med olika ersättnings produkter. Så min fråga, tror du man kan använda glutenfritt mjöl istället för vetemjöl till friterad banan? 🙂 någon erfarenhet?

    Tack på förhand.

    1. Jenny Warsen skriver:

      Tyvärr ingen aning- men spontat tycker jag att det borde ju fungera…

    2. Ebba Sundkvist skriver:

      ja de går!

  7. Angie skriver:

    Tackar 🙂

  8. Ewa hedback skriver:

    Det finns färdig frityr smet som är utan vetemjöl. Lila påse.

  9. Klara skriver:

    Detta blev jättebra! Jag hade aldrig friterat banan tidigare men detta blev väldigt lyckat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *