Friterad banan med sirap & glass

Vi hade friterad banan med glass och lönnsirap till efterrätt för några dagar sedan. Och innan dess var det evigheter sedan vi gjorde det, det är busenkelt att göra hemma. Fungerar både med och utan fritös, men som alltid ska man vara försiktigt när man friterar , ha gärna ett lock i närheten om ni friterar i gryta.

En efterrätt jag gärna beställer när jag går ut och äter thai / eller kina-mat. Gott gott gott!

Friterad banan recept

Det här behöver du till 4 portioner friterad banan:
4 mogna bananer
Rapsolja till fritering

2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl kallt vatten

Friterad banan gör du så här:
Häll i oljan i fritös eller tjockbottnad hög gryta, jag har en i gjutjärn. Det ska bli en cirka 5-7 cm högt med olja. Hetta upp på medelstark värme, blanda ihop de torra ingredienserna först och sist rör du ner vattnet, rör till en slät  frityrsmet. Bra att ha den i en djup tallrik när du ska doppa ner frukten. För att se om oljan är tillräckligt varm så doppa ner en droppe av frityrsmeten och när det börjar spraka och friteras är olja tillräckligt varm. Doppa bananerna i frityrsmeten och ner i oljan, fritera dem till gyllene bruna. Lägg upp på hushållspapper, och låt överflödig olja rinna av.

Servera genast med glass och sirap

0
Prenumerera
Notis om
11 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara på Vardag.nu
7 år sedan

Friterad banan är faaaarligt gott!

leif
6 år sedan

Hej leif här ock jag tycker att det är svårt att få frityrsmeten att vara kvar på bananen den låtsnar ju från bananen hela tiden . Vad gör jag för fel ? Någon som vet

Elsa Leijon
6 år sedan

Hej Leif. Det kan vara så att oljan ligger på en för hög tempratur eller för låg. Det gäller att Klura ut villken tempratur du skall ha.

Hoppas du lyckas bättre och att jag var till någon hjälp! 🙂

Lotti
6 år sedan

man kan steka med banan om man inte vill ha friterad. lika gott o snabbare☺

Lill Larsson
6 år sedan

Blir gott att göra i ugnen också men brukar bara ringla över sirap…kanel och ett par smörklickar 🙂

Angie
6 år sedan

Hej! Härlig matblogg du har! 🙂 jag är en person med diverse allergier som gluten, laktos, ägg mm men brukar laga de flesta rätter med olika ersättnings produkter. Så min fråga, tror du man kan använda glutenfritt mjöl istället för vetemjöl till friterad banan? 🙂 någon erfarenhet?

Tack på förhand.

Jenny Warsen
Reply to  Angie
6 år sedan

Tyvärr ingen aning- men spontat tycker jag att det borde ju fungera…

Ebba Sundkvist
Reply to  Angie
4 år sedan

ja de går!

Angie
6 år sedan

Tackar 🙂

Ewa hedback
5 år sedan

Det finns färdig frityr smet som är utan vetemjöl. Lila påse.

Klara
4 år sedan

Detta blev jättebra! Jag hade aldrig friterat banan tidigare men detta blev väldigt lyckat!

Nästa inlägg

Inredning

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x