Hummersoppa

Ännu mera nyårsmat och recept 🙂

För att ni lättare ska hitta recepten under kategorierna, så lägger jag bara in ett rätt åt gången i detta fallet soppa och grissini,  istället för hela trerätters menyn. Söker ni efter något så kollar ni under texten Damernas, väljer kategori, och sen kan ni börja leta. Vet ni precis vad ni söker, så kan ni skriva in det i sök:et som ni också hittar under texten Damernas. Ibland blir det många inlägg per dag här på bloggen, men det är för att det ska bli lättare att hitta alla olika.  Denna hummersoppan som Karin och David bjöd på på Nyårsafton var en tiopoängare. Självklart lyckades jag få tag i lilla receptet,  ska själv prova snart,  de hade hittade soppan på ica.se

Soppan serverades med grissini

Lyxig hummersoppa


Det här behöver du för att görta hummersoppa ( 8-10 pers som förrätt) :

3 humrar a 300 gram ( tinas dagen innan i kylskåp )
1 morot
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
100 gram rotselleri
2 msk mild olivolja
1 pkt saffran
2 msk tomatpure
2 msk konjak
3 dl vitt vin
3 – 3 1/2 msk konc hummerfond
1 liter vatten
3 dl grädde
2- 3 msk ljus maizena redning
salt & vitpeppar
2 scharlottenlökar
200 gram sockerärtor

Gör din hummersoppa så här :

Dagen före: Dela och plocka ut köttet ur humrarna och grovhacka skalet.  Skala och grovhacka morot, vitlök, lök och selleri. Hetta upp en pannan och vänd ner hummerskal och de hackade grönsakerna. Tillsätt tomatpure, och saffran, fräs ytterligare i några minuter. Häll i konjak och vin, låt koka tills ungefär hälften av vätskan kokat bort.  tillsätt fond, och vatten låt sjuda i 45 minuter, sila bort skal / grönsaker. Koka ihop buljongen med grädde i cirka 5 minuter, red med maizena och smaka av med salt & peppar. Låt svalna i kastrullen, sätt på lock och in i kylen. Skala och strimla scharlottenlökarna, fräs några minuter i ett par droppar olivolja – det ska inte ta färg. Låt svalna, och skölj sockerärterna i hett vatten och strimla tunt. Skär hummerköttet i grova bitar, blanda med kalla löken och sockerrtorn  och förvara kallt.

Innan servering  :  Fördela ut hummer / sockerärtsblandningen i skålarna.
Värm upp soppan , under omrörning och häll sedan soppan över fyllningen i skålarna. Servera genast med gott bröd te.x grissini

Det här behöver du till grissini : 

25 gram jäst
2 1/2 dl ljummet  vatten
1 tsk honung 1 msk olja
6 1/2 dl vetemjöl
1/2  tsk flingsalt
1  msk valfria örter ( rosmarin)

Till garnerning flingsalt och valfria örter

Gör Grissini så här : 

Rör ut jästen med lite ljummet vatten i en bunke. Tillsätt honung, salt och örter, och nästan allt mjöl. Arbeta för hand eller med bakmaskin ihop till en deg som släpper från kanterna, ev. behövs lite mer mjöl. Dela degen i fyra delar och kavla ut dem till cirka 1 1/2 cm tjcoka kakor. Skär cirka 2 cm tjocka remsor och rulla dem lätt runda, de ska rullas nästan lika långa som plåten,  Rulla dem i lite flingsalt och örter. Fördela pinnarna på två plåtar. Ställ ugnen på 200 grader, och låt pinnarna jäsa en kvart.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 15 minuter

.

0
Prenumerera
Notis om

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
wonkan
10 år sedan

Hur många portioner räcker soppan till som förrätt?

Nästa inlägg

Krämigaste pannacottan med nutellabotten och passionsfrukttopping

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x