Nyårsmeny

Tre dagar kvar till nyår, har ni bestämt er för vad ni ska bjuda på?
Om inte så tänkte att jag skulle knåpa ihop tre olika förslag till nyårsmenyer nu under dagen, ifall det kan hjälpa någon med tips. Första förslaget på menyn här blir i skaldjur/fisk- tema, hoppas ni hittar något som ni gillar.

Förrätt : Smördegsinbakad räksoppa

Till 4 portioner  räksoppa :

Det här behöver du :
500 gram (oskalade) räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 röd chilifrukt
olivolja
3 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
5 dl vispgrädde
salt och peppar cayennepeppar – efter egen sak och tycke.

4 fyrkantiga smördegsplattor + ett uppvispat ägg

Gör så här:
Skala räkorna – men spara skalen /renset . Skala och finhacka löken, moroten och chilifrukten-hetta upp olivolja i en kasrull och fräs detta glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten, och fond  Låt sjuda i 5 minuter. Sila sedan soppan och häll tillbaka i kastrullen  vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda. Ta sedan bort från plattan och låt svalna i en 30 minuter. ( för att räkorna i skålarna inte ska bli sega av värmen. Ställ ugnen på 200 grader. Fördela sedan räkorna i skålarna och häll den ljumna soppan över- och pensla kanterna på skålarna med ägg och bäggesidor av smördegen .
Klä in skålarna och grädda dem i mitten av ugnen tills  smördegen fått en vacker färg.

Smaklig måltid.

Varmrätt :  Frasig Duschessepotatis med lax och handskalade räkor 

Det här behöver du :
4 bitar lax

Till duschessepotatis
1 kilo mjölig potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt ( ganska mkt)
& Peppar

Till såsen: 
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk hummerfond
maizena eller mjölredning
fiskkrydda ( knorr )
citronpeppar
salt och peppar

Toppa med lite handskalade räkor

Gör så här:
Koka potatisen mjuk, och ställ ugnen på 225 grader.
Lägg fisken i smord ungsform och skjutsa in i ugnen med grillfolie över. Under tiden gör du såsen, får du vätska från fisken är det det godaste ( då byter du ut en dl vatten mot 1 dl spad) annars går det bra med hummerfonden också. Blanda i vätskorna i en kastrull och låt sjuda upp, red av till önskad tjockhet och smaka av med kryddorna och salt & peppar. Låt sjuda på svag värme.När potatisen är mjuk så vispar / rör du ihop allt till duschessepotatisen, smaka av med salt och peppar.

Ganska mkt salt behövs till potatis. När fisken varit inne en kvart så tar du ut den och spritsar / klickar moset runt omkring formen. Vispa ner såsen över fisken och ställ sedan in hela formen i mitten på ugnen och grädda tills såsen och moset fått en fin färg- cirka 15- 20 minuter eller tills fisken är klar.

Färdigt att serveras.

Efterrätt :  Hemmagjord kolaglass


Istället för kolasås kan man blanda i nutella, lakritssås, chokladsås eller någon annan glass-sås på tub om man inte vill koka egen.

Hemmagjorda kolasås :

2 1/2 dl florsocker
75 gram smör
100 gram choklad
2 dl grädde

Till glass-smeten

6 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk ( sötad )

Gör så här :
Smält smöret, rör ner flocksocker och bryt ner chokladen rör till det smält samman, häll i grädden och låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka. Ställ kallt i ett par timmar innan du börjar med själva  glass-smeten. Vispa grädden toppig, rör ner den (okokta ) kondenserade mjölken Och varva sedan kolasås och glass-smeten i en tex. sockerkaksform. Frys in minst fem timmar innan servereing.

 

2
Prenumerera
Notis om

7 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jessika
10 år sedan

Mums 🙂 Låter smaskens. Har du några bra tips på lite roliga kanapéer till minglet?

Jennys_matblogg
Reply to  Jessika
10 år sedan

Kolla under katgorin förrätter – där finns flera stycken mingelmat-tips 🙂

Jessika
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

Tack. 🙂 Jag kommenterar sällan tyvärr men tycker du har en fantastisk blogg och lagar ofta din mat o kakor 🙂 Veckomatsedlarna är ju också super, att få tips oc inspiration. Gott nytt år!

wonkan
10 år sedan

Jag funderar på att göra räkbakelser till förrätt och helstekt oxfile med potatisbakelse och rödvinsås till varm rätt och sen vaniljpassions pannacotta till efterrätt. Sen gör jag drinktilltugg där man blandar 200 g philadelphiaost med en påse västerbottenost och fyller små crustader samt en skiva oliv överst och in i ugnen. Blir jättegoda!

Jennys_matblogg
Reply to  wonkan
10 år sedan

Det låter smaskens! 🙂

Anna
10 år sedan

Choklad som ingrediens i kolasås? Ska göra denna dessert på nyår! Såg jättegod ut!

Frida
6 år sedan

Så inspirerande och fin blogg??Kolaglssen ? spelar det nån roll vad man har för choklad?

Nästa inlägg

Hyacinter i olika färger

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x