Nytt måste på julgottisbordet : Saltlakritskola

Missa inte att följa mig även på instagram  @jennysmatblogg

Lakritskola / saltlakritskola

Det här behöver du för att koka lakritskola :
1 1/2 dl med turkisk peppar karameller
3 dl med mörkt muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
50 gram smör

Bra att ha : kökstermometer

Gör din saltlakritskola så här :
L
ägg karamellerna i en påse och hamra dem till karamellpulver med kavel eller hammare. Spara ciran 1/2 dl till att toppa kolan med.
Smör,socker,grädde och sirap häller du upp i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp till 120-122 grader eller tills kolan klarar av kulprovet.  Dvs. att om du häller ner en tsk av den kokande kolan i ett glas med iskallt vatten och du kan rulla smeten till en kula, så är kolan klar.ta bort från plattan och  rör  ner 1 dl av lakrispulvret tills allt smälter samman. Häll lakritssmeten upp i en bakplåtspapperskläddform ( cirka 15*30 ) . Strö över resterande lakritspilver ( eller så mkt du vill ) och låt kolan svalna innan du skär upp den i lagom stora portionsbitar. En godare julkola får du leta efter.

1
Prenumerera
Notis om

24 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
http://martenssonskok.blogspot
10 år sedan

Sött och salt i en smarrig kombination, det gillas:)

Anna
10 år sedan

Om man vill använda lakritspulver då? 🙂 mumsigt verkar det vara! Ser nästan ut som fudge!

Jessica
10 år sedan

Förvarar du dom i kylen el rumstemperatur?

Jennys_matblogg
Reply to  Jessica
10 år sedan

Vi har våra i matkällaren, så svalt ska de förvaras. 🙂

Katarina Nyman
10 år sedan

Gott, jag har precis gjort lakritsknäck (http://alltomjulen.com/?p=527)och det blev en del turkisk peppar över. Det kanske blir lite saltlakritskola också

Teres
10 år sedan

Hej! Va mycket gott du gör:) Ska försöka prova allt:) Undrar om du vet hur länge man kan förvara godiset? Även att de är svårt att spara (eftersom de är så gott) så kan de va skönt att fixa lite innan man ska ha det?
Med vänlig hälsning, teres

Anna
10 år sedan

Underbart gott! Kommer nog få göra en omgång till innan julafton..

Jessica
9 år sedan

Hej

Tack för massor av god inspiration.

Funkar ljust muscovadosocker lika bra till lakritskolan?

Jenny Warsen
Reply to  Jessica
9 år sedan

Det tror jag absolut 🙂

Lina
9 år sedan

Om man inte kommer åt just muscovadosocker i det närmaste, finns det något annat man kan använda? Tack för många goda recept!! Gjorde aftereightcheesecaken i lördags, super smarrig!! 🙂

Jenny Warsen
Reply to  Lina
9 år sedan

Jag tycker nog att man ska använda just muscovadosockret. 🙂

Erica
9 år sedan

En helt galet god kola !!!!!!

Camilla
9 år sedan

Hej! Jag gjorde allt precis som det stog… Men det blev som fudge inte kola

Jenny Warsen
Reply to  Camilla
9 år sedan

Jag gissar att det kan vara din kökstermometer som mäter fel, den skulle nog ha kokat längre. :-/

Camilla
9 år sedan

Kan du ana vad som blivit fel? Mvh camilla

Camilla
9 år sedan

Okej! Så konstigt, för den klarade kultestet

Camilla
9 år sedan

Ser du hela mina svar för jag ser bara halva!

Camilla
9 år sedan

Tack för svar!

9 år sedan

Gjorde kolan idag och provade många gånger med kullersten, men när jag blandade i lakritsen så blev det som fudge i konsistensen å inte blank å fin som din. Nåt tips på vad som gick fel?

Madeleine
9 år sedan

Hej,
Jag bor i Norge och har letat överallt men de säljer ej muskovadosocker här… Skulle du rekommendera brunt farinsocker eller råsocker som ersättare?

tania
8 år sedan

Kan man använda farinsocker istället?

Maria Sjöblom
7 år sedan

Lakritskolan är grymt god och enkel att göra.

Tilde
3 år sedan

Jätte goda

Tilde
3 år sedan

Jättegoda 😍

Nästa inlägg

Wienernougat med mjölkchoklad

24
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x