Nytt måste på julgottisbordet : Saltlakritskola

Missa inte att följa mig även på instagram  @jennysmatblogg

Lakritskola / saltlakritskola

Det här behöver du för att koka lakritskola :
1 1/2 dl med turkisk peppar karameller
3 dl med mörkt muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
50 gram smör

Bra att ha : kökstermometer

Gör din saltlakritskola så här :
L
ägg karamellerna i en påse och hamra dem till karamellpulver med kavel eller hammare. Spara ciran 1/2 dl till att toppa kolan med.
Smör,socker,grädde och sirap häller du upp i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp till 120-122 grader eller tills kolan klarar av kulprovet.  Dvs. att om du häller ner en tsk av den kokande kolan i ett glas med iskallt vatten och du kan rulla smeten till en kula, så är kolan klar.ta bort från plattan och  rör  ner 1 dl av lakrispulvret tills allt smälter samman. Häll lakritssmeten upp i en bakplåtspapperskläddform ( cirka 15*30 ) . Strö över resterande lakritspilver ( eller så mkt du vill ) och låt kolan svalna innan du skär upp den i lagom stora portionsbitar. En godare julkola får du leta efter.

3

22 responses to “Nytt måste på julgottisbordet : Saltlakritskola

  1. http://martenssonskok.blogspot skriver:

    Sött och salt i en smarrig kombination, det gillas:)

  2. Anna skriver:

    Om man vill använda lakritspulver då? 🙂 mumsigt verkar det vara! Ser nästan ut som fudge!

  3. Jessica skriver:

    Förvarar du dom i kylen el rumstemperatur?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Vi har våra i matkällaren, så svalt ska de förvaras. 🙂

  4. Katarina Nyman skriver:

    Gott, jag har precis gjort lakritsknäck (http://alltomjulen.com/?p=527)och det blev en del turkisk peppar över. Det kanske blir lite saltlakritskola också

  5. Teres skriver:

    Hej! Va mycket gott du gör:) Ska försöka prova allt:) Undrar om du vet hur länge man kan förvara godiset? Även att de är svårt att spara (eftersom de är så gott) så kan de va skönt att fixa lite innan man ska ha det?
    Med vänlig hälsning, teres

  6. Anna skriver:

    Underbart gott! Kommer nog få göra en omgång till innan julafton..

  7. Jessica skriver:

    Hej

    Tack för massor av god inspiration.

    Funkar ljust muscovadosocker lika bra till lakritskolan?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det tror jag absolut 🙂

  8. Lina skriver:

    Om man inte kommer åt just muscovadosocker i det närmaste, finns det något annat man kan använda? Tack för många goda recept!! Gjorde aftereightcheesecaken i lördags, super smarrig!! 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag tycker nog att man ska använda just muscovadosockret. 🙂

  9. Erica skriver:

    En helt galet god kola !!!!!!

  10. Camilla skriver:

    Hej! Jag gjorde allt precis som det stog… Men det blev som fudge inte kola

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag gissar att det kan vara din kökstermometer som mäter fel, den skulle nog ha kokat längre. :-/

  11. Camilla skriver:

    Kan du ana vad som blivit fel? Mvh camilla

  12. Camilla skriver:

    Okej! Så konstigt, för den klarade kultestet

  13. Camilla skriver:

    Ser du hela mina svar för jag ser bara halva!

  14. Camilla skriver:

    Tack för svar!

  15. Julia skriver:

    Gjorde kolan idag och provade många gånger med kullersten, men när jag blandade i lakritsen så blev det som fudge i konsistensen å inte blank å fin som din. Nåt tips på vad som gick fel?

  16. Madeleine skriver:

    Hej,
    Jag bor i Norge och har letat överallt men de säljer ej muskovadosocker här… Skulle du rekommendera brunt farinsocker eller råsocker som ersättare?

  17. tania skriver:

    Kan man använda farinsocker istället?

  18. Maria Sjöblom skriver:

    Lakritskolan är grymt god och enkel att göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *