Öländsk lufsa

Ni var många på instagram som undrade över Lufsan vi lagade till middag igår  och detta är en öländsk specialite. Precis som de öländska grova kroppkakorna. Lufsa påminner liiite om raggmunkar med stekt fläsk , men inte riktigt. Det är en potatiskaka med finriven potatis som man toppar med rimmat fläsk. Jag byter ut fläsket mot rimmat sidfläsk, då får jag lite tunnare skivor än fläsket- men tjockare skivor än baconet.

Öländsk Lufsa

lufsa (2)

Det här behöver du :
12 stora potatisar
5 dl gräddmjöl 50 % – 50 %
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
500 gram rimmat fläsk / eller sidfläsk

Gör så här : 

Ställ ugnen på 225 grader,  Smörj och mjöla en ugnsform ( jag hade den djupa ugnsformen till ugnen )
Finriv den råa potatisen i en bunke, antingen supertunt eller med lite större rivjärn ( det är en smaksak) Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg till en smet i en annan bunke, salta och peppra ner i smeten, men tänk på att även fläsket är ganska salt. Blanda sedan detta med potatisen.  Sidfläsket kan du välja att antingen skvia lite och fördela ut både i botten ellet toppen på potatiskakan. Eller så gör du den tradionella och breder ut dem över potatiskakan. In i ugnen och grädda i cirka en timme – beroende på hur tjock lufsan är.

Servera med lingon och kanske lite ovispad grädde.

lufsa2 (1)

Smaklig spis.

1

17 responses to “Öländsk lufsa

 1. al68 skriver:

  Mums, detta måste vi testa nån dag i jul, ser hur gott ut som helst, kan tänka mig att barnen gillar detta. Ha en skön tisdag, själv slutar jag som vanligt kl. 12.00, då skall jag in och köpa en julklapp till mig och mannen, en Ipad Air. Sen blir det julgodis kok hemma. Kram kram

  1. Jennys_matblogg skriver:

   Ja, det är kanon gott.
   Och smidigare att laga än raggmunkar 🙂

 2. agneta skriver:

  Åh vad gott. Vi kallade det för revkaka i ugnen. Min pappa kommer från smålnd (tårsås) så är uppväxt med det. Och kroppkakor, inte fel det heller 🙂

 3. Lotta skriver:

  Till middag idag gjorde jag Lufsa och det blir absolut inte sista gången kan jag lova. Min man verkligen älskade den här rätten. Tack för receptet!

 4. Martina skriver:

  Hej Jenny !
  Tack för en jättebra blogg. Har gjort många av dina recept. Nu undrar jag vad du menar angående Lufsan med Gräddmjöl 50 % – 50 % ??
  häls Martina

  1. Jenny Warsen skriver:

   50 % grädde
   50 % mjölk 🙂

 5. Carina skriver:

  Den måste jag prova. Undrar hur stor form du använder?

  1. jennysmatblogg skriver:

   en vanlig ugnsplåt 🙂

 6. Jonas Hansson skriver:

  Detta låter kanon, men jag blir nyfiken på hur Ni gör med fläsket/baconen i botten av kakan. Lägger ni dom ”rått” och sen häller över smeten för att sedan avsluta med fläsk/bacon på toppen oså?

  1. jennysmatblogg skriver:

   De steks / bakas i ugnen 🙂

 7. Pär skriver:

  Kanonfin matblogg du har.
  Kommer från Öland och har på senare tid lärt mig att ha i lite mald/krossad kryddpeppar i smeten. Då kommer ”kroppkakesmaken” fram. Om man nu gillar kroppkakor förstås, men det gör väl ALLA?!!

  1. jennysmatblogg skriver:

   tack snälla.
   Det ska jag absolut prova nästa gång 🙂

 8. Sophia skriver:

  Hej, tänkte fråga om man kan göra lufsa på bara enbart mjölk som man gör med ungspannkaka? Har ingen grädde hemma nämligen ☺

  1. jennysmatblogg skriver:

   Funkar bra 🙂

 9. Victoria skriver:

  Helt underbart gott, Ni som inte provat detta rekommenderar jag testa !! Mums !!

 10. madde skriver:

  för hur många är detta

 11. Sara skriver:

  Min mormor i Kalmar gjorde Lufsa när jag var barn. Jag älskade den då och testade nu ditt recept av nostalgiskäl. Den smakade precis som jag mindes den! Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *