Juliga köttbullar

Godmorgon och välkommen fredag! 

Idag ringde klockan mitt i natten känns det som ( 05.45 ) vi skulle upp tidigt för att se på Nomis luciatåg på förskolan. Och de var så väldigt duktiga, och sjöng  högt och tydligt, sen efter det fina luciatåget bjöds det på lussefika med pepparkakor och lussebullar. Ja, en riktigt fin start på denna Lucia. Såg att jag fått frågor om julköttbullarna vi hade när vi gjorde vårat lilla julbord här hemma.  Och man kan göra köttbullar både utan ströbrödsblandnigen eller med – nu gjorde vi med ströbröd – och då blir köttbullarna lite mindre kompakta. För att få fram den juliga smaken på dem har vi alltid i lite nymalen kryddpeppar, en krydda jag bara använder till köttbullar, inlagd sill och kroppkakor. Gott och lite mer smak på köttbullarna.

godaste julrecepten

När jag gör julköttbullar så tycker jag att det är smidigast att göra i ugnen, då slipper man matos och att det stänker. När jag ska göra sås till köttbullarna så tycker jag att det är smidigast att göra dem i stekpannan, så man gör skyn på dem.

Det här behöver du :

500 gram blandfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 riven gullök
1 msk oxfond konc.
1 1/2 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
1 – 2 kryddmått malen kryddpeppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop ströbröd med grädde, och låt svälla i 10 minuter. Blanda köttfärsen ,med salt,ägg, lök, fond och kryddpeppar. Rör om tills allt är riktigt blandat. Rör sedan ner gräddblandningen och rör om ordentligt.. Smöra en ugnsplåt, och börja forma köttbullarna och lägg på plåten När alla är färdiga så gräddar du dem tills de fått en vacker gyllene färg och är ordentligt genomstekta. Rör om då och då på plåten, så det blir en jämn färg på alla köttbullar,
(ca 20 minuter – det beror på hur stora köttbullarna är )

På söndag har vi bokat julbord – gissa om jag ser fram emot det 🙂
Julmat bästa recepten

1
Prenumerera
Notis om

7 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
10 år sedan

AAAhhhh, julbord, fy fasiken så gott☺ Här blir det inget förrens på julafton och jag är lite sisådär över det…. Fundera på att gå till Ikea och käka istället haha. Har du ätit där, är det att rekommendera i år? Jag har 2 kilometer dit så det är nära och bra 😉
Kram Lotte

Jennys_matblogg
Reply to  Lotte
10 år sedan

Jag tyckte IKeas julbord var prisvärt & gott – men undvik att äta där på helgen.
Det fanns knappt ingen plats, och långa köer.

Kram

Heléne
10 år sedan

Hej!
Vi har hunnit med att äta ett julbord, sen får vi väl se om Bangtao erbjuder någon julmat på julafton:-).
Nu är det nedräkning här hemma, känns underbart att snart komma till värmen.
Glad Lucia och ha en riktigt trevlig helg.
Kram

Jennys_matblogg
Reply to  Heléne
10 år sedan

Lyllo er som snart ska åka 🙂
Hoppas ni får en fantastisk resa!
Trevlig helg till dig också.

Kram

Camilla
8 år sedan

Hej älskar din blogg! Tänkte testa göra dina köttbullar, tror du det blir gott om jag tar kalvfond istället? Hade ingen oxfond hemma :/

Ann-louise
Reply to  Camilla
7 år sedan

Jag tog kalvfond och blev super goda ?

Maria
8 år sedan

Ska det verkligen vara 3/4 dl ströbröd till 1 1/2 dl grädde? Jag gjorde dubbel sats och min blandning blev stenhård och klumpig. Hade den svällt i 10 min så hade man inte kunnat blanda ut den :/

Nästa inlägg

Smakrik köttgryta med svamp

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x