Julgodisutmaning : Banan-och chokladfudge

 

 Gooodmorgon .
Det är  roligt att höra att ni gillar nya sidan, men tar det alltid en liten stund att lära sig hur allt fungerar när det är nytt. Alla recept hittar ni bland kategorier – under texten Damernas. Eller via mobilen så trycker ni på de 3 strecken till höger, där hittar ni ännu fler julgodis recept. Och bloggens facebooksida hittar ni HÄR & vill ni följa med på instagram så hittar ni mig där : @jennysmatblogg .

Men nu är det ju så att det redan är onsdag , så nu var det åter igen dags för bloggutmaning denna gången tema julgodis.  Lindakryddburken har kokat riktigt fina daimbitar , och jag valde att koka en fudge på två olika smaker : Banan- och choklad.

bananfudge

Det här behöver du till chokladfudge : 

3 dl vidpgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljussirap
50 gram smör
1 msk glukos
100 gram valfri mörkchoklad

Detta behöver du till bananfudge: 

10- 12 stycken skumbananer
2 dl socker
1 dl grädde
50 smör
150 gram vitchoklad

Gör så här :

Börja med chokladfudgen, blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull.  Låt sjuda upp till 120 grader- eller tills den klarar kulprovet.
Kulprovet är att du doppar lite av smeten i iskallt vatten. Kan du sedan rulla smeten till en kula så är smeten färdigkokt. När smeten är uppe i 120 grader tar du bort den från plattan och rör i smör och glukos, bryt ner chokladen och rör tills du får en blank och fin chokladsmet. Häll sedan upp i en ugnssäkerform klädd med bakplåtspapper.
Ställ fudgen svalt medan du börjar med bananfudgen:
Klipp ner bananerna i små bitar och rör ihop dem med smör grädde och socker i en gryta, låt sjuda på svag värme medan du rör om tills allt har smält. Låt sjuda i fem minuter under omrörning , ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills du får en blank ljus smet och bra om den svalnar något innan du häller den över chokladfudgen.

Låt svalna helt innan du skär upp fina bitar.

fudge recept

Förra veckan gjorde Linda en smarrig oreo-fudge , och veckans julgottisbidrag blev jättefina daim.  Och har ni inte gjort egen  tidigare- gör det – så mycket godare än den man köper färdiga. Lindas recept hittar ni på hennes fina blogg HÄR eller på kryddburken.se

daim_kryddburken

Kaffe och snart frukost var  det här! Hoppas ni får en fortsatt riktigt fin dag!

0
Prenumerera
Notis om

18 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
10 år sedan

Godmorgon, härlig start på dagen att läsa ett nytt blogginlägg. Gjorde dina polkagodisar på choklad i helgen meeeen glömde de nere i Skåne…. Ska göra nya till helgen för jag vill ju gärna smaka de med, de va ju så lätta att göra☺ Ha en bra onsdag, kram Lotte
http://www.lotte4.blogspot.com

Jenny Warsen
Reply to  Lotte
10 år sedan

😀

Sara på Vardag.nu
10 år sedan

Snygg fudge!

jennifer
10 år sedan

Hej Jenny!
Jag undrar om man behöver ha glukos i fudgesmeten eller går det bra utan?

Jenny Warsen
Reply to  jennifer
10 år sedan

Det går bra utan,ibland byter jag ut glykosen mot flytande honung.

Ljuvligmat.se
10 år sedan

Riktigt snyggt godis! Kan tänka mig att det blev en god kombo. 😉

Cajsa
10 år sedan

Undrar bara hur mycket grädde det skall vara i bananfudgen. Det står bara 1 grädde. är det 1 dl eller en hel tetra?

Åsa
Reply to  Cajsa
10 år sedan

Jag tog 1 dl det blev bra 🙂

Anneli
10 år sedan

Vilken storlek ska det vara på formen ?

Jenny Warsen
Reply to  Anneli
10 år sedan

Du kan ha vilken du vill – jag hade en är cirka 20*30

Jennys_matblogg
Reply to  Anneli
10 år sedan

20 * 30 cm ungefär.

Lotta
10 år sedan

Du gör så fint godis! Gott ser det ut också :). Till helgen ska jag och mina killar baka massa gott från dina recept. Undrar bara hur du får så fint skurna bitar? Vad för form använder du? Tack för en mysig och beroendeframkallande blogg! 😉

Jenny Warsen
Reply to  Lotta
10 år sedan

Jag skär upp fudgen med en vass kniv när den stått kallt timmar.
Jag hade en vanlig ugnsform- tror den är 20*30
😀

Jennys_matblogg
Reply to  Lotta
10 år sedan

Tack vad roligt att höra 🙂
ser till att fudgen är ordentligt kall innan jag skär upp den i bitar, med en vass kniv. Lycka till.

Åsa
10 år sedan

Gjorde dessa härom kvällen! Blev jätte goda trots att jag hade för lite vitchoklad hemma. Men det gick bra ändå! Har sett någonstans ett recpt på Vita chokladbollar med citron och kokos Något som du har recept på?

Lisa
10 år sedan

Hej! Köpte du skumbananer i påse eller bland lösgodiset? Har en nötallergiker, så jag ville ha dem i påse, men hittade inga på maxi :(. Mvh

Anne-Marie
9 år sedan

Hej! Fick inte min bananfudge att stelna. Nedre laget gick hur bra som helst men inte banan delen.Konsistensen blev mer åt det krämiga hållet. Hur kan man fixa det? Tillsätta mer vit choklad (om jag nu lyckas skrapa av den kleniga bananfudgen)Trist att behöva kasta allt.

Sandra
7 år sedan

Jag har gjort denna fantastiska chokladfudge några gånger men denna gång så blev den alldeles grynig som engelsk fudge, vad har jag gjort för fel?

Nästa inlägg

Kladdkaka med smak av kardemumma

18
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x