Lakritsfudge med mjölkchoklad

Idag har Nomi och jag fortsatt med julbakande, hon ville göra lussebullar att ta med till sin kompis Molly som hon lekte med i eftermiddags. Vi är inte så mycket för vanliga tradiotionella lussekatter utan bakade ut degen som vanliga bullar,  och sen gjorde vi saffransbullar med vaniljfyllning, som vi doppade i socker. När Melvin och Tess kom hem sen efter skolan- så försvann nästan hälften av alla vetebullar så jag behövde inte oroa mig för att de inte skulle få plats i frysen.

 Nu receptet på lakritsfudgen, handla hem så ni kan koka den till helgen.
Så himla god har alla tyckt som smakat den.

Du behöver  :

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram Marabou med saltlakritssmak
10 krossade lakrits karameller  ( turkisk peppar )

Gör så här :

Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.
Häll den finkrossade karamellarna över fudgen och låt stelna i kylen över natten. Skär sedan lagom stora bitar bitar innan du lägger om dem i någon fin godis skål.

Du behöver inte fundera påhur länge den här fudgen håller i kylskåpet – den kommer absolut inte bli för gammal.


1
Prenumerera
Notis om
16 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anne
7 år sedan

Hej, kom hit via en kompis som gjort tomteskumfudge o såg då att du även gjort lakritsfudge, måste ju prövas. 🙂 Tål inte laktos så jag vet inte vilken typ av choklad Marabou gjort, men det finns mörk choklad så håller tummarna att det funkar med den med.
Tack för receptet!

Jennys_matblogg
Reply to  Anne
7 år sedan

Välkommen hit 🙂
Vilken choklad som möjlig fungerar – om det är laritssmak på den.

Heidi
7 år sedan

Det här låter fantastiskt gott, måste testas! Vilken inspirerande blogg du har!

Louise
7 år sedan

Här kommer tips på ett för mig nytt julgodis och som den nutellaälskare jag är går det inte att låta bli att frossa i sig mängder!! http://louisegummesson.blogg.se/2013/december/nutellafudge.html

Sanna
7 år sedan

Så goda!!!

Sanna
7 år sedan

Hej Jenny! Hur lång tid tar det för smeten att komma till 120 grader? Har aldrig gjort detta förut så skulle uppskatta om du hade koll på tiden så att jag inte börjar för sent på kvällen 🙂

Jenny Warsen
Reply to  Sanna
7 år sedan

Cirka 20-35 minuter 🙂

Johanna
6 år sedan

Hej,
Håller dessa i kylskåpet fram till jul
om jag gör dem idag?

Eller kan man lina gärna frysa dem?

Hälsningar Johanna

Anna
6 år sedan

Hej! jag testade med Marabous 70% kaffechoklad. blev mäktigt men riktigt smaskens. hade även lite flungsalt ovanpå.

Anna
6 år sedan

flingsalt ska det givetvis stå

Amanda
6 år sedan

Visst går det bra att frysa om man vill va? Tack för en toppenblogg! Lagar just nu världens godaste tomatsoppa!! Såå god!
Kram och trevlig helg!

Jenny Warsen
Reply to  Amanda
6 år sedan

Absolut 🙂 Hoppas ni gillar soppan.

Hanna
5 år sedan

Hej Jenny ☺ jag tänkte testa att göra dessa idag. Men en fråga angående formen, är det en brödform du använt dig av eller var den grund? Jag har ingen låg form med de måtten nämligen, så blev lite fundersam vad jag ska använda för form. Kram

jennysmatblogg
Reply to  Hanna
5 år sedan

Jag hade en mindre form, har du inga med exakta måtten i beskrivning så gör det inget. Ta en som du har hemma.

Susanne
5 år sedan

Oj vad goda! Blir till att göra fler satser och ge bort i julklapp:) Tack för perfekt recept!

Therese
5 år sedan

Fruktansvärt goda 🙂

Nästa inlägg

Massa julgodis, blandannat lakritsknäck

16
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x