Godmorgon Måndag och välkommen ny vecka.
Förra veckan provade vi så mycket nytt julgodis att jag hoppas jag ska hinna uppdatera med allt fram till julafton. Jag har skrivit ner massa ideer, sparat olika tidningsutklipp och fått massa nya tips på julgodis / adventsgodis – så jag kommer ju omöjligt hinna pröva alla i år. Men denna lakritsknäck blev en riktigt höjdare, och försvann fortare än fortast. Och som någon undrade så hinner / Orkar vi inte äta upp allt julgodis- vi har gett bort massor också. Trevlig gå-bort – present med hembakat eller hemkokt godis, tycker jag.
Det fina vita fatet med glaskupa vann jag på tradera. Lika så den söta lilla oljelampan du ser i bakgrunden.
Det här behöver du till 60 st knäck :
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 msk smör
15- 20 st turkisk peppar karameller
Gör så här :
Häll grädde, socker, sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka under lock till smeten klarar kulprovet eller tills temperaturern äe cirka 123-125 grader. Rör om under tiden, lite då och då. Under tiden det kokar krossar du karamellerna antingen med en mortel eller en hammare ( låt då karamellerna ligga kvar i påsen)
När knäcken nått rätt temperatur så ta bort kastrullen från värmen, rör ner smör och strö i karamellkrosset.
Häll genast upp i knäckformar, och ställ svalt.
Har du något annat bra recept eller roligt tips på vad man kan smaksätta knäcken med ?
saltlakrits är en av få saker jag riktigt saknar från sverige, får riktiga cravings ibland… hälsningar från skottland
Har du inte testat saffran, pepparkaka, eller flingsalt och rostade mandlar så gör det – NU! 🙂
Rostade valnötter och mald ingefära!
Jag gillar lakritsknäck men föredrar att få lakritssmaken från Kick (fd Käck). Det blir lite mer lakritskolaaktigt. Nomnomnom… Härlig blogg! Hittade in idag via Kryddburken och nu är jag plötsligt jättesugen på att röra ihop en massa julgodis… 🙂
Hej, dina recept ser härliga ut och måst prövas, men frågan är. Hur in i ….. Får du smeten i knäckformar utan att tappa förståndet och att smeten har stelnat innan du har gjort typ 10 st. Här behövs goda tips hur man gör det smidigast, tack!
Jag lägger lite krossad turkisk peppar i varje form, de står stadigare och blir mer jämnt fördelat, gör samma med krossade polkagrisar. Alltså blandar inte ner krosset alls i smeten innan.