Köttfärssås med smak av ajvar

Vi lagade tidig  middag igår för att hinna äta ihop, innan Thelma skulle iväg på gymnastiken. Och det en måndagsfavorit, nämligen köttfärssås och spagetti. Det är en av de maträtter som barnen aldrig tycks tröttna på – och inte jag heller för  den delen 🙂

Vi kryddade upp köttfärsen med lite ajvar, och detta bara måste ni testa någongång.   

Det här behöver du 
1 kilo blandfärs
1 finhackad gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
2 finrivna morötter
2 msk chilisås
1 dl creme fraiche
2 msk tomatpure
2 dl vatten
2 msk oxfond
salt + peppar
1 nypa socker
3 msk ajvar

Gör så här:
Hetta upp en gryta / panna med olja och fräs finrivna morötter, hackad lök, och vitlök glansigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, mät upp vatten,fond, tomatpure, chilisås och låt detta sjuda upp. Vänd ner creme fraiche och ajvar + en liten nypa socker. Låt puttra på svag värme gärna en bra stund under lock, tillsätt ev mer vätska om det kokar bort.  Smaka tillsist av med salt, peppar.

0
Prenumerera
Notis om

10 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ljuvligmat.se
10 år sedan

Verkar supergod! Gott med ajvar. 🙂

10 år sedan

Köttfärssås tröttnar man aldrig på och man kan ju variera den så mycket. Alla gör ju sin egen. Själv har jag krossade tomater, chilisås, chiliflakes, senap, mycket peppar och lite kanel i min. Det smakar inte kanel, men kanelen lyfter de andra smakerna.

Fia
10 år sedan

Jag är tyvärr usel på att kommentera. Ska verkligen bättra mig.
För jag tokälskar din blogg och vill inte vara utan den

Maria
10 år sedan

Hej!
Jag undrar om du kan hjälpa mig med ett dilemma. Har bjudit hem gäster så vi blir 12 pers om några veckor. Hälften vuxna hälften tonårsbarn. Jag vill bjuda på nåt gott, men samtidigt får det inte ta för mycket tid. Gärna sånt man kan förbereda.
Skulle bli superglad om du kunde hjälpa mig! Här har du ett bra förslag på inlägg samtidigt.
Tack för en superbra blogg! Jag läser den dagligen.

jennysmatblogg
Reply to  Maria
10 år sedan

Då hade jag lagat detta :

http://www.femme.se/jennysmatblogg/2013/09/14/pulled-pork/

Och serverat med tortillabröd, olika grönskaer och kalla såser.
Trevlig plockmat, som går att förbereda och man lätt kan laga mycket av.

Lycka till med middagsbjudningen 🙂

Samna
10 år sedan

Detta märket är bra och Mediteran/ en del ajvar kan vara ”blaskiga”

jennysmatblogg
Reply to  Samna
10 år sedan

🙂 Ja, jag gillar detta märket .

Fru H
10 år sedan

Hej, nu har jag läst din blogg så länge och skäms för att jag inte har lämnat någon kommentar tidigare. Dina recept ger så himla mycket inspiration! Tokgillar din blogg! Nu har jag en fråga också..jag har köpt en burk Ajvar men har aldrig använt den. I måndags lagade jag också köttfärssås och frös ner hälften av det. Tror du att det är möjligt att blanda ner lite Ajvar i den såsen som redan är klar, när den ska tinas och värmas upp (man behöver ju alltid fixa till den med lite vätska och kryddor ändå menar jag)? Ha en fin dag!

jennysmatblogg
Reply to  Fru H
10 år sedan

vad kul att du skriver en liten rad!
Absolut går det blanda ner ajvar i den när den ska tinas upp och lagas.
Jättegott blir det.

Ha en toppen onsdag

10 år sedan

Tack för ett jättebra recept!
Jag blev så himla missnöjd sist när jag gjorde köttfärssås, det smakade verkligen inte bra. Men idag testade jag det här receptet och det blev precis som jag vill att det ska smaka. Hurra!

Nästa inlägg

Joggingrunda

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x