Slånbärssaft – sötsyrlig och friskt

Slånbärssaft kokade jag för första gången för ett par veckor sedan.  Det är en busenkel saft att göra, och den smakar fräscht utan att bli för söt.  Slånbären ska ha fryst innan man gör saften, men man kan plocka dem även nu innan, men då ska de frysas in i frysen lite innan. Fråga mig inte varför – men mormor var väldigt noga med att berätta detta 🙂 Slånbären fick jag av just henne och morfar när de var här för lite sen. De hade plockat 13 liter eller något liknande, finns tydligen gott om det på öland.

Detta behöver du : 
2 liter slånbär
7 dl vatten
6 dl strösocker per avrunnen liter
ev. 1 krydmått natriumbensoat/liter avrunnen saft

Gör så här:
Ta fram de frysta rengjorda bären  ett par timmar innan. Lägg dem i en stor kastrull,
koka upp vattnet i en annan kastrull och häll över bären. Täck över med plast och ställ svalt. Vänta i 24 timmar och upprepa samma sak, sila av saften( vätskan ) – koka upp den igen och häll över bären. 24 timmar senare gör du samma sak igen med vätskan. Dagen efter sätter du en saftsil över och låter bären rinna av sakta , gärna i flera timmar.
Mät vätskan häll upp i en kastrull, tillsätt rätt mängd socker, och koka upp. Ta bort skummet som bildas, och önskar du tillsätta konserveringsämne gör du det. Jag gjorde inte, för jag visste att saften skulle gå åt med en gång- dessutom gården bra att frysa in i plastflaskor.

Häll upp i rengjorda varma glasflaskor och ställ sedan kallt.

Vilka safter brukar du koka själv? För flera safta och sylta-recept klicka på de tre strecken uppe till höger på skärmen.

0
Prenumerera
Notis om

7 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elina
10 år sedan

Hejsan! 🙂 såg din instagram och jag är jätte nyfiken på vart du har hittat de där ulltyget du klädde in soffan i? Håller nämligen också på att göra om en soffa men har inte hittat något sådant tyg.. tacksam för svar 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Elina
10 år sedan

Hej Elina,
Tyget kommer från rosahuset.se
Jag blev jättenöjd med tyget- och det var relativt billigt. 🙂

jennysmatblogg
10 år sedan

Gå först in på tyger – och sedan på fårpäls så hittar du i olika färger.

Ann-Britt
10 år sedan

Lyckliga er som har Slånbär,plockade för många år sen i Västerås och gjorde Likör den blev ”Bjudlikör vid fina tillfällen” och fina tillfällen har varit för den är slut..Tack Jenny för trevlig läsning och trevlig helg..

10 år sedan

Hemmagjord saft – jag kan känna doften… Många minnen 🙂

Pernilla
7 månader sedan

Hallå!
hur mycket saft blir det på 2 liter bär?
mvh Pernilla

Nästa inlägg

Baktävlingen

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x