Renovering av gammal kökssoffa

Ni som följt mig på instagram @jennysmatblogg  har sett att jag under de senaste dagarna har renoverat om en kökssoffa. Jag hittade och köpte den på blocket i söndags, sen har den tvättats, målats och bytt ut det tråkiga tyget som satt på.

Att klä om sittdynor eller stolsdynor är ett väldigt enkelt sätt att förnya en möbel.  Jag ska viser er i ett annat inlägg sedan hur våra köksstolar blev, när jag bytte tyg på den. Det som behövs förutom tyget är en sax och en häftpistol. Klipp ut tyget och häfta fast ordentligt på baksidan. Så är det klart.

Jag skickade efter min fårpäls ( fuskpäls såklart ) från en tygshop på nätet.
Jag får många frågor kring renovering av möbler, men jag är ingen expert på någotvis. Jag tycker det är roligt och prövar mig fram. Personligen tycker jag att det är snyggt när man kan se sprickor, repor i äldre möbler, de ska synas att de är just gamla.

Nu ska vi se om jag kan svara på lite frågor kring målandet.  Jag torkade av möblen med fuktig trasa, den behövdes inte slipas, då detta nyligen var gjort. Jag grundade med en vit snickerifärg från Jula. Den var helt okej – men den vita färgen som skulle täcka var bruten i en gulnyans. Så den kunde jag inte måla med- köp inte den om ni vill ha en snövit färg.  Jag rekommenderar er som ska måla om möbler att ta en bild på erat renoveringsprojekt gå ner till en riktigt målar butik, så hjälper de er att ta fram bra färger och penslar.

Pensel eller möbelroller ?
Denna gången valde jag pensel, tycker det är fint med lite penseldrag på denna typ av möbel, Dock väljer jag roller alla gånger när det ska målas bord, byråer eller skänkar.

Hur soffan såg ut när jag köpte den? 
Så här, med en svart sittdyna.

Vi ska lyfta upp soffan till övervåningen, för att ha upp i stora allrummet. Ska visa fler bilder sen när det är klart. Och har du möbler ståendes nu i garaget eller i förrådet som du vill få ommålade, gör det.

Det är jätteroligt!

2
Prenumerera
Notis om

40 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
brith widerström
10 år sedan

Så snyggt! Du är jätteduktig!

jennysmatblogg
Reply to  brith widerström
10 år sedan

Tack snälla 🙂

hanna
10 år sedan

Åå så snygg den är! Vill också ha, men har ingen plats för en sån möbel nu tyvärr. Får bli i framtiden, men då ska jag komma ihåg den här fina! Gud vad du är duktig!!

jennysmatblogg
Reply to  hanna
10 år sedan

Tack tack 🙂

10 år sedan

Superfin! Vad du är duktig, snyggt med kritvitt!

jennysmatblogg
Reply to  Jenny - Höga Kustenliv
10 år sedan

Jag gillar när det blir riktigt bländande vitt 🙂

Rebecca
10 år sedan

Hej! Måste tipsa om en supergod rätt! ”Pärlbiff” har vi alltid kallat det. Gör små biffar eller köttbullar av färs. BARA färs, inga kryddor eller lök. Jag brukar använda blandfärs. Stek dom, stek sedan lök i lite sirap och buljong o lite vatten. Lägg köttbullarna/Biffarna i en kastrull, på med löken och sedan på med lite vatten, grädde (Riktig grädde:) Salt, peppar, lite lingonsylt, soya o kanske lite buljong. Koka upp, o låt puttra en stund. Servera med potatis. Sååååå gott!! Kram

Ps. Jag har inga mått så jag höftar lite 😉

jennysmatblogg
Reply to  Rebecca
10 år sedan

Nomnom – det lät riktigt smarrigt 😀

Sandra
10 år sedan

Superfint!! 🙂 vad hette tygshopen?

jennysmatblogg
Reply to  Sandra
10 år sedan

rosahuset.se 😀

Elina
10 år sedan

Som sagt, jätte fint!! Vad hette tyg shopen på nätet? 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Elina
10 år sedan

rosahuset.se 🙂

Linda
10 år sedan

Otroligt vad snygg soffan blev, du är superduktig 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Linda
10 år sedan

Tack snälla.
Jag gillar ju vitmålade gamla möbler 🙂

Åsa Söderqvist
10 år sedan

Jätte-jättefint!

Jag ska själv ge mig på en gammal skänk, obehandlad. På färgaffären blev jag rekommenderad häftgrund och vattenbaserad färg, vad kör du? Olja eller vatten?

Hälsningar Åsa

jennysmatblogg
Reply to  Åsa Söderqvist
10 år sedan

Vattenbaserad 🙂

Catarina
10 år sedan

Ooohhhh himmel vad fin den blev !!!!!!
Nä nu måste jag ta’ tag i min fula telefonbänk ……..

Mvh Catarina

jennysmatblogg
Reply to  Catarina
10 år sedan

Gör det. Och berätta hur det gått. 🙂
Lycka till

Marianne
10 år sedan

Hej Jenny

Det var länge sen jag var inne och kommentera. Följer din blogg må du tro med god mat och fina tips för hemmet. Älskar dina färger med grått,svart och vitt. Har ju själv de färgerna hemma och idag var vi till Rusta och köpte en ny grå ryamatta. Blev såååå fint. Dina barn blivit så stora och lika charmiga som vanligt.

jennysmatblogg
Reply to  Marianne
10 år sedan

Hej Marianne,

Det var länge sen.
Kul att veta att du fortfarande kollar förbi bloggen.
RUsta är toppen, tänkte ta en sväng dit i helgen.

Ha en jättefin helg.

Kram

Lise-Lotte Svensson
10 år sedan

Jag har också målat en gammal soffa. Hade tänkt köpa äkta fårskinn att
ha som sittdyna, men det här var ju lika snyggt.
Vill gärna veta var du köpt det

Lise-Lotte

jennysmatblogg
Reply to  Lise-Lotte Svensson
10 år sedan

Jag köpte det i en nätbutik som heter rosahuset.se

Kram

SjungandeMamman
10 år sedan

Fantastiskt fin!!

Sofia
10 år sedan

Hej! Vi ska ha halloweenfest hemma snart med 12 vuxna och 11 barn. Skulle behöva tips på någon bra mat. Tänkte på pajer, tycker du det passar på halloween? Har du nga andra förslag. Även någon rolig förrätt. Skulle bli jätteglad för svar. Tack för en blogg!!!

Carina nilsson
10 år sedan

Hej Jenny! Följer dig och din blogg och du inspirera verkligen med inredning och mat.Undrar var man kan köpa fuskfårskinnet du klätt din soffa med? Många kramar Carina

jennysmatblogg
Reply to  Carina nilsson
10 år sedan

Hej Carina,

Jag köpte det på en nätshop som heter rosahuset.se
Bra pris och snabb lev.

Kram

10 år sedan

FAN VA SNYGGT! Jag målade om en en byrå med pensel förra veckan och jag gillade att det blir ränder och lite ”genomskinligt” i färgen på den. Rätt kul att fixa iordning bara man får tummarna ur….
Kram Lotte

jennysmatblogg
Reply to  lotte
10 år sedan

Tack!
Ja, det är roligt bara man börjar så brukar det allt flyta på rätt snabbt.

Kram och trevlig helg

Johanna
10 år sedan

Suuuuper fint, o med pälsen på blev den så mysig!
Också ute efter fuskpäls tyg, vart hitta du det?

10 år sedan

Vad duktig du är! Jäklar vad fin den blev 🙂 Det bäst av allt tycker jag när man renoverar gamla möbler är att ingen annan har det och att det ligger en historia bakom det. Trevlig helg Jenny! Kram

Ameon
10 år sedan

Fantastiskt fint!! Har projekt måla ekstolar och byta till grått fusk mocka på sittdynorna som nu är svarta. Och måla det stora ekbordet vitt. Har ändrat åsikt om vit färg. Tyckte det var opersonligt innan men nu vill jag ändra allt :-)! Undrar vad mannen i huset säger om det hihihi :-)! Ha en skön helg!

jennysmatblogg
Reply to  Ameon
10 år sedan

Man ändrar sig, det är det som är roligt med inredning.
När jag precis flyttat hemifrån så skulle allt vara djupt blått. Så där riktigt klarblått.
Vet inte hur jag tänkte, men tyckte det var såååå fint 😉

Ha en jättetrevlig helg.

Här ska vi ut i trädgården och höststäda och klippa ner buskarna.

Johanna
10 år sedan

Hej! Jag ha köpt en gamal köksoffa i helgen som jag också ska måla vit å ha grått fårpäls på sitsen! Men det jag undra är vilken sida du köpte pläsen ifrån! Och vad du vad man kan köpa skumgummi dyna att ha under tyger?!
Mvh // Johanna

jennysmatblogg
Reply to  Johanna
10 år sedan

Jag köpte tygpälsen på rosahuset.se
Men skumgummidyna har jag ingen aning? Kanske på en tygaffär?

Lycka till 🙂

Johanna
10 år sedan

Tack så mycket! Då ska jag kolla in den sidan å se om de är nått som passa mig =)! //Johanna

Cilly Vanilly
10 år sedan

Varför måste det vara fuskfårpäls ”såklart” som du skriver? Är du emot allt animaliskt? Det blir ju alltid restprodukter från slakt som jag tycker borde användas… eller tycker du man skall slänga det? Det borde väl vara bra att använda fårpäls, det tar ju många år att slita ut…och om ändå det gått till slakt, varför inte använda det? Allergi eller? //CE

Caroline
9 år sedan

Jättefin soffa! Har du ngn dyna under tyget eller har du lagt tyget direkt på sitsen?
Ha de gott!

Barbro
8 år sedan

Toppensnygg soffa. Har åxå just målat om en gammal soffa jag köpte på second hand. Köpte halvblank färg. Är inte hundra på att jag valde rätt. Vad har du?
Får jag fråga vad ditt tyg heter? Jättesnyggt. Har varit ute och letat en del men ännu ej hittat…

Eva Lundin
2 år sedan

Jättefint. Ser pälsen äkta ut irl? Vilken tyg affär beställde du ifrån?

Jenna
2 år sedan

Hej! Så fint! Är det Bror ljusgrå eller mörkgrå du använder? 😊

Nästa inlägg

Slånbärssaft – sötsyrlig och friskt

40
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x