Pepparkryddad fläskfile med potatisgratäng

Igår lagade  vi fläskfile i ugn, med krämigaste potatisgratäng och lite söta ugnsbakade tomater. Eftersom alla barnen är hemma denna veckan och ordningen åter är återställd så startade vi upp veckan med lite extra god mat 🙂

Potatisgratängen gör jag lite olika med, beroende på vad som finns i kylskåpet. Men jag brukar blanda ihop grädden med creme fraiche, philadelphia eller annan färskost.
Lovar – det blir så mycket godare än ”bara” grädde 🙂

Det här behöver du till 5-6 personer 
2 st fläskfileer
salt
svartpeppar, rosepeppar och grönpeppar

Potatisgratängen : 
Mjölig potatis
1/2 finhackad / riven gullök
2 pressade vitlök
salt + svartpeppar
grädde + creme fraiche så att det täcker potatisen

Gör så här : 
Ställ ugnen på 200 grader. Skala, skiva potatisen, och hacka löken. Varva potatis / lök i ugnssäker form.  Salta , peppra och täck med gräddblandingen.  Jag börjar med potatisgratängen, så att den är halvmjuk tills jag sätter in fläskfilen. Sänk temperaturen till 180 grader. Putsa filen, och peppra och salta ( ordentligt ) smörstek den i en panna så att den får färg.  Lägg den i en ugnssäkerform med delade körsbärstomater. Salta även dem.
Lägg i kött termometern i den tjockaste biten på filen och ställ in i ugnen.  När tempen är 70 grader så kan du ta ut och låta den vila en stund i folie innan du skär upp den i bitar.
Servera med  gratängen och en  en god sås.

Ugnsbakade tomater är jättegott, och med lite olivolja och flingsalt innan de åker in i ugnen så lyfts smakerna ännu bättre fram.

0
Prenumerera
Notis om

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Äntligen Måndag

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x