Nu när semester snart är slut för de flesta och strax är dags att återgå till jobb, skola och fritidsaktiviteter så har det kommit in många önskemål om att tänka mat-smart. Det blir lätt stressigt om man inte hinner förbereda, så jag tänkte att vi kunde hjälpas åt att tipsa lite här i inlägget på enkel planering 🙂
Vi får såklart också dagar här, då det bjuds på snabbmakaroner & mamma Scans. Men det känns ju ganska tråkigt när man hellre äter egenlagade köttbullar. Som förberedelser inför detta så har jag fyllt upp frysen med massor utav köttbullar, biffar, hamburgare och kryddiga järpar.
Till köttbullarna behöver du :
1 kilo köttfärs ( blandfärs)
2 msk oxfond
salt och peppar
ev. ostbitar att fylla med
Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser , och rulla till fina runda köttbullar. Några med ost i, och några utan. Packa dem i fryslådor och frys in portionsvis
På samma sätt förbereder jag hamburgarna, och det tar liksom inte så mkt tid eller energi att göra detta. Och så har du alltid goda och snabba måltider som inte tar någon tid att laga.
Recept på hamburgarna hittar du HÄR
Har du tips på hur man kan underlätta matplaneringen i vardagen ?
Tipsa gärna om storkok och förberedelser bland kommentarerna 🙂
Jag älskar att göra större kok med chilli con carne, enkelt och snabbt. Dessutom kan man med råge låta den stå och puttra någon timme samtidigt som man värmer på lite färdigköpta baguetter i ugnen eller rostar bröd! 😛 Enkelt att ta med till jobb i lunchlådor också!
Du som är så duktig på att baka, kan inte du tipsa om vad man kan baka till en babyshower? 🙂
Jag tror på cupcakes med rolig frosting,
eller cakepops :
http://www.femme.se/jennysmatblogg/?s=cakepops&submit=SÖK
Så smart! Man kan alltså frysa in dem råa??
Ja, smidigt och mkt roligare att tillaga när de inte blir torra ( som finns risk för när man redan stekt dem och fryser in dem )
Åh så smarriga köttbullarna såg ut, men en fråga rinner inte osten ut då man steker dem? Jag brukar göra två middagar åt gången, en maträtt typ köttfärslimpa som klarar sig själv i ugnen sen en maträtt som man måste se över lite mer.
Vissa köttbullar kan sippra ut lite ost. Men de flesta och det mesta stannar kvar i dem.
Jag brukar planera för en eller två veckor framåt, och planerar då så att man kan använda gårdagens rester till att göra en ny rätt dagen efter. Tex. MÅNDAG – tacos. Blir det över kan man göra köttfärsås/tacopaj/crepes på TISDAGEN med en god sallad. ONSDAG – Lax med potatismos och dillsås. Blir det över potatismos så kan man göra fiskgratäng/köttplanka/potatisbullar på TORSDAGEN. FREDAG – Kyckling med pommes och bea, sallad. Av kycklingen som blir över kan man göra pastasallad/kycklinggryta/pitabröd på LÖRDAGEN.På söndagen går vi igenom kylskåpet och ser vad vi kan komma på av rester, annars äter vi alltid pannkakor,
Jag kan tipsa om lite bra matsäcksmat i form av pizzabullar som är jättebra att ha i frysen. Om man som vi vanligtvis hittar lapparna om skolutflykt dagen innan i skolväskan är det busenkelt att ta fram dessa och låta dem tina i kylen över natten (eller i väskan på vägen till skolan).
Funkar också som mellis eller snabblunch!
Receptet hittar ni här http://matportalen.wordpress.com/2013/08/09/snart-skolstart/.
Ha en bra dag!
Mvh
Therese
Åh vilket bra tips! Ska ta och göra detta innan jobbet sätter igång på måndag! Men jag undrar hur länge de håller i frysen?
Tack för en superbra blogg! =)