Svartvinbärsgele

En god gele som är gott till kött, kyckling och en tesked med denna lyfter vilken sås som helst 🙂

Det här behöver du:
1 liter svarta vinbär ( omogna)
1 dl vatten
9 dl syltsocker ( per liter silad saft )
ev. 1 tsk pektin

Gör så här : 
Välj ut de mest omogna bären eftersom de har mer pektin i sig- vilket gör att gelen stelnar.
Skölj bären och rensa bort det mesta av övermogna bäroch kvistar.
Lägg i en kastrull och tillsätt vatten, koka upp och mosa bären med hjälp av en gaffel eller ballongvisp under ett par minuter.
Sätt upp silduk eller sil och sila av saften i en kastrull, försök att krama ur det mesta av saften, då sista saften innehåller mest pektin.  Mät upp saften och notera hur mkt det är innan du häller över det i kastrullen – tillsätt 9dl syltsocker per liter avrunnen saft. Koka upp saften tills sockret löst sig.

Om du haft lite mer mogna bär så kan det behövas tillsätta lite pektin- läs hur på förpackningen. 

Häll sedan upp gelen i rengjorda burkar och låt svalna, sätt på lock och förvara i kylskåp, där stelnar gelen.

0
Prenumerera
Notis om
12 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Carina
8 år sedan

Hej Jag är väldigt nyfiken på kycklinggratängen du la upp på instagram igår söndag. Håller på att skriva matlista och ska handla imorgon, hahaha 🙂 vore toppen om du kunde lägga upp det.

jennysmatblogg
Reply to  Carina
8 år sedan

Vilken tur att jag precis sitter och skriver ner receptet på den då 🙂
Den dyker upp alldeles snart.

Kram

Elin
8 år sedan

Hej!
Älskar verkligen din blogg! Kan inte du ha frågestund snart? 😀

Jenny
8 år sedan

Hej!!
Va piffig du är… Att du bara hinner/orkar!! Dina barn (å din man förstås) är lyckligt lottade… Härligt med hemmagjord saft, sylt o gelé. Det är fina barndomsminnen som jag själv hade som liten. Det är inte alla som får det… Kram

jennysmatblogg
Reply to  Jenny
8 år sedan

Ja, jag tycker det är roligt. Och min mamma & mormor syltade också mycket när jag var liten 🙂
Det blir så mkt godare än den man köper

Kram

marianne setterberg
5 år sedan

hej,,jag hamnar hela tiden på din blogg,,,jag söker recp. och till slut går jag in på din…..dina recp..är enkla och bra,,,,

jennysmatblogg
Reply to  marianne setterberg
5 år sedan

Vad roligt att höra 🙂

Ulrika
5 år sedan

Hej! Tänkte prova ditt recept på svartvinbärsgele men hur länge håller sig gelen i kylskåp?

Jeanette
Reply to  Ulrika
5 år sedan

Undrar också

Jennie
5 år sedan

Hur lång hållbarhet har denna ungefär? ?

jennysmatblogg
Reply to  Jennie
5 år sedan

Rätt länge, men vet inte exakt 🙂

1 år sedan

Blev vinbärs gele
älskar din blogg mycket fina
och goda mat och bak
tack jenny kram

Nästa inlägg

Safta & sylta

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x