Safta & sylta

Idag har vi plockat mängder av svartvinbär här hemma, vinbärsbusken har vuxit massor sen i fjol. Och när jag rensar bären så sorterar jag de mogna bären för sig och de röda bären för sig. Saft & sylt gör sig bäst på riktigt mogna bär- medan gele ska göras på lite mer omogna. De röda bären innehåller naturligt mer pektin, och då slipper man tillsätta detta vid tillagningen. Recept på denna kommer snart – men först recept på saft & sylt.

Svartvinbärssaft

IMG_7868

Det här behöver du :
2 liter med mogna svartvinbär
7 dl vatten

När  saften är silad så behöver du till råsaften cirka:
5- 6 dl strösocker till varje liter avrunnen råsaft.

Gör så här:
Rensa bort blad och kvistar och skölj bären, det behöver inte rensas jättenoga .
Mät upp vatten och häll i bären,  låt dem koka i 10 – 15 minuter och mosa bären under tiden så att all saft rinner ut ur bären.
Sila sedan saften i en saft sil eller fin sil. Låt självrinna ner i en ren bunke. Mät saften och häll ner den i en ren kastrull där du kokar upp saften igen och häll ner rätt mängd socker och rör tills sockret har löst sig ordentligt.  Låt saften svalna något, och häll sedan upp i rena flaskor.
Förvaras kallt!

Servera sedan saften med valfri mängd vatten och med en massa is…..

En svalkande törstsläckare en varm och solig sommardag.

IMG_7873-001

Även denna sylten blev väldigt uppskattad.

IMG_8541

Svartvinbärssylt gott till plättarna, pannkakorna, våfflorna .

Det här behöver du :

1 liter med mogna svartvinbär
1/2 liter vatten
12 dl strösocker

Gör så här :
Rensa och tvätta bären, lägg i en gryta med vatten och låt koka på medelvärme cirka 15 minuter, rör om då och då.
Ta bort från värmen och rör ner sockret, blanda tills sockret löst sig.
Häll upp i glasburkar och förvara i kylen.

Fler recept på olika sorters safter finner du om du söker i sökrutan till höger om bloggen.
Jordgubbssaft, rabarbersaft, syrensaft .osv.  

0
Prenumerera
Notis om

7 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
10 år sedan

Ja, man kanske ska ge sig ut och plocka av vinbären… ser ju riktigt gott ut…

10 år sedan

Gud, vad gott att sylta och safta så mycket. Här blir det ingenting. Ännu. Har tyvärr ingen trädgård heller att plocka från. Mamma gjorde alltid vinbärssaft när vi var små. Hade massor av buskar. Föredrar svart. Tycker röd är lite för syrlig!

10 år sedan

Tack för recept

jennysmatblogg
Reply to  Carina
10 år sedan

Varsågod 🙂

sanna...
10 år sedan

Åh svart vinbärssaft är ju så gott, själv har jag njutit av persikorna och nektarinerna nu dom senaste dagarna. Nu i dagarna kommer dom goda vindruvorna också…kram :))

Anna-Karin
10 år sedan

Det är så gott med svartavinbärssaft! Vi ska göra saft på både bären och bladen i år, vi hade så himla mycket buskar så något fick vi göra åt saken 😉
Vi tänkte testa detta receptet http://www.alltommat.se/recept/Saft-av-svartvinbarsblad-15587 ,men kom sen på att du kanske har ett ännu bättre recept till just saft på bladen?

Camilla
10 år sedan

Hej!
Åh vad du frestar mig, svartvinbärssaft som är så gott.
Min mormor gjorde alltid det när vi var små och det är bland den godaste saften jag någonsin har druckit, slår ut allt annat.
När jag nu är lite nostalgisk så kommer jag ihåg att min mormor ofta gjorde konserverade plommon, mmmm så underbart gott, och till det lite lättvispad grädde, smaskens.
Ha en fortsatt bra dag.
Kram <3

Nästa inlägg

Tosselilla

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x