Fiskgratäng med hummersås

Mycket grillkvällar och goda marinerade köttbitar blir det nu under semestertiderna,
men ibland så lagas det mat även inomhus 🙂  Såsom denna goda fiskgratängen, toppat med lite skalade räkor.

Det här behöver du :
2 pkt med tinad torsk

Till duschessepotatis
1 kilo mjölig potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt ( ganska mkt)
& Peppar

Till såsen: 
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk hummerfond
maizena eller mjölredning
fiskkrydda ( knorr )
citronpeppar
salt och peppar

Toppa med lite handskalade räkor

Gör så här:
Koka potatisen mjuk, och ställ ugnen på 225 grader.
Lägg fisken i smord ungsform och skjutsa in i ugnen med grillfolie över. Under tiden gör du såsen, får du vätska från fisken är det det godaste ( då byter du ut en dl vatten mot 1 dl spad) annars går det bra med hummerfonden också. Blanda i vätskorna i en kastrull och låt sjuda upp, red av till önskad tjockhet och smaka av med kryddorna och salt & peppar. Låt sjuda på svag värme.När potatisen är mjuk så vispar / rör du ihop allt till duschessepotatisen, smaka av med salt och peppar.

Ganska mkt salt behövs till potatis. När fisken varit inne en kvart så tar du ut den och spritsar / klickar moset runt omkring formen. Vispa ner såsen över fisken och ställ sedan in hela formen i mitten på ugnen och grädda tills såsen och moset fått en fin färg- cirka 15- 20 minuter eller tills fisken är klar.

Färdigt att serveras.

 

1

12 responses to “Fiskgratäng med hummersås

  1. kim skriver:

    Ser gott ut. Kan man byta ut hummerfonden mot någon fiskfond? Äter nämligen inte skaldjur.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Kim : det går säkert jättebra!

  2. Christina skriver:

    Visst är det torsk? Det står: när laxen är klar….:)

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det går bra att ta vilken fisk som helst 🙂

  3. Jessica Sundberg skriver:

    Ser fantastiskt gott ut!

  4. Marie Hansson skriver:

    Det ser jättegott ut! Måste provas i veckan. Tack för en superbra matblogg!! Tar ofta recept härifrån och kul att läsa om dig också och du har så söta barn 🙂 Kram

  5. Elin skriver:

    Hej Jenny, jag lagade precis den här goda fiskgratängen, mem jag undrar ifall man kan ta bort fonden i såsen och ta fiskbuljong? Blir det lika gott?

    När jsg gjorde moset så gick det inte stt spritsa, kan det vara för hårt? Kan man tillsätta lite grädde?

    Vad är skillnaden på vanligt mos och
    duchesspotatis?

    Din blogg är toppen!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Hej Elin,
      Det går lika bra med fiskbuljong.
      Ja, prova att tillsätta mer grädde så att det går att spritsa.

      Skillnaden tror jag är att det är ägg i duchesspotatis 🙂

      Lycka till

  6. ann-charlotte skriver:

    Hej hur mycke Maizena ska det vara i såsen.

    1. Jenny Warsen skriver:

      Tills den blir så tjock som du vill ha den 🙂

  7. Annika skriver:

    En kanongod fiskgratäng, som mina barn gärna äter. Tack för en bra blogg och goda recept.

  8. saga skriver:

    Hej hej
    Tänkte bara höra om man inte bara kunnat göra så att man lägger den råa fisken i formen, moset runt och såsen över och sen in med alltihop i ugnen.
    Är så jag lärde mig göra ”vanlig” fiskgratäng så ville bara höra vad du tror om att göra så med detta receptet också.
    Eller finns det någon anledning att det är bättre att göra det i så många delmoment?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *