Korvgryta med ajvar

Detta med ajvar är riktigt gott, och igår gjorde vi en korvgryta till skruvpastan. Ajvar är en kryddning blandning av mixad paprika, den kan även innehålla aubergine vitlök och andra kryddor.  Roligt att pröva lite nya smaksättningar- och tilldenna grytan blev det kanon.

Barnen backade om två gånger- det är ett bra betyg här hemma.
Jag lagar gärna mycket mat- bra att frysa in sen eller göra matlådor av. Vill ni kan ni bara halvera receptet.

Fin färg blir det också av ajvar.

Det finns både mild och stark ajvar. Ta den du tycker bästa om och smaka dig fram hur starkt du vill ha. 

Det här behöver du : 

1 falukorvsring
1 finhackad lök
5 dl creme fraiche
1 dl vatten eller grädde
1/2 dl ajvar ( smaka hur starkt du vill ha)
1/2 msk soya
1 msk tomatpure
1 nypa socker
salt & peppar

Gör så här:
Finhacka löken och fräs glansig & mjuk.
Hacka / skär korven i lagom stora bitar och lägg ner bland löken.
När korven fräst klart vänder du ner creme fraiche, grädde, soya, tomatpure, ajvar och en nypa socker.  Låt puttra ihop och smaka av med salt & peppar.

Servera med ris eller pasta.

2

13 responses to “Korvgryta med ajvar

  1. al68 skriver:

    Sååå gott med Ajvar. Jag gjorde detta igår: http://56kilo.alltforforaldrar.se/kottfarssas-med-ajvar/
    , mina killar gillade den skarpt, speciellt lillkillen som inte gillar lök, nån fixidée ; )

  2. Karin skriver:

    Hej!
    Den här korvgrytan ska jag prova att servera på förskolan jag jobbar på.
    Verkar vara poppis till barnen.

  3. Sofie skriver:

    Lagade detta recept idag, de var super gott!!!

  4. anette skriver:

    Hej där
    Ska ABSOLUT testsa korvgryta med ajvar i, har faktiskt en sådan burk hemma men har inte vetat riktigt vad jag ska göra med den. TACK för en superblogg!

  5. Johanna Hagberg skriver:

    Har skrivet tidigare…men ville ge en kommentar igen eftersom du tyckte det var kul. Är fortfarande inne på din blogg varje dag. Den är kanon. Tydlig, snyggt upplagt o så jätte bra recept. Sen gillar jag även din lantliga stil oxå som grädden på moset

  6. Johanna Hagberg skriver:

    Har skrivet tidigare…men ville ge en kommentar igen eftersom du tyckte det var kul. Är fortfarande inne på din blogg varje dag. Den är kanon. Tydlig, snyggt upplagt o så jätte bra recept. Sen gillar jag även din lantliga stil oxå som grädden på moset

  7. Dragica skriver:

    Varit bortrest i nästan en vecka och har fått komma ikapp en del ser jag. Massor med mumisgt att ta med sig. Men det var ajvaren jag ville kommentera. Jag brukar faktiskt göra egen med paprikor som kommer med lastbil från Makedonien till ”greken” (en butik med internationella varor i Halmstad). Fast det var ju inte det jag skulle skriva om utan ett tips på något som jag tycker är supergott med ajvar och det är ett gott bröd skivat, med ett tjock lager ajvar och rivet ägg som är ganska hårdkokt. Smakerna när detta blandas är underbara!

  8. Jenny skriver:

    Lagade denna hemma hos min bättre hälft härom veckan och han tyckte det var gott, så gott att han igår ställde sig och lagade en omgång att ha i frysen till matlådor och idag kände han för att laga det till middag. Och han följde receptet! Han ska alltid stoppa i massa konstiga saker i sina maträtter de få gånger han lagar mat och att följa ett recept är uteslutet, så det är ett smärre mirakel att han inte gjorde några ändringar!
    Och sexåringen här hemma som brukar kunna vara rätt kinkig med mat åt en _stor_ portion. Så högsta betyg härifrån! =D

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det var ett riktigt bra betyg det 🙂
      Gillas!!

      Kram och fortsatt trevlig helg.

  9. Emilia skriver:

    Hej Jenny! Låter jättegott! Har köpt hem ajvar relisch som du oxå använder i endel rätter. Är det samma som bara ajvar?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Ja, det är samma 🙂

  10. Erica skriver:

    Hej Jenny! Var i butiken hittar jag ajvar? 🙂

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Ajvar finns bland konserver och inlagda grönsaker. Eller i hyllan för internationella produkter. Fråga gärna i din burik – de finns i alla matbutiker. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *