Det är middagar hit och dit, så himla trevligt! Och när mormor och morfar fick veta att vi skulle till Öland idag bjöd de in oss på kroppkakor. ( Mina morföräldrar och barnens pigga gammel-mormor & morfar ) Och just öländska kroppkakor är ju som ni kanske vet iallfall på min topp-trelista av bästa maträtter. Jiippi och tack tack för den inbjudan 😀
Det är en maträtt som jag själv bara gjort en fyra- fem gånger, men kommer fortsätta att göra och bjuda på hemma hos mig några gånger om året- och det är verkligen en balansgång att få dem lagom saltade i potatisen, rätt kryddad i fläsket- och sedan perfekt mjölmängd. Och middagen idag var jättegod, de hade lyckats perfekt som alltid. Klart MVG sa både vi och barnen och det fick även denna middagen vi lagade tidigare i veckan, en köttgryta av fläskytterfile.
Köttgryta med smak av balsamvinäger
Barnen vill ha pommes till – och jag hade förbrett potatisgratäng.
Så det blev bägge och – mums mums.
Det här behöver du till grytan:
1 fläskytterfile
smör
2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk soya
1 tsk krämig balsamvinäger
1 msk konc. oxbuljong
salt & peppar
maizena
Gör så här :
Putsa och skär filen i lagom tjocka medaljonger. Smörstek med salt och peppar, tills de fått en fin yta. Häll i vätska, soya, fond och låt sjuda tills köttet är färdigt.
Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar och red av med maizena.
Låt sjuda på svag värme i ytterligare en kvart innan du serveras.
OjOj…vad jag blir avis..ölänning som jag är fast jag har bor i Stockholm sen 20 är tillbaka. En gym maträtt ”det är bara jag i min familj”som gillar detta som sak en ölänning är jag nog trots allt..Kram till dig å Öland!