Mumsmums

Gräddbullar, mumsmums, kokosmums, gräddtoppar, skumtoppar, kokostoppar …. Jag har hört väldigt många olika namn på just dessa.  Vad kallar ni dem?

Det var länge sedan jag bakade dessa, men häromdagen var det dags igen. Väldigt lätta att baka, och för att göra dem mer festliga så kan man även färga kokosen med karamellfärg.
Mina blev dock bara vita denna gången, fina så också tycker jag.

Det här behöver du :

4 1/2 dl strösocker
1 äggvita
3/4 dl florsocker
1 1/2 dl iskallt vatten
1 1/2 dl kokhett vatten
1 1/2 msk gelatinpulver

Garnering : 4 dl kokosflingor

Gör så här :

Rör ihop socker, florsocker, äggvita i en skål. Rör ner det kalla vattnet i skålen.
Värm sedan upp det andra vattnet kokhett i micron på spisen och rör sedan ut gelatinpulvret där i, det ska bli klumpfritt. Värm annars igen under omrörning.
Vispa sedan ner detta i blandningen med en elvisp eller en bakmaskin med roterande bunke/ visp.

Vispa i 30 minuter, blandningen kommer vara tjock porös och fluffig.
Mät upp hälften av kokosen i en form 20*30 och häll ner smeten där. OCh strö över resten av kokosen. Ställ sedan kallt i två timmar innan du skär lagom stora portionsbitar.
Doppa även kanterna i kokos.

Sedan är de klara  att serveras. 


1
Prenumerera
Notis om
45 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
7 år sedan

Oj, jag har aldrig sett hemmagjorda innan. Så fina!

jennysmatblogg
Reply to  Sara på Vardag.nu
7 år sedan

Gott och enkelt 🙂

Anette
7 år sedan

Kokosboller sier vi her i Norge 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Anette
7 år sedan

😀

Jessica
7 år sedan

Jag kallar dem kokoskuber och brukar blanda kokosen med kakao innan jag vänder kuberna däri.

Agneta
7 år sedan

Tryckfelsnisse har varit framme! Strösocker kanske?

jennysmatblogg
Reply to  Agneta
7 år sedan

Japp 😉

7 år sedan

Brukar säga gräddbullar! Men jag bara måste testa att baka dessa 😀

mamma till två små
7 år sedan

Jag byter ut ägg vitan mot NO EGG, cirka 0,66tsk NOEGG pulver och cirka 0,33 tsk vatten. Blev ett jätte bra resultat och mycket uppskattat av allergikerna 🙂

Emmeline
7 år sedan

Vi kallar dem studsmattor. =)

Jennys_matblogg
Reply to  Emmeline
7 år sedan

hihi.. vilket roligt namn! 🙂

Emelie
6 år sedan

Kan man byta ut gelantinpulvret till blad? Isf hur många blad skall man ta? 🙂

tessan
6 år sedan

går dom att frysa?

Jennys_matblogg
Reply to  tessan
6 år sedan

Japp 🙂
Tänk på att inte göra för stora bitar- de är rätt mättande,

tessan
Reply to  Jennys_matblogg
6 år sedan

hur viktigt är det med exakta måtten på formen ? hade ingen som var 20*30 🙁 .

Jennys_matblogg
Reply to  tessan
6 år sedan

Inte så viktigt. Du skär dem sedan så stora som du vill ha dem.
Lycka till

Soffi
6 år sedan

Kan man ha något annat ist för gelatinpulver??

Jennys_matblogg
Reply to  Soffi
6 år sedan

Ja, men jag är osäker på mängden. Kolla på förpackningen
Trevlig kväll

iz
6 år sedan

Dessa brukar jag lyxa till med att byta ut hälften av kokosen till riven mjölkchoklad. Då smakar de mycket mer som gräddbullar!

Nina
6 år sedan

Kan man frysa in dessa? 🙂

6 år sedan

Mums!!
De såg riktigt goda ut

6 år sedan

Slidder Sladder kallar vi dem

Lena
6 år sedan

Dom går jättebra att frysa

Charlotte
6 år sedan

Alltså tack mamma till två för att du skrev hur mkt NO EGG som skulle i! Blev supergott och man kunde inte ens ana att inga ägg var i. Har en ammande bebis som inte tål ägg (eller mjölk) så att kunna göra en kaka som jag kan äta var ju typ himmelriket

6 år sedan

Mina mums blev bara en kräm. Stelnar inte trots att jag följt receptet. Jag tyckte att det var mycket vatten 2gånger 1,5 dl ?

Jenny Warsen
Reply to  Lena
6 år sedan

Det har jag inte varit med om. Tror du att det råkade komma med äggula när du vispade? Då kan det bli så?

Jenny
6 år sedan

Sådana gjorde vi ofta när jag var liten (ca 25-30 år sedan)!
Minns att det ibland hände att de inte stelnade. Bunken kanske inte var superren, dvs hade spår av fett?
Idag äter jag inte kött sedan många år och skulle gärna få tips på bra ersättning för det (som funkar till dessa). Någon?

Jenny Warsen
Reply to  Jenny
6 år sedan

Gelatinpulver fungerar ja.

Louise
6 år sedan

Tänkte testa att göra till julen. Kan man doppa dom i choklad??

Jenny Warsen
Reply to  Louise
6 år sedan

Ja, det funkar bra. När jag gör dem nästa gång ska jag sätta ett kex/ smörgåsrån i botten och sedan chokladdoppa dem. Mums

Laura
6 år sedan

Brukar man inga räkna med 1 gelatinblad för 1 dl vätska? det skulle mena att man behövde 3 gelatinblad i stället för 1 1/2msk gelatinpulver?

Jenny Warsen
Reply to  Laura
6 år sedan

Denna ska bli mkt fastare än pannacotta, den ska liksom hållasamman. Så gelatinmängden stämmer.:)

Matilda
Reply to  Laura
5 år sedan

Jag läste mig till på dr oetker.se att 1 tsk pulver motsvarar 2 blad, alltså behöver ca man 15 blad 🙂

Madde
6 år sedan

Gelatinpulver som du skriver, är det gelesocker du menar då eller? Har en man som är muslim och gelatin är därmed ingenting som funkar hos oss… Men gelesocker funkar bra 🙂

Sandra
6 år sedan

Hur och hur länge kan dessa förvaras? En vecka i kyl?

Lisett
6 år sedan

Ska ha ett homeparty ikväll och dessa ska helt klart serveras. Har aldrig gjort dom tidigare men jag hoppas att jag lyckas! Måste bara fråga, när man lägger gelantinpulvret i blöt, ska det lucka så fruktansvärt då? Det är helt nytt så det kan omöjligt vara gammalt.

Sofie
6 år sedan

Åh, de ser jättegoda ut! Är vegeterian och äter inte gelatin, undrar om du vet någon vegetariskt produkt man kan köra med som ersätter gelatin? 🙂

Kerstin
5 år sedan

Jag skar dom i mindrebitar och doppade la i frysen, smälte choklad och doppade dom i och sen på med kokos 🙂 mumsmums

Kerstin
5 år sedan

Försöker igen : Jag skar dom i mindre bitar och la i frysen, smälte choklad och doppade dom i och sen på med kokos 🙂 mumsmums

Annika
5 år sedan

Det står att man ska vispa i 30 min. Om man inte har en bakmaskin kan det kännas segt att stå och hålla i vispen i 30 min. Går det att minimera den här tiden, eller göra något annat knep?

Karolina
5 år sedan

Kan man använda flytande gelatin? Såg att man hade det hemma.

jennysmatblogg
Reply to  Karolina
5 år sedan

Jag har aldrig provat 🙂

Emmelie
5 år sedan

Hej!
Jag har gelatin socker.. Funkar de?

Tack för underbara recept!!!

Maria wern
4 år sedan

Hej jag älskar dina mums mums
I Love you mums mums

Johanna
4 år sedan

Hej! Jag gjorde dessa och då vi tänkte servera dem dagen efter la jag dem i en ”lunchlåda” med bakplåtspapper emellan och in i kylen. Botten på alla (sidan som varit på bakplåtspapper) var helt vattninga av socker. Vet du hur man kan undvika detta eller ska de bara stå i ett mörkt skåp efter de stelnat?

Nästa inlägg

Het kycklingmarinad

45
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x