Mumsmums

Gräddbullar, mumsmums, kokosmums, gräddtoppar, skumtoppar, kokostoppar …. Jag har hört väldigt många olika namn på just dessa.  Vad kallar ni dem?

Det var länge sedan jag bakade dessa, men häromdagen var det dags igen. Väldigt lätta att baka, och för att göra dem mer festliga så kan man även färga kokosen med karamellfärg.
Mina blev dock bara vita denna gången, fina så också tycker jag.

Det här behöver du :

4 1/2 dl strösocker
1 äggvita
3/4 dl florsocker
1 1/2 dl iskallt vatten
1 1/2 dl kokhett vatten
1 1/2 msk gelatinpulver

Garnering : 4 dl kokosflingor

Gör så här :

Rör ihop socker, florsocker, äggvita i en skål. Rör ner det kalla vattnet i skålen.
Värm sedan upp det andra vattnet kokhett i micron på spisen och rör sedan ut gelatinpulvret där i, det ska bli klumpfritt. Värm annars igen under omrörning.
Vispa sedan ner detta i blandningen med en elvisp eller en bakmaskin med roterande bunke/ visp.

Vispa i 30 minuter, blandningen kommer vara tjock porös och fluffig.
Mät upp hälften av kokosen i en form 20*30 och häll ner smeten där. OCh strö över resten av kokosen. Ställ sedan kallt i två timmar innan du skär lagom stora portionsbitar.
Doppa även kanterna i kokos.

Sedan är de klara  att serveras. 


1

45 responses to “Mumsmums

  1. Oj, jag har aldrig sett hemmagjorda innan. Så fina!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Gott och enkelt 🙂

  2. Anette skriver:

    Kokosboller sier vi her i Norge 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      😀

  3. Jessica skriver:

    Jag kallar dem kokoskuber och brukar blanda kokosen med kakao innan jag vänder kuberna däri.

  4. Agneta skriver:

    Tryckfelsnisse har varit framme! Strösocker kanske?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Japp 😉

  5. Helena skriver:

    Brukar säga gräddbullar! Men jag bara måste testa att baka dessa 😀

  6. mamma till två små skriver:

    Jag byter ut ägg vitan mot NO EGG, cirka 0,66tsk NOEGG pulver och cirka 0,33 tsk vatten. Blev ett jätte bra resultat och mycket uppskattat av allergikerna 🙂

  7. Emmeline skriver:

    Vi kallar dem studsmattor. =)

    1. Jennys_matblogg skriver:

      hihi.. vilket roligt namn! 🙂

  8. Emelie skriver:

    Kan man byta ut gelantinpulvret till blad? Isf hur många blad skall man ta? 🙂

  9. tessan skriver:

    går dom att frysa?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Japp 🙂
      Tänk på att inte göra för stora bitar- de är rätt mättande,

      1. tessan skriver:

        hur viktigt är det med exakta måtten på formen ? hade ingen som var 20*30 🙁 .

        1. Jennys_matblogg skriver:

          Inte så viktigt. Du skär dem sedan så stora som du vill ha dem.
          Lycka till

  10. Soffi skriver:

    Kan man ha något annat ist för gelatinpulver??

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Ja, men jag är osäker på mängden. Kolla på förpackningen
      Trevlig kväll

  11. iz skriver:

    Dessa brukar jag lyxa till med att byta ut hälften av kokosen till riven mjölkchoklad. Då smakar de mycket mer som gräddbullar!

  12. Nina skriver:

    Kan man frysa in dessa? 🙂

  13. Helena Rahlenius skriver:

    Mums!!
    De såg riktigt goda ut

  14. Tina skriver:

    Slidder Sladder kallar vi dem

  15. Lena skriver:

    Dom går jättebra att frysa

  16. Charlotte skriver:

    Alltså tack mamma till två för att du skrev hur mkt NO EGG som skulle i! Blev supergott och man kunde inte ens ana att inga ägg var i. Har en ammande bebis som inte tål ägg (eller mjölk) så att kunna göra en kaka som jag kan äta var ju typ himmelriket

  17. Lena skriver:

    Mina mums blev bara en kräm. Stelnar inte trots att jag följt receptet. Jag tyckte att det var mycket vatten 2gånger 1,5 dl ?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det har jag inte varit med om. Tror du att det råkade komma med äggula när du vispade? Då kan det bli så?

  18. Jenny skriver:

    Sådana gjorde vi ofta när jag var liten (ca 25-30 år sedan)!
    Minns att det ibland hände att de inte stelnade. Bunken kanske inte var superren, dvs hade spår av fett?
    Idag äter jag inte kött sedan många år och skulle gärna få tips på bra ersättning för det (som funkar till dessa). Någon?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Gelatinpulver fungerar ja.

  19. Louise skriver:

    Tänkte testa att göra till julen. Kan man doppa dom i choklad??

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja, det funkar bra. När jag gör dem nästa gång ska jag sätta ett kex/ smörgåsrån i botten och sedan chokladdoppa dem. Mums

  20. Laura skriver:

    Brukar man inga räkna med 1 gelatinblad för 1 dl vätska? det skulle mena att man behövde 3 gelatinblad i stället för 1 1/2msk gelatinpulver?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Denna ska bli mkt fastare än pannacotta, den ska liksom hållasamman. Så gelatinmängden stämmer.:)

    2. Matilda skriver:

      Jag läste mig till på dr oetker.se att 1 tsk pulver motsvarar 2 blad, alltså behöver ca man 15 blad 🙂

  21. Madde skriver:

    Gelatinpulver som du skriver, är det gelesocker du menar då eller? Har en man som är muslim och gelatin är därmed ingenting som funkar hos oss… Men gelesocker funkar bra 🙂

  22. Sandra skriver:

    Hur och hur länge kan dessa förvaras? En vecka i kyl?

  23. Lisett skriver:

    Ska ha ett homeparty ikväll och dessa ska helt klart serveras. Har aldrig gjort dom tidigare men jag hoppas att jag lyckas! Måste bara fråga, när man lägger gelantinpulvret i blöt, ska det lucka så fruktansvärt då? Det är helt nytt så det kan omöjligt vara gammalt.

  24. Sofie skriver:

    Åh, de ser jättegoda ut! Är vegeterian och äter inte gelatin, undrar om du vet någon vegetariskt produkt man kan köra med som ersätter gelatin? 🙂

  25. Kerstin skriver:

    Jag skar dom i mindrebitar och doppade la i frysen, smälte choklad och doppade dom i och sen på med kokos 🙂 mumsmums

  26. Kerstin skriver:

    Försöker igen : Jag skar dom i mindre bitar och la i frysen, smälte choklad och doppade dom i och sen på med kokos 🙂 mumsmums

  27. Annika skriver:

    Det står att man ska vispa i 30 min. Om man inte har en bakmaskin kan det kännas segt att stå och hålla i vispen i 30 min. Går det att minimera den här tiden, eller göra något annat knep?

  28. Karolina skriver:

    Kan man använda flytande gelatin? Såg att man hade det hemma.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag har aldrig provat 🙂

  29. Emmelie skriver:

    Hej!
    Jag har gelatin socker.. Funkar de?

    Tack för underbara recept!!!

  30. Maria wern skriver:

    Hej jag älskar dina mums mums
    I Love you mums mums

  31. Johanna skriver:

    Hej! Jag gjorde dessa och då vi tänkte servera dem dagen efter la jag dem i en ”lunchlåda” med bakplåtspapper emellan och in i kylen. Botten på alla (sidan som varit på bakplåtspapper) var helt vattninga av socker. Vet du hur man kan undvika detta eller ska de bara stå i ett mörkt skåp efter de stelnat?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *