Eurovision menyn

Goooodmorgon

En kopp kaffe och en en liten stund framför datorn innan det är dags att väcka kidsen.
Tänkte att det vore roligt att jag fortsätta tipsa om en trerätters meny även nu till Eurovison Song Contest, precis som jag gjort tidigare med melodifestival-menyerna. Och som förrätt tycker jag att ni bara måste pröva de här ”Petit Choux” – bitarna vi gjorde för ett tag sedan.
Eller har ni redan prövat dem kanske? Så goooooda.

Förrätten :

Petit choux– med räkor , creme fraiche och svart kaviar
 
Har man inte färskost hemma går det lika bra med bara creme fraiche, jag tyckte smaken blev extra krämig och god med lite philadelphia i. 

Det här behöver du :
2 dl vatten
75 gram smör
2 dl mjöl
3 ägg

Fyllning : 
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
salt och peppar
räkor
finhackad rödlök
svart rom

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader. 
Koka upp vattnet + smöret i en kastrull , och smöret skall smältas helt.
Vispa kraftigt ( jag hade elvisp ) och vispa i mjölet, när det är ordentligt blandat så knäck i ett ägg i taget fortfarande under kraftig omrörning. När det är en kletig och jämnt blandad smet så klickar du i den i en spritspåse och spritsar sedan ut cirka 12 – 15 bröden.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter tills de har fått färg och blivit lätta och luftiga. Låt sedan svalna på galler medan du förbereder fyllningen.Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost med lite salt och peppar. Skala räkorna och hacka löken. Skär sedan av toppen på de luftiga bröden, och bred ut krämen och toppa med lök, räkor och kaviar, sätt på locket och servera genast.

Oxfile eller fläskfile provencale: 

För 4-5 personer :
2 putsade fläskfile eller motsvarande oxfile
smör
salt och peppar
200 gram philadelphiaost
Provencal krydda ( knorr )
salt & peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med att blanda ihop philadelphiaosten med örtkryddan.  Och ställ kallt under tiden du gör köttet. Skär köttet i lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn sedan köttet tills det fått fin färg. Krydda med salt & peppar. lägg det färdiga köttet i en ugnsfastform och fördela över osten. Ställ in i mitten av ugnen i 10 – 15 minuter tills osten smält och blivit genomvarm. Servera genast med klyftpotatis och en krispig sallad.

Efterrätten:En ljuvligt len glas med kolassås och choklad  ♥ ♥ ♥

 

Det här hade jag :

1 burk kondenserad sötad mjölk
100 gram mörk choklad
100 gram mjölkchoklad
6 dl vispad grädde
1 msk vaniljsocker
ev. extra kolasås på tub

Gör så här :

Koka burken i cirka 3 timmar ( 2 tim 45 minuter kokade jag )Och låt svalna, burken kan förberedas dagen innan.  Finhacka eller riv chokladen, vispa grädden och vaniljsockret fluffig ( men inte för hård – se bild nedan ) Blanda ner den kalla kolakrämen ( det ska blanda sig ) men spara en ett par msk till senare. Vänd ner chokladen men spara lite till garnering , och sen klickar du ut  kolan på lite olika ställen och vänd i dessa.  Toppa med lite finhackad choklad och frys in i en långform i cirka 5- 6 timmar. Ta fram en stund innan servering.

För att få loss glassen höll jag den upp och ner och spolade med vatten på baksidan.

Smeten är så god att man vill äta den som den är med sked.  Yammi yammi.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kan denna menyn vara något för dej, eller har du redan bestämt vad ni ska äta?

0
Prenumerera
Notis om

10 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Helma
11 år sedan

Tror inte det blir någon tre-rätters här, men glassen låter ju bara helt underbar! Sen en tid tillbaka gör jag alltid efterrätt på lördagar och det är så kul att prova något nytt. Så på lördag får det bli den glassen!

Carro
11 år sedan

Mums, ser jättegott ut alltihop! Har testat huvudrätten förut efter recept här och det blev supergott! Har redan bestämt meny till på lördag, det blir grillat med potatissallad, men kanske skulle slå till på glassen till efterrätt ändå 🙂

11 år sedan

Gu så gott det ser ut 🙂

Biggan
11 år sedan

Oj, oj, oj, vilken läcker meny!
Nu får jag nog tänka om…
Tack för en härlig och inpirerande blogg Jenny!

Rebeccaj
11 år sedan

Åh låter gott det där! Jag hade tänkt göra risotto med sparris för första gången i mitt liv (!) Har bara ätit på restaurang men tänkte testa själv nu, det kan väl inte vara så svårt?! Till det tänkte jag servera pilgrimsmusslor. Återstår att se om jag lyckas 😉 Ha en fin dag! Du hittar mig på @jonegard på instagram

Kram

11 år sedan

Jag ska inte se ESC, men jag är bra sugen på menyn, alltihop verkar supergott, speciellt glassen å förrätten.
Funderar dock på om det funkar med GF-mjöl till förrätten? Är det trixigt eller kritiskt med vanligt mjöl? 😀

Louise
11 år sedan

Vi bjöd in några vänner på spontangrillning idag så jag svängde ihop glassen igår kväll och den blev mycket uppskattad 🙂 Tack för en fin blogg med massor av inspiration!

jennysmatblogg
Reply to  Louise
11 år sedan

Vad roligt att höra, blir glad så in i norden när ni faktiskt prövar recepten 😀

Tack! Kramis

11 år sedan

Hej!
Åh vad gott allt såg ut.
Jag gjorde en liknade glass ganska nyligen och den var också gymt god! Ett tips om man gillar jordnötter och choklad. Ett måste för Snickersälskaren!
http://blogg.loppi.se/amammax2/2013/04/21/helt-underbart/

Kram Kristin

Anette
11 år sedan

Tack för tips till förrätt och efterrätt inför morgondagens lilla tillställning med närmsta vännerna! Håller nu på att koka den kondenserade mjölken. Uppskattar din inspirerande blogg! Mvh Anette

Nästa inlägg

Vackra penseer och inställda planer

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x